Поділитись:

За три місяці війни Нацбанк «надрукував» вже 120 мільярдів гривень

Четвер, 26 травня 2022, 14:36

Щомісяця Україні потрібно 5 млрд доларів для функціонування бюджету, і за три місяці з цією метою Національний банк «надрукував» вже 120 млрд гривень, або 4,1 млрд доларів.

Про це у четвер,26 травня, повідомила «Економічна правда» з посиланням на пресслужбу Міністерства фінансів.

Джерелами фінансування державного бюджету від початку повномасштабної війни рф проти України передусім є військові облігації та міжнародна допомога – усього за понад два місяці надійшло 13,8 млрд дол, або 404,2 млрд грн.

Так, найбільше бюджет профінансував Національний банк – регулятор «надрукував» через викуп військових облігацій 120 млрд грн. Таким чином, у травні НБУ провів емісію 50 млрд грн – рівно стільки, скільки і в квітні. Ще 89,9 млрд грн надійшло від продажу військових ОВДП іншим інвесторам.

Також 41,3 млрд грн надійшов від Міжнародного валютного фонду у вигляді кредиту.

Від США, Британії, Італії, Швеції, Данії, Норвегії, Австрії, Латвії, Литви та Ісландії Україна отримала кошти у вигляді грантів, тобто безповоротної допомоги. Із загальної суми допомоги у 13,8 млрд доларів, Україна 1,35 млрд доларів отримала саме у вигляді грантів.

Нагадаємо: у квітні українці, які виїхали за кордон через війну з росією, витратили там близько 2 млрд доларів, розраховуючись або знімаючи готівку з карток українських банків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів