Поділитись:

Росія і Китай стали «союзниками»: які в них інтереси

П'ятниця, 04 лютого 2022, 17:20
Росія і Китай стали «союзниками»: які в них інтереси

Російська Федерація і Китайська Народна Республіка задекларували новий союз. Усі напрямки майбутньої співпраці окреслили у «Спільній заяві Російської Федерації та Китайської Народної Республіки про міжнародні відносини, що вступають у нову епоху, та глобальний сталий розвиток», оприлюдненій у п'ятницю, 4 лютого на сайті президента Владіміра Путіна

Зокрема, Китай і Росія «глибоко стурбовані серйозними викликами у сфері міжнародної безпеки та виходять із того, що долі народів усіх країн взаємопов'язані».

«Сторони підтверджують тверду взаємну підтримку у питаннях захисту своїх корінних інтересів, державного суверенітету та територіальної цілісності, виступають проти втручання зовнішніх сил у свої внутрішні справи.Російська Сторона підтверджує відданість принципу «одного Китаю», підтверджує, що Тайвань є невід'ємною частиною Китаю, виступає проти незалежності Тайваню у будь-якій формі», – ідеться у заяві. 

Крім того, Росія та Китай виступають проти дій зовнішніх сил щодо підриву безпеки та стабільності у спільних суміжних регіонах, мають намір протистояти втручанню зовнішніх сил під будь-яким приводом у внутрішні справи суверенних країн, виступають проти «кольорових революцій» і нарощуватимуть взаємодію у вищезгаданих областях.

«Сторони виступають проти політизації питань боротьби з тероризмом та перетворення їх на інструментарій політики подвійних стандартів, засуджують практику втручання у внутрішні справи інших держав у геополітичних цілях за рахунок використання терористичних та екстремістських угруповань, так само як і під прапором боротьби з міжнародним тероризмом. Сторони вважають, що окремі держави, військово-політичні союзи чи коаліції мають на меті отримання прямо чи опосередковано односторонніх військових переваг на шкоду безпеці інших, у тому числі методами недобросовісної конкуренції, посилюють геополітичне суперництво, роздмухують антагонізм та конфронтацію, серйозно підривають порядок у сфері міжнародної. та глобальну стратегічну стабільність», – декларують держави. 

До того ж, Китай і Росія виступають проти подальшого розширення НАТО, закликають Північноатлантичний альянс відмовитися «від ідеологізованих підходів часів холодної війни, поважати суверенітет, безпеку та інтереси інших країн, різноманіття їхніх цивілізаційних та культурно-історичних укладів, об'єктивно і справедливо ставитися до мирного розвитку інших держав. Сторони виступають проти формування в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні закритих блокових структур та протиборчих таборів, зберігають високу пильність щодо негативного впливу на мир та стабільність у цьому регіоні індо-тихоокеанської стратегії США». 

Решта заяв стосуються передусім питань нарощення озброєння. Так Росія і Китай серйозно занепокоєні створенням США, Великобританією та Австралією (AUKUS) «трьохстороннього партнерства у сфері безпеки», яке розпочинає співпрацю у галузі атомних підводних човнів.

ЩО ЦЕ ОЗНАЧАЄ

На думку аналітиків Atlantic Council, Володимира Путіна та Сі Цзіньпіна об'єднують прагнення нарощувати світовий вплив та геополітичне суперництво зі США. Риторика лідерів Росії та Китаю за останні місяці – а може, й кілька останніх років – дозволила міжнародним оглядачам заговорити про явне зближення Російської Федерації та КНР, пише Радіо Свобода з посиланням на «Голос Америки».

Зокрема, низка експертів, з якими спілкувалося видання, прийшли до таких висновків:

  • Росія і Китай будують плани співробітництва у багатьох сферах, зокрема у ядерній енергетиці, кібербезпеці, супутникових технологіях.
  • Наразі Москві та Пекіну важко долати взаємні складнощі у політичній, економічній і навіть соціокультурній сферах. До того ж, поки Росія прагне повернути собі місце серед найвпливовіших держав світу, Китай вже є такою державою.
  • На думку аналітиків, укладання формального всеосяжного російсько-китайського договору про військовий союз є малоймовірним: інтереси цих держав фокусуються на різних регіонах. Крім того, взаємна недовіра між Москвою і Пекіном має глибоке історичне коріння.
  • Що об'єднує лідерів Росії та Китаю сьогодні – це схожий погляд на геополітику, зазначають аналітики. І президент Путін, і голова Сі прагнуть, щоб світ був менш демократичним, оскільки це зміцнює їхню владу.
  • І в Москві, і в Пекіні розуміють, що Вашингтону важче витримувати тиск із двох сторін.

Варто зауважити, що Владімір Путін був одним з небагатьох лідерів держав, які приїхали на відкриття зимової олімпіади у Пекіні. Низка демократичних лідерів бойкотували Олімпійські ігри в знак протесту проти порушення прав людини в Китаї. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
19 квітня 2024
09 квітня 2024
04 квітня 2024
13 березня 2024
29 лютого 2024
24 лютого 2024
23 лютого 2024
10 лютого 2024
01 лютого 2024
27 січня 2024