Поділитись:

Учасникам АТО Луцькрада співфінансує придбання житла

Середа, 26 жовтня 2016, 11:52

Загальний обсяг фінансування програми становить 96 мільйонів гривень.

Станом на 1 вересня на квартирному обліку перебуває 193 сім'ї учасників АТО. Про це розповів 26 жовтня перший заступник міського голови Тарас Яковлев під час сесії Луцькради.

Згідно із Програмою забезпечення житлом на умовах співфінансування учасників бойових дій, інвалідів війни, які були призвані на військову службу за мобілізацією для участі в проведенні антитерористичної операції, а також членів сімей загиблих (померлих) із міського бюджету хочуть виділити 25 % на співфінансування цієї програми, учасникам бойових дій пропонують фінансувати 50 % вартості житла, а ще 25 % – це фінансування з інших джерел, не заборонених законодавством.

"Насамперед будемо просити, щоб аналогічну програму прийняли в облраді, і була можливість співфінансування з обласного бюджету", – сказав Тарас Яковлев.

У зв'язку з обмеженим бюджетом, програма передбачає деякі умови: обов'язкова присутність на квартирній черзі, придбання квартир з обмеженою площею 50 метрів квадратних. Учасникам програми пропонують написати заяву на добровільну відмову від отримання на пільгових умовах земельних ділянок, а також зняття з квартирної черги.

"Ми в жодному разі не порушуємо конституційних прав. Тому що люди на загальних чергах можуть залишитись", – сказав Тарас Яковлев.

Він додав, що за рік у цій програмі можуть взяти участь не більше 60 сімей.

Депутат Григорій Пустовіт сказав, що ця програма потрібна, але її треба удосконалити, бо є деталі, які певною мірою ускладнюють ситуацію під час вирішення питання.

"Є речі, які неприпустимі, ми не можемо примушувати людей відмовлятись від права отримати земельну ділянку, як це вказано в програмі", – сказав Григорій Пустовіт.

Депутат Сергій Була зазначив, що варто проголосувати за проект рішення в такій редакції, яку пропонує Яковлев.

Депутат Павло Данильчук озвучив пропозиції від "бюджетної" комісії, головою якої він є. Зокрема, пропонували, щоб в паспорті програми вказати, що її ініціаторами є Луцька міська рада та громадські організації, у випадку самостійного проживання – житлова площа 50 квадратних метрів.

"Якщо сім'я військовослужбовця складається з трьох осіб, то їм однокімнатної квартири буде замало", – сказав депутат Олександр Кравченко.

Квадратні метри викликали гостру дискусію.

Голова Луцької міської організації спілки учасників АТО Олег Кобилинський поцікавився, чому міська рада хоче їх обмежити в чомусь.

"Програма є додатковою до пільг, ми ні в чому вас не обмежуємо", – відповіла секретар Луцької міської ради Юлія Вусенко.

Програму забезпечення житлом підтримали.

Надрукувати
мітки:
коментарів