Поділитись:

Луцька стоматполіклініка: що не так з аудитом та про що говорять в міськраді (відео)

П'ятниця, 21 жовтня 2022, 18:12
Луцька стоматполіклініка: що не так з аудитом та про що говорять в міськраді (відео)

У Луцькій міській раді обговорили результати аудиту, який провели у міській стоматполіклініці.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу «Конкурент TV».

Говорити про Луцьку міську стоматполіклініку активно почали, відколи наприкінці літа міський голова висловив незадоволення роботою медзакладу.

Аудит роботи медзакладу провів департамент фінансів Луцької міської ради, і результати оприлюднили у соціальних мережах та ЗМІ раніше, ніж він потрапив до головного медика громади Володимира Лотвіна.

Як розповів начальник управління охорони здоров'я Луцькради Володимир Лотвін, в результатах аудиту є інформація щодо високого ступеня зносу обладнання.

«Це є інформація, не факт. Крім того, є інформація, що не забезпечується в повному обсязі внесення послуг з ургентної стоматології до медичної інформаційної системи і, відповідно, недоотримання коштів з НСЗУ. Також є інформація про тарифи на медичні послуги хірургічного видалення зуба, накладення пломби і так далі», – зазначив він.

Та ось директорка медзакладу та інші присутні дивуються, яким чином члени аудиту визначали вартість послуг, які надаються стоматполіклінікою.

«Мене, наприклад, цікавить, як можна визначити повноту і достовірність внесення інформації в систему, якщо це треба моніторити», – зауважив депутат Луцькради, директор «Медичного центру реабілітації учасників бойових дій» Ігор Гнетньов.

Аби прояснити ситуацію, прийшла на засідання постійної комісії і директорка стоматполіклініки Світлана Черниш. Відтак перше незрозуміле питання звучить наступним чином. В договорі вказано, що Національна служба здоров’я України надає на одну послугу прийому пацієнта 123 гривні. Втім, зі слів Світлани Черниш, ця сума розрахована не на кожну послугу, яку отримує пацієнт, а загалом на весь спектр процедур. А їх, до слова, буває чимало.

«До нас приходить пацієнт. Він потрапляє до чергового лікаря. Сідає в крісло до терапевта, його терапевт обстежує і вирішує, чи він буде лікуватись терапевтично, чи буде скерований в хірургічне відділення. Терапевт записує собі ці дані, але в МЕДЕРІ не показує, тому що остаточний результат буде в хірургії. Тому там є розбіжність…Там є така графа «Надання невідкладної допомоги». Там ми пишемо всіх пацієнтів: і ті, що отримали допомогу безплатно по НСЗУ, і ті, що не хочуть отримувати таку і платять в касу», – розповіла Світлана Черниш. 

Тож каже: так і вийшло, що, за результатами аудиту, вийшла розбіжність: якщо в загальній кількості хворих, згідно з даними стоматполіклініки, було понад 18 тисяч, то в систему введено лише близько 9 тисяч.

Крім цього, на це вплинуло й те, що для того, аби вести чітку звітність, усе повинно підтягуватись через спеціальні програми. Та ось далеко не всі пацієнти мають укладену із сімейним лікарем декларацію.

Світлана Черниш пояснює: згідно з договором з Національною службою здоров’я України, пацієнт вноситься у базу один раз, хоча послуги, які він отримує в поліклініці, можуть бути багаторазовими. На кшталт: прийшов спершу до одного лікаря-терапевта, а потім його направили до хірурга. Виходить, що послуг кілька, звітів лікарів кілька, а пацієнт в результаті вноситься в базу всього один. Відтак і вийшла розбіжність, яка сприйнялась аудитом як порушення.

Крім того, є таке поняття як обов’язкове надання невідкладної допомоги.

«Безкоштовно передбачено надання невідкладної допомоги, навіть якщо людина не зареєстрована. Але безкоштовно будь-який заклад зобов’язаний надати, і не важливо, має він декларацію чи ні: внесення роботи в інформсистему передбачено», – розповів Ігор Гнетньов.

Відтак після бурхливого обговорення члени комісії зійшлись на тому, що перевірка ще не закінчена і жодних висновків стосовно цього конфлікту ще немає.

А тим часом жителі Луцької громади вже бояться, що в результаті цього скандалу стоматполіклініку хочуть зробити приватною.

«Було звернення від мешканців. Вони хвилюються, щоб раптом це не стало приватним закладом. З іншого боку, вони турбуються, що не зможуть оплачувати послуги в приватних клініках, через те вони хочуть, щоб поліклініка працювала. І наша робота як депутатів – все зробити для того, щоб зберегти її», – зазначила депутатка Луцькради від фракції «Громадянський Рух «СВІДОМІ» Алла Надточій.

Нагадаємо: за дивним збігом обставин, публічна критика очільниці Луцької міської клінічної стоматологічної поліклініки Світлани Черниш трапилася на фоні конфлікту, який триває всередині закладу. Так, наприкінці травня заклад отримав нового медичного директора – Любов Яковчук-Качмар. Як інформує сайт новин Луцька та Волині «Конкурент», медики стверджують, що саме вона почала висувати чимало зауважень як до працівників стоматполіклініки, так і до її директорки. Коли ж журналісти телеканалу «Конкурент TV» намагались запитати у неї щось з цього приводу особисто, Любов Яковчук від коментарів відмовилась.

Тим часом начальник управління охорони здоров'я Луцької міської ради Володимир Лотвін каже, що нарікань на роботу Світлани Черниш раніше не було.

Відтак виходить, що нарікань на роботу закладу і директорки у безпосереднього керівника медицини громади не було. А самі висновки фінансового аудиту підприємства викликають багато сумнівів.

Зміниться директорка, чи ні, зміниться підхід до управління комунальним підприємством, а чи залишиться таким самим – покаже час. А поки ж очевидним видається тільки одне: вже зовсім скоро лікування зубів у комунальній стоматполіклініці стане значно дорожчим для лучан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 квітня 2024
28 березня 2024
22 березня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
07 березня 2024
04 березня 2024
21 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024