Головне у Луцьку: ТОП новин понеділка, 14 листопада

Понеділок, 14 листопада 2022, 21:00

Редакція інформаційного агентства «Конкурент» підібрала для своїх читачів найцікавіші та найважливіші новини Луцька та Волині за понеділок, 14 листопада.

Про те, чи, на думку лучан, треба заборонити УПЦ (МП)

 

У Києво-Печерській лаврі співають проросійські пісні і моляться за росію.

Відповідне відео оприлюднив священик Михайло Омелян. Скандал набрав неабияких обертів у соцмережах. Як результат, люди закликають заборонити назавжди УПЦ МП в Україні.

Чи підтримують таку ідею лучани, дізнавалися журналісти телеканалу «Конкурент TV».

До слова, більшість із тих, хто брав участь в опитуванні у телеграм-каналі нашого сайту, вважають, що  в Україні потрібно заборонити церкву так званого московського патріархату – 76%. І лише 4% виступають проти заборони.

Про те, як навчатимуться студенти та школярі взимку в умовах війни

 

На Волині вищі навчальні заклади підуть на тривалі зимові канікули. Зокрема у ВНУ імені Лесі Українки семестр навчання закінчиться на початку грудня, а розпочнеться орієнтовно наприкінці лютого.

Як повідомив проректор з навчальної роботи та рекрутації вишу Юрій Громик, тривалість канікул мають ще затвердити згодом. Про це йдеться у сюжеті телеканалу КонкурентTV.

«Для першого курсу канікули почнуться 31 грудня. Для старших курсів – 10 грудня. Триватимуть, можливо, до 28 лютого, а можливо, до 7 лютого. Тут під знаком питання», – зазначив прореектор.

У Луцькому національному технічному університеті навчання закінчиться ще раніше – у кінці листопада. Проте студенти повернуться у аудиторії на початку лютого.

Детальніше – у відео:

Про те, що священник, який судиться з батьком загиблої волинської захисниці, прийшов на засідання

 

Священник УПЦ МП Святослав Чижук, який звернувся до суду з позовом проти батька загиблої військової медички Олени Созонюк, прийшов на друге судове засідання у справі про побиття.

Нагадаємо, православний священник звинувачує Василя Созонюка у тому, що чоловік побив його та погрожує вірянам «московського патріархату» у їхньому селі. Мешканці села стали на захист родичі Созонюків і кажуть, що піп постійно провокує Василя. 

Перше засідання у справі відбулося 3 листопада. Тоді священник не прийшов на суд, і в коментарі журналістам пояснив, що боявся за своє життя. На суд прийшло багато побратимів Олени, а також односельці родини. 

Під час засідання на початку листопада Святослав Чижук клопотав про розгляд справи без його присутності. Його прохання не задовільнили, і на друге засідання, яке мало відбутися вже у понеділок, 14 листопада, попа зобов'язали з'явитися. 

Про те, що у Луцьку почали масово робити свердловини у дворах багатоповерхівок

 

У Луцьку люди переживають, чи матимуть що пити у випадку, якщо місто буде повністю знеструмлене через російську агресію. Тому мешканці будинків гуртуються та бурять механічні свердловини просто на прибудинкових територіях. Попри очевидну вигоду у випадку військового загострення, така діяльність може нести й неабиякі ризики чи просто бути марною.

Про це написав у фейсбуці депутат Луцької міської ради від Громадянського руху «Свідомі» Андрій Лучик.

Він повідомив, що поспілкувався з цього приводу з відділом екології Луцькради та директором Луцькводоканалу. На основі спілкування зі спеціалістами депутат зробив декілька висновків:

  1. Луцькводоканал запевнив, що навіть при відсутності електропостачання в місті вода буде на рівні перших поверхів, адже на станціях водозабору є можливість оперативно перемикнутися на дизель-генератори.
  2. При загостренні воєнних дій на Волині частина мешканців виїде в інші регіони, як це було 24 лютого. Тоді в перші дні споживання води в місті впало в рази. Тобто очевидно, що води потрібно буде набагато менше, ніж зараз.
  3. Воду зі свердловини у дворі можна буде використовувати лише як технічну. Адже у наших водоносних шарах дуже багато заліза, яке потрібно відфільтровувати. Якщо, наприклад, попрати білу білизну у такій воді, то вона стане помаранчевою.
  4. Водоносні шари знаходяться на глибині 30-40-50 метрів (в залежності від місця). Для того, щоб вручну підняти воду з такої глибини, потрібно буде докласти неабияких зусиль.
  5. Для влаштування свердловини в дворі потрібно брати дозвіл на водокористування в Управлінні екології Волинської ОВА. Самочинна діяльність може каратися штрафами та іншими заходами примусу.
  6. Буріння має здійснювати ліцензована організація. Адже довкола свердловини повинна бути водоохоронна зона. У випадку недотримання певних норм і правил вода може перетворитися з технічної в отруйну.
  7. Навіть, якщо буде критично пошкоджений водогін, то водоканал організує підвіз води. Тому директор водоканалу рекомендує вкладатися не у свердловину, а в ємності (наприклад, 250-літрові бочки), в яких може зберігатися запас води для ОСББ.

Андрій Лучик додав, що, зрештою, кожен сам має право вирішувати, як максимально убезпечити себе від можливих загроз, але це потрібно робити виважено і в рамках чинних норм і правил.

«Лучани налякані, тому власноруч намагаються вирішити свої проблеми. Тому з приводу водозабезпечення в місті потрібно проводити більш ретельну інформаційну роботу, щоб люди не хвилювалися і могли ухвалювати виважені рішення», – додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: