Поділитись:

Розмитнення авто в «Дії»: що це та як працює

Четвер, 16 червня 2022, 08:30
Розмитнення авто в «Дії»: що це та як працює

Нещодавно уряд України підтримав законопроекти про розмитнення автомобілів через портал «Дія». Це з одного боку має спростити процедуру для власників вживаних легкових автомобілів, а  з іншого – унеможливити корупційні схеми, які діяли на митниці раніше. 

Відтепер митники не впливатимуть на формулу розмитнення. Вона формуватиметься тільки на основі характеристик авто, таких, як об'єм, тип та потужність двигуна, вік автомобіля та його ексклюзивність.

Крім того, за словами прем'єра Дениса Шмигаля, законопроект містить норми, що передбачають повне звільнення від оподаткування автомобілів з електричними двигунами та меншу ставку для авто з гібридними двигунами. 

ЯК ЦЕ ПРАЦЮВАТИМЕ

За даними Урядового порталу, механізм дії такого розмитнення наступний: у застосунку необхідно буде ввести VIN-код авто, а розрахунок відбудеться автоматично. На все це потрібно не більше, ніж 5 хвилин.

Після розмитнення авто в Дії ви зможете провести державну реєстрацію свого авто також онлайн у декілька кліків. 

Представники автобізнесу дуже сподіваються на цей закон, однак не впевнені, як він працюватиме. 

«Рішення, яке прийняв Кабмін, – це швидше візія, концепція. Прогнозуємо, що це відбудеться не настільки швидко, як хотілося б, але політична воля на це точно є – рішення підтримує президент Зеленський. Як працюватиме розмитнення в застосунку та кого стосуватиметься, до кінця не зрозуміло, але шанси, що законопроєкт приймуть, дуже великі. Ймовірно спершу розмитнення в додатку буде доступне лише для фізичних осіб. Якщо по завершенню дії закону про нульове розмитнення формула нарахування податків не зміниться та не стане більш доступною, то імпорт легкових авто впаде до мінімуму, адже грошей в українців більше не стане, а економічна ситуація в країні не сприяє великим витратам та купівлю машини», – каже виконавчий директор West Auto Hub Юлія Риковська

Юлія РиковськаЮлія Риковська
 

ЩО ЦЕ ОЗНАЧАЄ ДЛЯ РИНКУ ВЖИВАНИХ АВТОМОБІЛІВ

Юлія Риковська переконана, що розмитнення в «Дії» може вирішити проблему митної вартості.

«Це буде величезним кроком для усунення корупції при митному оформленні транспортних засобів. Бізнесу це дає можливість планувати та розуміти фінальну вартість авто в Україні, бо вона залежить від митної вартості. Своєю чергою митна вартість впливає на розмір податків, а саме на пенсійний збір при реєстрації авто. Оскільки раніше вона була не прогнозованою, то були проблеми з її визначенням, були корупція та зловживання, це була як лотерея для автобізнесу», – каже Юлія Риковська.

За її словами, зміниться абсолютно вся сфера. Вона стане більш прозорою, прогнозованою, процедура спроститься, стане швидшою. 

«Розмитнення в «Дії» дасть змогу працювати в конкурентних, справедливих умовах, зменшить бюрократію та усуне формальності. Люди зможуть робити це самостійно через додаток. Процедура буде зрозумілою навіть для тих, хто далекий від сфери пригону авто, тож послуги посередників вже не будуть такі затребувані. Дилерам транспортних засобів буде можливість зробити акцент на швидкості, якісному сервісі та супутніх до пригону авто послуг, аби в результаті клієнт отримував абсолютно готове до використання авто», – каже вона.

Розмитнення авто в «Дії»: що це та як працює 

До слова, уряд України також розгляне законопроект №7448 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування легкових транспортних засобів, який має на меті запровадження на законодавчому рівні справедливого механізму митного оформлення та реєстрації в Україні вживаних легкових транспортних засобів та інших моторних транспортних засобів. 

За прогнозами його творців, цей закон дозволить спростити процедуру ввезення на митну територію України недорогих, але якісних, вживаних транспортних засобів та врегулює питання доступності такого транспорту для громадян нашої держави. Для прикладу, у разі набрання чинності цим Законом, митне оформлення та реєстрація в Україні вживаного легкового автомобіля з робочим об’ємом двигуна 2 000 см3, вартістю 3000 євро, обійдеться власнику від 400 до 500 євро, в залежності від типу двигуна.

Цей законопроект поки не підтримали. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
30 березня 2024
15 січня 2024
10 січня 2024
06 січня 2024
09:40
18 грудня 2023
21 червня 2023
11 червня 2023
09 червня 2023
04 червня 2023
25 травня 2023