«Нульове» розмитнення автомобілів було величезною помилкою, – Сергій Фурса (відео)

П'ятниця, 27 травня 2022, 14:00

Запровадження «нульового» розмитнення автомобілів – величезна помилка. Адже таким чином з країни вивели вже мільярд доларів.

Про це програмі «Прайм-Тайм» на телеканалі «Конкурент TV» розповів заступник директора з питань торгівлі цінними паперами «Драгон Капітал» Сергій Фурса.

Зі слів Сергія Фурси, із запровадженням воєнного стану в Україну завозиться тільки критичний імпорт, а автомобілі жодним чином не входять в цей критичний імпорт.

Внаслідок запровадження безплатного розмитнення з України «вимивається» значна частина коштів.

«Питання в тому, що ці люди беруть долари з України і вивозять їх за кордон. Напевно, ми можемо порахувати, що наразі майже мільярд доларів таким чином вивели з України. Причому вивели переважно за офіційним курсом. І це завдає значних збитків економіці, це тисне на курс гривні. Отут найбільша небезпека, а не тому, що бюджет недоотримав податків. Хоч і це дуже актуально зараз», – пояснив Сергій Фурса.

До того ще додається питання несправедливості. Адже спочатку «нульове» розмитнення прикривалося тим, що автівки потрібні для фронту, а також люди втратили автівки через бойові дії.

«Але давайте будемо чесні: для фронту потрібні дуже специфічні авто. І можна було окреме вікно зробити саме для них. А стосовно того, що люди втратили автівки, то так, люди втратили, але я впевнений на 99 %, що ті люди, які втратили автівки, і ті люди, які зараз завезли авто, – це зовсім різні люди», – зазначив економіст. 

Таким чином, резюмує Сергій Фурса, просто хтось «під шумок» війни зміг завезти собі дешевший автомобіль.

«Це пільга, яка була запроваджена під час війни, і вона робить шкоду економіці України. І вона точно не на часі. І, на жаль, депутати не наважуються через популізм скасувати цю пільгу», – вважає Сергій Фурса. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: