Поділитись:

Рада скасувала «нульове розмитнення»: як волинянам встигнути пригнати авто

Середа, 22 червня 2022, 16:30
Рада скасувала «нульове розмитнення»: як волинянам встигнути пригнати авто

Нещодавно Верховна Рада України проголосувала за скасування так званого «нульового розмитнення» автомобілів з 1 липня. 

У пояснювальній записці до закону йдеться про те, що нині багато людей зловживають «нульовою» ставкою та оформлюють автомобілі преміумкласу вартістю понад 1 мільйон гривень. В уряді кажуть, що внаслідок скасування мита до бюджету не надійшло приблизно 13 мільярдів гривень, а загалом ввезли більше ніж 119 тисяч автомобілів. На Волинь за час дії «нульового розмитнення» ввезли понад 14 тисяч автівок

Очікується, що повернення мита дозволить поповнювати бюджет на щонайменше 3,5 мільярда гривень щомісяця. Нові правила почнуть діяти з 1 липня.

Це означає, що вже з 1 липня ринок вживаних автомобілів знову повернеться до свого попереднього вигляду. Формула розмитнення буде такою, як раніше: з митом, ПДВ і акцизом, що враховує вік авто. Останній день, коли ви зможете розмитнити авто під 0% – 30 червня.  Компанія West Auto Hub зібрала поради для тих, хто хоче встигнути пригнати для себе авто на вигідних умовах. 

Коли приганяти, щоб встигнути розмитнити

«Пам'ятайте, що розмитненням вважається не перетин автомобілем кордону, а оформлення на митному терміналі. Тобто вже 30 червня ваше авто має пройти процедуру митного оформлення та виїхати з терміналу», – нагадує виконавчий директор West Auto Hub Юлія Риковська.

Вона пояснює, що на ввезенні авто для ЗСУ ці зміни ніяк не позначаться, адже такі автомобілі ввозяться за окремою процедурою як гуманітарна допомога.

Ось декілька рекомендацій, що зараз робити дилерам вживаних авто або фізичним особам, які ще хочуть скористатися нульовим розмитненням:

1. Врахувати термін доставки авто: машину краще ввозити максимум до 29 червня, а краще 27-28 червня.

2. Ймовірно, знову будуть великі черги на кордонах, бо всі поспішатимуть ввезти авто до завершення терміну нульового розмитнення. Пропорційно збільшаться і черги на митницях. Черги на кордонах ви можете моніторити на сторінці Західного регіонального управління Держприкордонслужби України у Facebook.

3. До моменту перетину кордону переконайтесь, що у вас є весь необхідний пакет документів, якщо ви ввозите авто лаветою чи автовозом:

  • інвойс;
  • бриф;
  • договір купівлі-продажу;
  • експортна декларація;
  • копія українського паспорту власника;
  • закордонний паспорт водія та довіреність на водія.

Коли ввозите авто самотужки для самого себе, то треба ваш закордонний паспорт. Якщо приганяєте авто з Польщі, тоді треба карта поязду.

Перш ніж ввезти авто з Європи в Україну, потрібно зняти його з обліку в тій країні, звідки експортуєте. Тобто, якщо купуєте авто в Польщі, то там і потрібно зняти його з реєстрації. У пункті пропуску потрібно ставати у червоний ряд разом з тягачами, через нього ввозяться й товари.

Не забудьте завчасно підготувати експортну декларацію та попередню декларацію громадянина.

Зробити експортну декларацію або ж іншими словами замитнити авто в Польщі можна за такими адресами:

  • Tomaszów, ul. Laszczowiecka 8, +48503706157 
  • Radymno, ul. Słowackiego, 36 +48797343752
  • Srebrzyszcze, ul. Dorohuska, 18 (51.143098,23.545263) +48 531 889 999

Яке авто краще купувати?

Якщо це авто з двигуном внутрішнього згорання, то купувати найкраще ТЗ від 2010 року випуску з пробігом не більше 200 тис. км та без пошкоджень. Таке авто хоч і не просто, але реально знайти на іноземних онлайн-автомайданчиках. Ціна за нього стартуватиме від 5 000 євро. Додамо до цього ще вартість доставки в Україну, розмитнення, сертифікацію та реєстрацію. Тож «під ключ» якісна автівка обійдеться мінімум 6 500-7 000 євро.

З електрокарами ситуація виглядає трошки інакше. Тут важливий мінімальний пробіг, бо зношений акумулятор означає менший запас ходу, що для авто такого типу є критичним питанням.

Нагадаємо, нещодавно уряд України підтримав законопроекти про розмитнення автомобілів через портал «Дія». Це з одного боку має спростити процедуру для власників вживаних легкових автомобілів, а  з іншого – унеможливити корупційні схеми, які діяли на митниці раніше. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів