Поділитись:

Вчені помітили велике виверження з крижаної вулканічної комети

Середа, 07 грудня 2022, 03:45
Вчені помітили велике виверження з крижаної вулканічної комети

Астрономи спостерігали великий спалах з вулканічної комети, що пролітає через Сонячну систему. Під час виверження в космос було викинуто понад 1 млн тонн речовини.

 

Вулканічна комета 29P, відома як комета Швассмана – Вахмана 1, має ширину близько 60 км і проходить орбіту навколо Сонця за 14,9 року. Вважається, що вона є вулканічно найактивнішою кометою в Сонячній системі. За даними NASA, це одна з приблизно 100 комет, відомих як «кентаври», яких витіснили з поясу Койпера (кільця крижаних комет, що ховаються за Нептуном) на ближчу орбіту навколо Сонця між орбітами Юпітера і Нептуна

Наприкінці листопада астроном-любитель Патрік Віггінс помітив, що 29P різко збільшила свою яскравість. Подальші спостереження, зроблені іншими астрономами, показали, що цей сплеск був результатом масивного вулканічного виверження – другого за величиною на 29P за останні 12 років. За вибухом помітили два менших спалахи.

На відміну від вулканів на Землі, які викидають з мантії розпечену магму і попіл, 29P «випльовує» зі свого ядра надзвичайно холодні гази та лід. Цей незвичайний тип вулканічної активності відомий як кріовулканізм, або «холодний вулканізм». Кріовулканічні тіла, серед яких супутники Енцелад Сатурна, Європа Юпітера і Тритон Нептуна, мають поверхневу кору, що оточує тверде крижане ядро. З часом випромінювання Сонця може призвести до того, що крижані надра комет переходять з твердого стану в газовий, і це викликає наростання тиску під корою. Коли сонячне випромінювання також послаблює кору, цей тиск призводить до розтріскування зовнішньої оболонки, і кріомагма вилітає в космос.

В таких кометах кріомагма складається переважно з монооксиду вуглецю (чадного газу) і нітрогену, а також деяких крижаних твердих речовин і рідких вуглеводнів. Як пишуть представники NASA, вони, можливо, входять до складу «сировини, з якої зародилося життя на Землі». Викид від останнього виверження 29Р простягнувся на відстань до 56 тис. км від комети та рухався зі швидкістю до 1295 км/год. Шлейф складався приблизно з понад одного мільйона тонн речовини і утворив неправильну форму, що дозволяє припустити, що виверження відбулося з однієї точки або області на поверхні комети.

Ці спостереження підтверджують попередні дослідження, які припускають, що виверження 29P пов’язані з її обертанням. Науковці вважають, що повільніше обертання комети призводить до того, що сонячне випромінювання поглинається на ній нерівномірно, що і викликає виверження.

Дослідники також підозрюють, що найвибухонебезпечніші виверження 29P слідують циклу, заснованому на орбіті комети навколо Сонця. Ряд великих вивержень було виявлено в період між 2008 і 2010 роками, і тепер два масивних вибухи сталися протягом останніх двох років. Тому цілком ймовірно, що до кінця 2023 року відбудеться ще щонайменше одне велике виверження. Космічний телескоп Джеймса Вебба планує ближче познайомитися з 29P на початку наступного року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
16 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
13 лютого 2024
07 листопада 2023
27 жовтня 2023