Поділитись:

Чому важко лікувати шийний остеохондроз?*

Середа, 25 березня 2020, 12:55
Чому важко лікувати шийний остеохондроз?*

Термін «остеохондроз» знайомий майже кожному, проте не всі знають про особливості цього захворювання. Поняття походить з грецької мови та означає «незапальне захворювання кістково-суглобової тканини». Вперше термін був запропонований німецьким вченим у 1930-х роках XIX століття, проте широкої популяризації зазнав у кінці XX століття. Водночас трактування назви стало використовуватися в багатьох випадках неправильно.

Що ж таке насправді шийний остеохондроз та як лікувати його, пропонуємо дізнатися більш детально.

Остеохондроз шийного відділу є майже у кожного

Остеохондроз хребта — це порушення біомеханіки всіх його складових частин. В більш широкому сенсі остеохондрозом можна назвати будь-яке дегенеративне захворювання кістково-суглобової системи. Розвивається воно переважно з віком внаслідок зниженого живлення м’язових тканин, суглобів та самих міжхребцевих дисків. Вони втрачають еластичність та стають схильними до травматизації. 

Прояви остеохондрозу діагностуються майже у кожної людини старше 30–35 років. Він не є сам по собі хворобою та рідко на перших стадіях спричинює серйозні зміни й больові відчуття.

Чому виникає біль при шийному остеохондрозі?

Щодня ми робимо сотні рухів головою. Проте небезпечними для шийного відділу є різкі рухи при переважаючому статичному положенні. Сучасні люди дуже багато часу проводять, сидячи перед комп’ютером або телевізором, дивлячись в екран смартфона. Як результат — шия тривалий час знаходиться в неправильному та статичному положенні. 

Порушується м’язовий баланс, м’язи не працюють синхронно, одні перевантажуються, інші, навпаки, атрофуються, відбувається поступове зміщення хребців, формуються блокоподібні суглоби  та новий руховий стереотип. Все це призводить до дегенеративних змін, та, як наслідок, виникає шийний остеохондроз. З’являються м’язові спазми, які додатково можуть здавлювати нервові корінці. Це основна причина, чому при шийному остеохондрозі виникає біль.

Як можна лікувати остеохондроз?

Складність лікування остеохондрозу полягає в тому, що він рідко виникає сам собою. Зазвичай у процес деформації входить весь хребет: грудний та поперековий відділи. Важливо зазначити, що повністю вилікувати дегенеративні зміни неможливо, але за допомогою спеціальних методів можна уповільнити розвиток патологій та повністю усунути симптоми. В Інституті вертебрології та реабілітації у разі виявлення шийного остеохондрозу застосовують: 

  • лікувальну фізкультуру;
  • кінезіотерапію;
  • фізіотерапевтичні процедури;
  • лікувальний масаж;
  • мануальну корекцію хребта;
  • медикаментозну терапію за наявності сильного болю.

При цьому лікувальна програма визначається індивідуально в кожному випадку та має комплексний характер. Клініки IVR працюють у Києві, Львові, Івано-Франківську та приймають пацієнтів з усієї України.

Надрукувати
мітки:
коментарів