У Луцьку відкрили Лабораторію медіації, де навчатимуть врегульовувати конфлікти мирним шляхом (відео)

Понеділок, 20 грудня 2021, 19:16

У Луцьку навчатимуть врегульовувати конфлікти і спори шляхом медіації, тобто – мирним шляхом. Зокрема, «Лабораторію медіації та відновного права» відкрили у Волинському національному університеті імені Лесі Українки.

На відкритті побували і журналісти телеканалу «Конкурент TV».

Як пояснюють експерти, медіація – це конфіденційна форма вирішення спорів, що не має нічого спільного з судовим процесом. Вона відбувається за участі медіатора – третьої, нейтральної сторони. Він допомагає сторонам врегулювати спір мирно, швидко та без тривалого, а часом і дорогого судового розгляду.

«Ми плануємо навчати студентів медіації: як ефективно застосовувати альтернативні способи вирішення спорів, альтернативні способи суду. Другий напрямок лабораторії – науковий, ця лабораторія об'єднує викладачів, студентів, аспірантів юридичного факільтету, з метою наукових досліджень у площині медіації», – розповідає медіаторка, завідувачка лабораторії медіації та відновного права Наталія Карпінська.

Усього тут працюватиме 7 медіаторів. Навчання у лабораторії – не лише теоретичне, а й практичне. Зокрема, студентів залучатимуть, як медіаторів, під час вирішення реальних конфліктних ситуацій.

«Це така практична площина, ми плануємо і надавати послуги медіації, і проводити сертифікаційні курси, навчати медіантів , видавати сертифікати. Медіація неможлива без практики, у нас підписаний меморандум про співпрацю із Волинським центром медіації», – каже медіаторка.

Декан факультету Антон Демчук каже, що вже майже рік в університеті готувалися до створення лабораторії медіації і за цей час вже встигли чимало. 

«Ми встигли вже налагодити тісні взаємовідносини з польським університетом, і відкрити центр медіації східної та центрально роботи», – зазначає декан.

Ректор вишу Анатолій Цьось зауважив – відкриття центру це результат підписання Меморандуму про співпрацю між управлінням соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Луцької міської ради, ГО «Волинський центр медіації» та Волинським національним університетом імені Лесі Українки.

«Найбільш приємно у цій ситуації, що ми всі не байдужі, і кожен на своєму місці», – каже Анатолій Цьось.

Зазначимо, що закон про медіацію в Україні прийняли нещодавно – 16 листопада. І Луцька територіальна громада – одна з перших в країні почала робити кроки у розвитку цього напрямку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: