Поділитись:

Головне у Луцьку: ТОП новин за суботу, 9 березня

Субота, 09 березня 2024, 21:00
Головне у Луцьку: ТОП новин за суботу, 9 березня

Редакція інформаційного агентства «Конкурент» підібрала для своїх читачів найцікавіші та найважливіші новини Луцька та Волині за суботу, 9 березня.

Про загиблих на війні волинян

Головне у Луцьку: ТОП новин за суботу, 9 березня

У Володимирі провели в останню дорогу героя, який захищав нашу незалежність, Юрія Мисана.

«9 березня в обідню пору на церковному подвір’ї храму святого Василія зібралось чимало володимирчан, які прийшли сюди, аби попрощатись та віддати шану іще одному земляку, який віддав своє життя за Україну, – Юрію Мисану», – йдеться у повідомленні.

Про те, чому замок треба називати Луцьким, а не Любарта

Головне у Луцьку: ТОП новин за суботу, 9 березня

У Луцьку найчастіше туристи відвідують Луцький замок, а далі – підземелля Окольного замку та прогулюються старою частиною міста. І дуже часто називають популярну локацію замком Любарта. Проте історик Андрій Павляшик наголошує: це не є правильно.

З його слів, замок, який є в Луцьку, будувався за правління трьох князів. Почав його будувати один – Любарт, а продовжили його справу племінники: князь Вітовт та князь Свидригайло.

«Тому треба говорити по-чесному: або Луцький замок, тому що ми не можемо образити двох інших, або можна сказати Верхній замок, адже тепер в Луцьку є й Окольний замок», – пояснив історик.

Про те, в які заклади у Луцьку блогери радять не ходити

Головне у Луцьку: ТОП новин за суботу, 9 березня

У Луцьку фудблогер Сашко Ясенчук та комік Роман Копитко побували у закладах громадського харчування, в які «ви точно не підете».

Свіженьке відео вийшло на ютуб-каналі «Це про їжу».

За посиланням можна прочитати детальніше, в які заклади у Луцьку краще не йти.

Про те, що у Луцьку відкрили унікальну кав'ярню

Головне у Луцьку: ТОП новин за суботу, 9 березня

Днями у Луцьку відкрилася перша книгарня-кав'ярня.

Журналісти сайту новин Луцька «Конкурент» пішли розвідати і дізнатися, чим заклад заманює гостей і що цікавого пропонує.

Знайти кафе, до речі, досить просто. На проспекті Волі здалеку видніється червоний навіс закладу.

Про те, що очільники волинських університетів – у топі ректорів з найвищими зарплатами

Головне у Луцьку: ТОП новин за суботу, 9 березня

Ректорка Луцького національного технічного університету Ірина Вахович отримала у 2022 році 736,2 тисячі грн зарплати, а очільник Волинського національного університету імені Лесі Українки Анатолій Цьось – 535,7 тисячі грн.

Найвища зарплата серед ректорів 20 найпопулярніших вишів – у керівника Київського університету імені Драгоманова Віктора Андрущенка. За 2022 рік він заробив 2 млн 051,9 тис. грн. У рейтингу українських закладів вищої освіти університет посів 15 місце.

Про те, що у Володимирі просять не продовжувати оренду Успенського собору з УПЦ «МП»

Головне у Луцьку: ТОП новин за суботу, 9 березня

Депутати Володимирської міської ради підписали звернення щодо недопустимості продовження договору про користування Українською православною церквою «московського патріархату» комплексом Успенського собору у Володимирі.

Звернення, яке адресоване прем’єр-міністру України, т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики, голові держслужби України з етнополітики та свободи совісті, голові Волинської військової адміністрації підписали 22 депутати Володимирської міської ради під час сесії 29-го лютого.

Відомо, що 1-го липня 2024 року спливає термін договору між Волинською обласною адміністрацією та релігійною громадою Свято-Успенського собору УПЦ мп про безоплатне користування спорудами власне самого Свято-Успенського собору 1156 р., будинку з дзвіницею та мурами з брамою, що знаходяться у Володимирі на вулиці Соборній 25, 27. Депутати вимагають договір із церквою, яка досі підпорядковується Російській православній церкві в державі, що здійснює збройну агресію проти України, не продовжувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів