Поділитись:

День миротворця ООН: 44 тисячі українців захищали мир в інших державах

Неділя, 29 травня 2022, 10:52
День миротворця ООН: 44 тисячі українців захищали мир в інших державах

29 травня відзначається Міжнародний день миротворців Організації Об’єднаних Націй. Починаючи з 1992 року в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки взяло участь понад 45 тисяч українських військовослужбовців у більш ніж 25 міжнародних операцій у різних регіонах планети та у 18 різних країнах світу. 58 військовослужбовців ЗС України у цих операціях загинули.

Про це повідомляє АрміяInform

За даними Центру національних контингентів та національного персоналу Об’єднаного штабу Командуванням об’єднаних сил Збройних Сил України, нині лише два національні контингенти – військовослужбовці Збройних Сил України беруть участь у 2 міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки під проводом ООН та НАТО. Зокрема, 18-й окремий вертолітний загін Місії ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго та національний контингент у складі Багатонаціональних сил КФОР в Косово, Республіка Сербія загальною чисельністю 290 військовослужбовців. В порівнянні, цього року до початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну, ЗС України брали участь у 8 міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки у 6 країнах світу та районі Аб’єй.

Миротворча діяльність є одним із дієвих міжнародних механізмів врегулювання воєнно-політичних конфліктів, створення умов для нормалізації обстановки в конфліктних регіонах, відновлення та збереження миру. Збройні конфлікти впливають на всі сфери життєдіяльності держав, включаючи політичні, економічні, соціальні аспекти, екологію тощо, супроводжуються загостренням соціальних, міжконфесійних та міжетнічних відносин. Порушення системи державного управління призводить до глибокої економічної та соціальної кризи, хаосу у відповідній державі, генерує прояви тероризму і зростання організованої злочинності.

Активна участь України в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки є засобом зміцнення національної безпеки завдяки створенню стабільного зовнішньополітичного середовища як на регіональному, так і на світовому рівнях. А також – підсилення міжнародного авторитету, як надійного партнера міжнародної спільноти у справі підтримання миру.

Основними формами участі Збройних Сил України в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки є направлення підрозділу (національний контингент) або окремого військовослужбовця (національний персонал).

Довідково:  Національний контингент – військові підрозділи, оснащені відповідним озброєнням і військовою технікою, засобами підтримки і зв’язку, що направляються Україною для участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки, інших військових формувань, котрі входять до складу об’єднаних військових підрозділів, що створюються спільно з іншими державами для участі у міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки (спільні батальйони тощо).
Національний персонал – кремі військовослужбовці Збройних Сил України, інших військових формувань, поліцейські, особи начальницького і рядового складу державних органів, які можуть оснащуватися вогнепальною (стрілецькою) зброєю та боєприпасами до неї відповідно до пропозицій міжнародних організацій у сфері безпеки, а також працівники Збройних Сил України, інших військових формувань, державних органів і установ України, які направляються Україною для участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки і не входять до складу національного контингенту.

Історія Міжнародного дня миротворців ООН

Міжнародний день миротворців Організації Об’єднаних Націй був проголошений рішенням Генеральної асамблеї ООН від 11 грудня 2002 року. Саме того дня в 1948 році Рада безпеки ООН заснувала першу місію з підтримання миру. Відтоді було проведено понад 70 миротворчих операцій. За ці роки під прапором ООН пройшли службу понад 1 млн миротворців.

Географія активних операцій переважно охоплює африканський континент та Близький Схід.

В Україні Міжнародний день миротворців ООН був впроваджений указом Президента «Про Міжнародний день миротворців» від 30 квітня 2003 року. Крім цього Дня, 15 липня в Україні відзначається «День українських миротворців».

Україна приєдналась до участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки у 1992 році, після затвердження Верховною Радою України Постанови «Про участь батальйонів Збройних Сил України в Миротворчих Силах Організації Об’єднаних Націй у зонах конфліктів на території колишньої Югославії».

За роки участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки, понад 45 тисячі військовослужбовців Збройних Сил України виконували в різний час миротворчі завдання у більш ніж у 25 міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки у різних регіонах планети та у 18 різних країнах світу. Разом з тим, 58 військовослужбовців ЗС України, на жаль, втратили життя у цих операціях.

Довідково: українські миротворці виконували бойові завдання в країнах колишньої Югославії (Боснія і Герцеговина, Східна Славонія, Македонія, Сербія і Чорногорія, Хорватія), на Африканському континенті (Ангола, Сьєрра-Леоне, Судан), в країнах Близького і Середнього сходу (Ліван, Таджикистан, Кувейт, Ірак) та інших регіонах світу.

На цей час, два національні контингенти, а саме 18 окремий вертолітний загін Місії ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго та національний контингент у складі Багатонаціональних сил КФОР в Косово, Республіка Сербія загальною чисельністю 290(250/40) військовослужбовців Збройних Сил України беруть участь у 2 міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки під проводом ООН та НАТО.

Миротворча місія у Конго

Місію ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго (МООНСДРК) було засновано відповідно до Резолюції Ради Безпеки ООН № 1279 від 30 листопада 1999 р. після підписання у липні 1999 р. Демократичною Республікою Конго та п’ятьма країнами регіону так званої Лусакської Угоди про припинення вогню. Головний штаб МООНСДРК розташовано в місті Кіншаса.

18 окремий вертолітний загін виконує завдання у складі Місії ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго.

Основні завдання вертолітного загону: перевезення персоналу Місії та високоповажних осіб; перевезення вантажів, медичне транспортування, евакуація поранених; ведення повітряної розвідки та спостереження; проведення заходів стримування та, за необхідності, вогневої підтримки наземних сил ООН; забезпечення дій військ Місії, у тому числі пошуково-рятувальних операцій.

За даними Центру національних контингентів та національного персоналу Об’єднаного штабу Командуванням об’єднаних сил Збройних Сил України, загін дислокується на двох точках базування, а саме аеродроми Гома та Бені. В залежності від наявної безпекової обстановки особовий склад та вертолітна техніка підрозділу можуть переміщуватись на інші аеродроми базування Місії. Саме наші вертолітники займалися порятунком місцевих мешканців під час виверження вулкану та допомагали здійснювати розвідку поширення лави та пожеж вздовж континенту.

За час виконання завдань в складі МООНСДРК загоном виконано 24 380 польотів. З них 13844 польоти  на перевезення особового складу, 3 тисячі польотів на супровід вертольотів Місії ООН,  4581 польотів з перевезення вантажів, 531 політ задля медичної евакуації, 343 польоти зі стабілізації без пекової ситуації (з метою демонстрації сили), 311 вильотів на патрулювання визначених територій, тощо. За цей час перевезено 112 741 пасажир, 5 317 780 кг вантажу, польотів здійснено загальною тривалістю 21614,27 годин.

Миротворча місія  у Косово

Згідно з Резолюцією Ради Безпеки ООН № 1244 від 10 червня 1999 p., Косово було виведено з під юрисдикції Белграда (Республіка Сербія)
і передано під управління ООН та було запроваджено Тимчасову міжнародну цивільну адміністрацію під проводом Місії ООН в Косово (UNMIK).

Нині у Косово присутні міжнародні організації: Місія ООН UNMIK, Місія ЄС EULEX, Місія НАТО КФОР, Місія ОБСЄ.

Головний штаб КФОР розташовано в місті Приштина. Національний контингент у складі Багатонаціональних сил КФОР
в Косово, Республіка Сербія дислокується на військовій базі «Ново Село».

Національний контингент виконує завдання у складі групи логістичної підтримки під безпосереднім керівництвом командувача КФОР.

Основні завдання: забезпечення свободи пересування багатонаціональних підрозділів сил КФОР; розвідка, розмінування та знешкодження вибухонебезпечних предметів, у тому числі саморобних вибухових пристроїв;організація та проведення заходів мінної безпеки в інтересах сил КФОР; загальні інженерні роботи, а саме: інженерна розвідка місцевості та об’єктів;фортифікаційне обладнання блок постів;розчищення земляних зсувів на гірських завалах;рекультивація земляних ділянок місцевості на яких базувалися підрозділи КФОР;демонтаж зруйнованих будівель, мостів та інших конструкцій різними способами;інженерні роботи по обладнанню злітно-посадочних смуг (площадок) для безпілотних апаратів (гелікоптерів).

За час виконання завдань в складі КФОР національним контингентом виконано перевірку та очищення понад 4000 м.кв місцевості на наявність вибухонебезпечних предметів на горі  Цивіліан та на 35 км гірської дороги здійснено інженерних відновлювальних робіт, знищено 1580  боєприпасів та СВП, вивезено 1100 т боєприпасів та каміння, тощо.

Також, постійно проводяться інженерні роботи щодо перевірки на наявність вибухових пристроїв на військовому аеродромі місті Призрен, забезпечення будівництва злітно-посадочних смуг для БПЛА, ліквідації наслідків зсувів у гірській місцевості, тунелях тощо, будівництва доріг для патрулювання, позначення проходів в мінно-вибухових загородженнях на горі Мокра Гора, встановлення колючого дроту у 3 яруси по периметру військових баз, фортифікаційного обладнання, відновлення та будівництва бункерів, перевірки місцевості на наявність ВНП та СВП.

ТОП-5 цікавих фактів про миротворців

  • Найбільше миротворча Місія ООН була у Дарфурі (Судан) та налічувала 26 612 миротворців, у партнерстві з Африканським Союзом.
  • Жінки в Місіях ООН становлять – 30 % невійськових миротворців, 10 % поліцейських та 3 % військових миротворців.
  • У 1988 році «блакитні шоломи» ООН отримали Нобелівську премію за забезпечення миру у світі.
  • Військові, які беруть участь у миротворчих операціях ООН, продовжують носити військову форму тієї країни, з якої вони родом.
  • Аби їх упізнавали солдати протиборчих сторін, миротворці носять яскраві блакитні шоломи або берети із символікою ООН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
21 березня 2024
05 лютого 2024
19 січня 2024
02 грудня 2023
23 листопада 2023
03 листопада 2023
08 липня 2023
19 червня 2023
07 червня 2023
18 травня 2023