Поділитись:

Суворі сесійні будні луцьких депутатів (фоторепортаж)

П'ятниця, 28 жовтня 2016, 12:00

Ще рік тому в цей день вони, затамувавши подих, очікували результатів виборів, які визначать, бути чи не бути їм депутатами. Пізніше з особливим трепетом та піднесеним настроєм більшість з них йшли на свою першу сесію, шукаючи своє місце в сесійній залі. А вже 26 жовтня 2016 року бувалі депутати Луцької міської ради позаймали свої звичні робочі місця, щоб вчергове вершити долю міста від імені електорату.

День 1-й

***

Пучок кропу від "УКРОПУ" для "радикала"

Жовтнева сесія була особливою хоча б тим, що на ній не було міського голови Миколи Романюка. Як виявилось, осіння застуда добралась і до керманича міста, який замість того, щоб вести сесію, лежав з температурою десь у себе вдома. Не обійшлось цього разу і без іменинника від "Радикальної партії" – Аркадія Соломатіна. Традиції дарувати оригінальні, символічні та міжфракційні подарунки в стінах міськради набирає популярності. Відтак, "укропівці" не забули про подаровані на день народження їхньому колезі Сергію Балицькому "радикальні" вила й вирішили зробити не менш оригінальний подарунок. Вони подарували "радикалу" пучок кропу.

Хтось дарує на день народження квіти...><span class=Хтось дарує на день народження квіти...

...а фракція ...а фракція "УКРОП" дарує пучки кропу Аркадію Соломатіну

Після приємнощів із подарунками секретар Луцькради Юлія Вусенко закликала депутатів зареєструватись і переходити до формування порядку денного.

Юлія Вусенко вела сесію сама, без міського голови><span class=Юлія Вусенко вела сесію сама, без міського голови

Формування порядку денного одразу викликало жваві дискусії поміж обранців луцької громади. Відтак "свободівець" Микола Федік просив зняти декілька питань, бо запідозрив корупційну складову в проектах рішення "Про дострокове припинення фізичним особам-підприємцям Ткачуку О.Є., Линнику Б.М. права користування декількома земельними ділянками", і друге – продаж їм цих ділянок.

Євгеній Ткачук><span class=Євгеній Ткачук

Якщо ще хтось не в курсі, то варто повідомити, що підприємець Ткачук О. Є. – старший син депутата Луцькради Євгенія Ткачука.

Житло для учасників АТО та їх сімей

Після значних та не дуже перестановок порядку денного розпочали розглядати перше питання, і, як завжди, багато хто з любителів поговорити розпочинали свій довгий "спіч" з приводу проекту рішення про "Програму забезпечення житлом на умовах співфінансування учасників бойових дій, інвалідів війни, які були призвані на військову служб за мобілізацією для участі в проведенні антитерористичної операції, а також членів сімей загиблих (померлих) із міського бюджету".

Чоловіки в холі чекають,  коли депутати розглядатимуть питання щодо співфінансування квартир для учасників АТО та членів їх сімей><span class=Чоловіки в холі чекають, коли депутати розглядатимуть питання щодо співфінансування квартир для учасників АТО та членів їх сімей

Хто не помістився у сесійній залі, той  дивиться відеотрансляцію сесії><span class=Хто не помістився у сесійній залі, той дивиться відеотрансляцію сесії

Найжвавішу дискусію викликали квадратні метри житла, передбачені програмою, які становили не більше 50 метрів квадратних.

Голова Луцької міської організації спілки учасників АТО Олег Кобилинський спитав, чому міська рада хоче їх обмежити в чомусь.

голова Луцької міської організації спілки воїнів АТО Волині Олег Кобилинський ><span class=голова Луцької міської організації спілки воїнів АТО Волині Олег Кобилинський

"Програма є додатковою до пільг, ми ні в чому вас не обмежуємо", – відповіла йому Вусенко. Депутат Костянтин Петрочук також взяв слово і виголосив свою думку щодо квадратних метрів. Один із присутніх учасників АТО був незадоволений почутим і постійно обурювався, викрикуючи в зал свої репліки.

"А ще краще – учасникам замість житла збудуйте казарму!!! Ех! сидять тут, пончики!!!" – злісно вигукнув він. Проте через півторагодинне обговорення Програму врешті підтримали й учасники АТО почали розходитись.

"Радикал" Костянтин Петрочук

"Сидять тут, пончики!" - обурювались атовці

Вони чекали наступного доповідача: заступника луцького міського голови Сергія Григоренка. Минулої сесії він не був готовий доповідати про Комплексну програму підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей – мешканців міста. Втім, на цій сесії, як то кажуть, текст відскакував у заступника від зубів. Він розповів, чим і скільком учасникам АТО та їхнім сім'ям допомогли за 2014-2016 роки (час дії Програми) у департаменті соцполітики.

Андрій Авраменко та Наталія Бунда><span class=Андрій Авраменко та Наталія Бунда

Журналістка Олена Чернуха збирає інформацію ><span class=Журналістка Олена Чернуха збирає інформацію

Сергій Балицький><span class=Сергій Балицький

Сергій Шкода><span class=Сергій Шкода

"Дякую за виступ Сергію Володимировичу! Ой, Сергію Олександровичу! Ой, Сергію Антолійовичу! Але ця програма не є актуальною. Вона себе вже відпрацювала", – сказав Григоренку депутат Луцькради Олександр Кравченко.

Олександр Кравченко><span class=Олександр Кравченко

Після того як Григоренко доповів, Юлія Вусенко вирішила представити гостя – учасника партії Громадський рух "Народний контроль", народного депутата Андрія Антонищака, який просив підтримати проект рішення його колеги із партії депутата Луцькради Павла Данильчука про створення КЗ "Центр патріотичного виховання" та чемно відповідав на всі депутатські запитання.

Павло Данильчук><span class=Павло Данильчук
Без того помітний в своєму помаранчевому костюмі депутат Микола Дендіберін вирішував, чи то звернути увагу нардепа на себе, чи то увігнати його в ступор своїм запитанням:

"Дуже каратеньке питання Антонищаку. Ви як народний депутат можете повпливати, щоб гроші від митниці йшли на волинський бюджет? Це ж і ми будемо жити в шоколаді, і бійцям АТО поможемо". На останніх рядах погано було чути, що ж на це сказав Антонищак, адже зал вибухнув сміхом, а оскільки Миколи Романюка, який вміє швидко навести порядок в залі, не було, всі продовжували сміятись.

"Дякую, що витерпіли мене, і вибачайте, що без скандалу", – сказав Андрій Антонищак і покинув трибуну, а разом з ним сесійну залу ненадовго покинув і Павло Данильчук, який, очевидно, пішов провести гостя.

Григорій Пустовіт><span class=Григорій Пустовіт

Сергій Була><span class=Сергій Була

Микола Романюк, той що депутат><span class=Микола Романюк, той що депутат

Микола Собуцький замислився над  чимось><span class=Микола Собуцький замислився над чимось

Андрій Козюра і конспект><span class=Андрій Козюра і конспект

Сесія в розпалі><span class=Сесія в розпалі

Борис Смаль><span class=Борис Смаль

Тарас Яковлев уважно слухає Павла Данильчука><span class=Тарас Яковлев уважно слухає Павла Данильчука

"У наступному запиті я розповім вам, як провів час із двома дівчатами"

Юлія Вусенко запропонувала записатись на запити. Депутат Микола Яручик вирішив бути оригінальним і не заколисувати зал монотонним "до мене як до депутата Луцькради звернулися мешканці…" – і далі за текстом. Тут позафракційний депутат вирішив піти іншим шляхом, чим привернув увагу, вуха, очі, камери та всі фотоапарати в залі до своєї персони.

"У наступному запиті я розповім вам, як провів час з двома дівчати. Коли ми з Юлією Вусенко та Наталією Бундою (начальник управління туризму та промоції міста, депутат Луцькради, – Конкурент) їздили з робочою поїздкою в Жешов, мою увагу привернула Юлія Вусенко. "Миколо! Дивись, яка прикольна штучка!" – сказала вона", – озвучив Микола Яручик, чим насмішив Вусенко, а присутніх у залі змусив затамувати подих та включити усю свою фантазію щодо того, яку ж таку "прикольну штучку" мала на увазі Вусенко. Як виявилось, це були стаціонарні зрошувачі, які депутат пропонує встановити в Луцьку.

"Десь в районі ДПЗ", – уточнив Микола Яручик, чим ще раз підтвердив: все, що стосується ДПЗ, йому не чуже.

Депутатсько-Депутатсько-"свободівський" набір

Обідня перерва><span class=Обідня перерва

Після оголошення перерви в залі лишились лише відеокамери, та й то без телеоператорів. У холі перед сесійною залою директор КП "Ласка" Богдана Новарчук влаштувала міні-виставку із світлинами знедолених тварин, яких у своїй діяльності використовують цирки. Депутати та журналісти по черзі підходили, дивились, цікавились, можливо, й співчували бідолашним звіряткам.

Певно, лише після перерви депутат Олександр Волинець помітив, що міського голови немає, адже після озвучених запитів поцікавився: "А де мер?"

"А де мер???" - Олександр Волинець

"У Романюка температура вже другий день", – пояснила секретар Луцькради.

7 історичних договорів про співпрацю між Луцьком та Прилуцькою сільрадою

Після того як набрався кворум, роботу сесії продовжили. Сергій Григоренко знову вийшов до трибуни і розповів, чому депутатам варто затвердити сім договорів, за якими співпрацюватиме Луцьк та село Прилуцьке. Втім, депутати мали сумніви щодо благородної мети цієї співпраці. Тобто багато хто з них висловлював думку, що сільрада скористається цією співпрацею, а потім передумає об'єднуватись, і Луцьк залишиться без таких бажаних земель для будівництва.

"Давайте реально дивитись на речі. Ринок нерухомості впав", – сказав депутат Андрій Козюра.

.. а Андрій Козюра від конспектів перейшов до читання><span class=.. а Андрій Козюра від конспектів перейшов до читання

Григорій Пустовіт замріявся><span class=Григорій Пустовіт замріявся

"Свободівці"

Зосереджений та спокійний депутат Петро Бойко><span class=Зосереджений та спокійний депутат Петро Бойко

Артем Запотоцький><span class=Артем Запотоцький

Іменинник Аркадій Соломатін слухає привітання від Олександра Козлюка та Наталії Бунди><span class=Іменинник Аркадій Соломатін слухає привітання від Олександра Козлюка та Наталії Бунди

"Та невже?" – спитав депутат Олександр Козлюк, неоднозначно натякаючи на досвід Козюри-забудовника .

"Хто це спитав? Хто?!" – розгублений, але радісний депутат Луцькради Ігор Поліщук поцікавився у журналістів.

Врешті після довгих дискусій проект рішення прийняли і вирішили інші питання швидко проголосувати, щоб встигнути завершити сесію до 18 години. Тому Олександр Козлюк пропонував проголосувати за проект рішення "Про затвердження монетизації пільг" без доповіді Козюри.

"Олександр Євгенович, ви голосніше говорите, ніж я в мікрофон", – сказав йому Козюра і все ж таки пару слів доповів на камеру.

Анна Мовяк><span class=Анна Мовяк

Після десятихвилинної перерви начальник управління фінансів та бюджету Лілія Єлова доповідала про виконання бюджету міста Луцька за 9 місяців 2016 року та про внесення змін до бюджету. "Добивши" бюджетне питання, домовились взяти паузу до десятої ранку наступного дня.

День 2-й

***

Львівське сміття і луцьке сміттєзвалище

Вже 27 жовтня, зважаючи на те, що на парковці ажіотажу з автомобілів не було помітно, стало ясно, що сесія під загрозою зриву відсутності кворуму. До того ж завгосп міськради, з яким я зустрілася дорогою, повідомив, що депутатів прийшло з 10.

Дійсно, зал був фактично порожній, лише сумлінні Олександр Кравченко, Микола Федік та ще декілька депутатів вичікували своїх колег. Навіть місця ЗМІ були майже всі вільні – сідай, де хочеш. Так само не було ні міського голови, ні його заступників. Врешті працівники секретаріату рахували кожного депутата, який заходив, і коли зайшов 23 обранець громади, одразу ж продовжили пленарне засідання 14 сесії міськради.

Другого дня ледь зібрався кворум><span class=Другого дня ледь зібрався кворум

Після виступу начальниці муніципальної поліції Юлії Сиротинської про знесення дерев'яних конструкцій на вулиці І. Кожедуба виступив Ігор Поліщук з питанням заборони вивезення львівського сміття на Брище, що в Луцькому районі. Юлія Вусенко, яка належить до партії "Самопоміч", була проти такої ідеї. Відтак між секретарем та депутатом зчинилась суперечка. Микола Дендіберін, змінивши яскравий вчорашній костюм на не менш яскраву краватку жовтого кольору, вирішив збалансувати ситуацію й звернувся до Вусенко.

Орися Залевська на другий день сесії не була пунктуальною><span class=Орися Залевська на другий день сесії не була пунктуальною

"Ви дуже гарно пропіарили Садового (Львівський міський голова, – Конкурент) щодо сміття. І взагалі: ви мені жінка дуже симпатична. І як секретар хороша", – признався у своїх почуттях Дендіберін. І на такій позитивній ноті депутати підтримали проект рішення Ігоря Поліщука.

Микола Дендіберін><span class=Микола Дендіберін

Юлію Вусенко розчулили слова Миколи Дендіберіна><span class=Юлію Вусенко розчулили слова Миколи Дендіберіна

"Центру національно-патріотичного виховання" не буде

Якщо між Вусенко та Поліщуком виникла просто суперечка, яку так гарно згладив Дендіберін, то між Павлом Данильчуком та членом фракції "Самопоміч" Аллою Надточій виникла справжня й запекла словесна баталія. А все тому, що пані Алла чи не єдина в сесійній залі висловлювалась проти утворення комунального закладу "Центр національно-патріотичного виховання", за який вже стільки часу вболівав Данильчук. Питання Алли Надточій тільки розгнівали його.

Павло Данильчук, певно, образився на Аллу Надточій, яка йому Павло Данильчук, певно, образився на Аллу Надточій, яка йому "влаштувала допит"

Микола Собуцький><span class=Микола Собуцький

"Не хочете голосувати – не голосуйте! Що ви мені допит влаштовуєте?" – лише відповів Данильчук Надточій.

"Я ще раз переконана в тому, що цей заклад – це просто викачка коштів з міського бюджету", – стояла на своєму Алла Надточій. Ця гостра суперечка завершилась перемогою Надточій, а сам проект рішення Данильчука не підтримали.

Після того, як підприємець Олександр Кальний розповів депутатам, що хоче зробити в приміщенні на Караїмській, 7 хостел, депутати погодили "Луцьктеплу" укладення договорів з "Захід –ТЕГ" (щоправда, це погодження не обійшлось без довгих дискусій), та пішли на обід.

Підприємець Олександр Кальний розповів депутатам, що буде на Караїмській, 7><span class=Підприємець Олександр Кальний розповів депутатам, що буде на Караїмській, 7

Відео для депутатів

Вже після перерви стало помітно, що кількість депутатів в залі збільшилась, ну а ті, хто не прийшов, тому й не пощастило (а, може, й навпаки) побачити відео, яке презентувала директор КП "Ласка" Богдана Новарчук про жорстоке поводження з тваринами, яких дресирують у цирку. Втім, жодна скупа сльоза не впала з очей обранців. Так як відео їх не розчулило, а Новарчук не переконала, то й проект рішення "Про заборону пересувних цирків, які використовують у своїй діяльності тварин", не підтримали.

Частина фракції Частина фракції "УКРОП"

Олександр Лазука><span class=Олександр Лазука

Як завжди міжфракційні розмови><span class=Як завжди міжфракційні розмови

Павло Данильчук вирішив випробувати долю ще раз і процедурно повернув проект рішення про створення Центру національно-патріотичного виховання знову на голосування. Однак і цього разу його питання "пролетіло".

У невеличкій перерві Юлія Вусенко презентувала імениннику-"свободівцю" Богдану Вавринюку не вила і навіть не пучок кропу, а звичайні червоні троянди. Інший "свободівець" Микола Федік під час розгляду проектів рішень, які стосувались продажу земель сину депутата Ткачука, нагадав колегам, що вбачає в цьому "корупційну складову".

Олександр Козлюк ><span class=Олександр Козлюк

Валерій Бондарук><span class=Валерій Бондарук

"Я завжди називаю речі своїми іменами. Тому всі знаємо, чим спровокована позиція "Свободи", – сказав Ігор Поліщук.

"Так і не назвав речі своїми іменами", – підкреслила Юлія Вусенко.

Втім інші депутати не вбачали в цьому жодної корупції й проголосували за проект рішення депутатського сина.

"Земельні" питання озвучувала заступник начальника управління земельних ресурсів Тетяна Лихограй.

Другий день сесії все ж таки давався в знаки. Депутати один за одним потихеньку покидали сесійну залу. Ті, що лишилися, здавалося, ніби лише краєм вуха слухали Лихограй, а іншим вухом слухали, про що говорять їм їхні колеги. У залі зчинився справжній балаган, який взялась втихомирювати Юлія Вусенко, й "дісталося" найбільше депутату Волиньради Сергію Леонтьєву, який вже традиційно відвідує сесії Луцькради. Пан Леонтьєв якраз в той час щось розповідав депутату Олекандру Лазуці.

Чим далі продовжувалась сесія, тим все менше й менше було депутатів в залі. Вони як непомітно один за одним з'являлись протягом дня, так непомітно десь зникали. Розглянувши всі "земельні" питання, депутати Луцькради вийшли на фінішну пряму. Юлія Вусенко тільки спитала, чи є ще в когось доповнення.

Начальник департаменту економічної політики Олександр Озінович><span class=Начальник департаменту економічної політики Олександр Озінович

Начальник управління майном комунальної власності Алла Грабко чекає коли її викличуть доповідати><span class=Начальник управління майном комунальної власності Алла Грабко чекає коли її викличуть доповідати

"Яручик казав процедурно повернутись до запитів", – пожартував Олександр Козлюк, натякаючи на вчорашній запит Яручика "про дівчат та прикольні штучки".

На веселій ноті дводенний марафон під назвою "14 пленарне засідання сесії Луцькради" завершився.

Надрукувати
мітки:
коментарів