Поділитись:

Що таке військові облігації і як заробити на поразці росії у війні

Середа, 22 червня 2022, 15:30
Що таке військові облігації і як заробити на поразці росії у війні

Україна вже продала військові облігації на понад 102,9 мільярда гривень. Щовівторка Міністерство фінансів проводить аукціони: останній, 21 червня, приніс 7,6 мільярда гривень.

Суспільне пояснює, що це за облігації, де їх купувати та чи варто в них вкладатися.

Що таке військові облігації

Це облігації внутрішнього займу — цінні папери, які випускає держава. Так вона позичає гроші в громадян. Йдуть вони на підтримку економіки та насамперед армії. За ці гроші купують зброю, набої, техніку, медикаменти. Повертати ці запозичення держава буде з відсотками.

Це не винахід українського Мінфіну. У США так робили ще під час війни за незалежність 1812-1815 років, а у Великій Британії — в листопаді 1914 року, за кілька місяців після початку Першої світової.

Як купити військові облігації

Це можна зробити через банки та ліцензовані брокерські компанії. Їхній перелік є на сайті Мінфіну. Купувати облігації можна як у відділеннях банків, так і через мобільні додатки. Таку послугу зокрема пропонують «Укргазбанк«, ПУМБ, «Монобанк», брокери ICU, «Універ Капітал», БТС Брокер, «Дрегон Капітал».

Національний банк радить звертати увагу на те, що банки чи брокери можуть стягувати комісії за послуги.

Скільки коштують військові облігації

Номінальна вартість однієї облігації — 1000 гривень. Проте реальна ціна може бути як менше, так і більше. Чим менший термін інвестиції, тим дешевша облігація. Наприклад, одна облігація, гроші за яку держава обіцяє повернути за пів року, коштуватиме приблизно 962,91 гривні. А облігація з датою погашення через рік — в районі 1052,53 гривні.

Дохід залежить саме від терміну. Що більший період, тим більше відсотки. Короткострокові облігації на два місяці принесуть 9,5%, а півторарічні 11,5%. Найменші відсотки отримають ті, хто купує облігації в доларах та євро — 2,5%-3,7%. За цим посиланням — таблиця всіх можливих термінів і ставок.

Чи можна купити одну облігацію

На 21 червня на сайті Міністерства фінансів три банки та чотири брокери пропонували купити від однієї облігації. Інші мають більший «поріг входу». Наприклад, ПУМБ продає облігації на суму щонайменше 10 тисяч гривень (це 10 облігацій). «Ощадбанк» продає мінімум 100 облігацій, «Райффайзен Банк» та ОТП Банк продають від 400 облігацій.

Який попит на військові облігації

На першому аукціоні Міністерство фінансів продало їх на 8,1 млрд гривень. Потім суми коливались від максимальних 13 мільярдів гривень 26 квітня та 24 травня до аукціону 7 червня, де викупили облігації на 810 мільйонів.

Попит впав після того, як 2 червня Нацбанк підвищив облікову ставку з 10% до 25%. Облікова ставка — це орієнтир для фінансових установ. Коли вона підвищується, зростають відсотки й за депозитними вкладами людей. У Нацбанку розраховували, що після підняття облікової ставки уряд збільшіть відсотки по державних облігаціях. Але Мінфін цього не зробив. Аргументував це тим, що цінні папери є передусім благодійним інструментом для підтримки бюджету.

Найбільше облігацій купують самі банки.

«При розрахунку різних нормативів надійності платоспроможності банків НБУ високо оцінює вкладення в державні облігації. Банкам це дає можливість диверсифікувати портфель: мати більш надійні — щонайменше в розумінні Нацбанку — інструменти, як державні облігації. Також банки дивляться на можливість заробити. Коли облікова ставка була 10%, а військові облігації приносили 11% річних, то для банків це було вигідно. Вони брали кредит рефінансування в Нацбанку і вкладали ці гроші в облігації. Це давало можливість заробити. Зараз вона буде малою»,  — пояснює виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський.

Попри спад попиту 7 червня, наступний аукціон Мінфіну був більш успішним. Продаж військових облігацій 14 червня приніс 5,4 мільярда в бюджет.

Найбільш популярними були двомісячні гривневі облігації. Від їхнього продажу надійшло 3,45 млрд. Це логічно, каже Вишлінський, адже короткострокові вкладення менш ризиковані — не доводиться «заморожувати» гроші на довгий термін.

Чи вигідно вкладатися у військові облігації

Є дві переваги. По-перше, дохід від них не оподатковується, на відміну від, наприклад, депозитів. По-друге, підтверджувати походження коштів, за які вони куплені, не потрібно.

Щоб оцінити вигоду, можна прибуток, який ви отримаєте, порівняти з прогнозом інфляції та процентами по банківських депозитах. Зараз держава пропонує по військових облігаціях 11% річних у гривні (при вкладі на 12 місяців). Отже, це не захистить гроші від інфляції, яка за оцінками Нацбанку, цього року сягне 20%. Уже в червні Держстат повідомляв, що ціни в країні від початку року зросли на 13,9%.

«До підвищення облікової ставки це був хороший інструмент для тих, хто мав заощадження від 100 тисяч гривень. Важливо, що за відсотки, отримані за цими облігаціями, не треба платити податок на доходи фізичних осіб і військовий збір. У банків відсоткові ставки були в межах 10% річних. І це робило військові облігації вигіднішими за депозити. Порахуйте: 10% за депозитом мінус 24% загалом податків — виходить, що ти фактично отримуєш на руки 7,5% річних. А державні облігації — 11%», — пояснює Гліб Вишлінський.

В уряді продовжують рекламувати облігації, називаючи їх «інвестиціями в поразку росії».

«Провідними джерелами надходжень до державного бюджету є допомога від міжнародних партнерів, військові облігації та податки і мита», — зазначив Андрій Забловський, керівник Секретаріату Ради підприємців при Кабміні.

Міністр фінансів Сергій Марченко також називає продаж облігацій серед важливих способів наповнювати бюджет в умовах війни.

Загалом Кабінет Міністрів планує поетапно випустити військові облігації на суму до 400 мільярдів гривень. Це втричі перевищує запланований на цей рік бюджет Міністерства оборони, який мав скласти 133,4 мільярда. Сума більша й за загальні 286,6 мільярда гривень, що прописали у держбюджеті на сектор оборони та безпеки на 2022 рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів