Поділитись:

Російські олігархи через загострення ситуації на українському кордоні втратили 28 мільярдів доларів

Четвер, 27 січня 2022, 12:51
Російські олігархи через загострення ситуації на українському кордоні втратили 28 мільярдів доларів

Загальні статки 104 російських мільярдерів з 20 грудня 2021 року по 25 січня 2022-го скоротилися на 27,9 мільярда доларів на тлі ескалації ситуації на кордоні з Україною і повідомлень про можливе вторгнення РФ.

Ці дані підрахувала російська редакція Forbes, пише Громадське.

Журналісти заявляють, що статки скоротилися за цей час у 76 зі 104 мільярдерів з РФ. Водночас десятеро з них втратили більше як один мільярд доларів.

Найбільші втрати поніс основний власник компаній «Новатек» (другий за обсягами видобутку виробник природного газу в Росії) та «Сибур» (найбільший нафтохімічний холдинг Росії) Леонід Міхельсон. Його статки скоротилися одразу на 2,1 мільярда – до 25,5 мільярда доларів.

Далі іде член ради директорів «Новатек» та «Сибур» Геннадій Тимченко – його статки зменшилися на 1,9 мільярда до 22,8 мільярда доларів.

До переліку тих, хто втратив більше одного мільярда доларів, також увійшли:

  • Сулейман Керімов, сенатор, чия сім'я контролює найбільшу у РФ компанію з видобутку золота «Полюс» (мінус 1,8 мільярда);
  • Олексій Мордашов, власник «Северсталь» (мінус 1,7 мільярда);
  • Денис Свердлов, засновник британського виробника електромобілів Arrival (мінус 1,6 мільярда);
  • Андрій Мельниченко, власник «Сибірської вугільної енергетичної компанії» та «Єврохим» (мінус 1,5 мільярда);
  • Олег Тіньков, засновник банку TCS Group (мінус 1,43 мільярда);
  • Віктор Рашніков, голова «Магнітогорського металургійного комбінату» (мінус 1,3 мільярда);
  • Михайло Фрідман, співвласник інвестиційного бізнесу LetterOne та «Альфа Груп» (мінус 1,12 мільярда);
  • Володимир Потанін, голова та власник «Норильського Нікелю» (мінус 1,1 мільярда).

У відносному вираженні найбільше скоротився статок Дениса Свердлова, власника виробника електромобілів Arrival, акції яких за місяць впали на 46%. Але Forbes вказує, що це пов'язано із внутрішніми проблемами компанії, а не з геополітичною напругою.

На другому місці за втратами у відносному вираженні опинився засновник «Яндекса» Аркадій Волож, чий статок скоротився на 26% (мінус 600 мільйонів, до 1,7 мільярда доларів). На третьому місці йде Олег Тіньков, який втратив 21% свого статку.

Також січень 2022 року став одним із найгірших місяців для російського фондового ринку за останні два роки. 18 січня на тлі загострення конфлікту з Україною індекс Московської біржі впав на 6,5%, що стало найбільшим падінням від початку пандемії коронавірусу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів