Поділитись:

Компанії українських олігархів мають величезні борги за передачу електроенергії

Вівторок, 26 квітня 2022, 14:50
Компанії українських олігархів мають величезні борги за передачу електроенергії

Українські підприємства, кінцевими бенефіціарами яких є олігархи Рінат Ахметов, Ігор Коломойський та Віктор Пінчук, мають борги за послуги з передачі та диспетчеризації електроенергії.

Про це свідчать документи, які «Схеми» (Радіо Свобода) отримали у своє розпорядження від учасників енергоринку, інформує «Економічна правда».

Великі промислові споживачі та постачальники електроенергії почали стрімко накопичувати борги одразу після повномасштабного вторгнення військ росії в Україну.

Станом на 1 квітня експортери електроенергії заборгували 2,544 млрд гривень за послуги з її передачі. 

Основний боржник – трейдер «Д.Трейдінг», що входить в енергохолдинг ДТЕК, кінцевим бенефіціаром якого є олігарх Рінат Ахметов. 

«Надходження від "Д.Трейдінг" значно припинились після 25 лютого», – повідомило джерело на енергоринку.

Також серед боржників – феросплавні підприємства. Станом на 1 квітня вони заборгували понад 55 мільйонів гривень за послуги з передачі електроенергії, та більше ніж 26 мільйонів гривень – за диспетчеризацію (це – централізована система керування, контролю і захисту різних інженерних процесів, що, в тому числі, запобігає аварійним ситуаціям). 

Таким чином, загальні борги феросплавних підприємств за ці дві послуги перевищили 80 мільйонів гривень. 

«Значне зниження рівня розрахунків відбулося, зокрема, Нікопольським заводом феросплавів», – повідомило джерело на енергоринку.

Нікопольський завод феросплавів входить у сферу впливу олігархів Ігоря Коломойського та Віктора Пінчука.

Має борг за послуги з диспетчеризації металургійний завод «Дніпросталь» (входить в трубно-колісну компанію «Інтерпайп»), кінцевим бенефіціаром якого є родина Віктора Пінчука. 

Станом на 1 квітня підприємство заборгувало за цю послугу майже 25 мільйонів гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів