Поділитись:

Розумні годинники попереджають користувачів про фізичний стрес, включаючи COVID-19

Неділя, 05 грудня 2021, 05:32
Розумні годинники попереджають користувачів про фізичний стрес, включаючи COVID-19

Дослідники Stanford Medicine створили алгоритм для сповіщення тих, хто носить розумний годинник, про стрес, фіксуючи такі події, як авіаперельоти, тривалі фізичні вправи та хвороби.

Про це пише сайт новин Волині «Конкурент» з посиланням на Technology.org.

Використовуючи дані з розумних годинників, новий алгоритм зчитує частоту серцевих скорочень як показник фізіологічного або психічного стресу, потенційно попереджуючи користувачів, що вони захворівають, перш ніж у них з’являться симптоми.

Дослідники під керівництвом Майкла Снайдера, доктора філософії, професора кафедри генетики, зарахували тисячі учасників до дослідження, яке використовує алгоритм, щоб шукати тривалі періоди, протягом яких частота серцевих скорочень вища за норму, що свідчить про те, що щось не так.

Але щоб з’ясувати, що може бути не так, потрібно трохи часу. Під час дослідження багато стресових факторів викликали сповіщення. Деякі люди отримали їх під час подорожі; деякі під час бігу марафону; інші після надмірного захоплення в барі.

Найцікавішим відкриттям, за словами Снайдера, було те, що алгоритм зміг виявити 80% підтверджених випадків COVID-19 до або коли у учасників були симптоми.

«Ідея полягає в тому, щоб люди зрештою використовували цю інформацію, щоб вирішити, чи потрібно їм проходити тест на COVID-19 чи самоізолюватися. Ми ще не досягнули цього – нам ще потрібно перевірити це в клінічних випробуваннях – але це кінцева мета», – сказав Снайдер.

 Алгоритм не може відрізнити когось, хто хильнув занадто багато, від того, хто перебуває у стресі через роботу, і того, хто хворий на вірус. Незважаючи на те, що годинник відслідкував користувачів, які захворіли на COVID-19, потрібно більше доопрацювати, перш ніж люди зможуть розраховувати на свої розумні годинники, щоб ті попередили їх про загрозу зараження SARS-CoV-2 або іншими вірусами.

Стаття з детальним описом дослідження була опублікована в Інтернеті в Nature Medicine. Снайдер, Стенфорд В. Ашерман, доктор медичних наук, FACS, професор генетики, і Амір Бахмані, доктор філософії, викладач і директор Стенфордського обчислювального центру глибоких досліджень, є одними з головних авторів. Араш Алаві, доктор філософії, керівник досліджень і розробок у Стенфордському обчислювальному центрі глибоких досліджень; науковець Менг Ван, доктор філософії; та докторанти Гіріш Богу, доктор філософії, Еканат Шріхарі Ранган, MBBS, та Ендрю Брукс, доктор філософії, розділяють провідне авторство. Система оповіщення була створена з використанням MyPHD, масштабованої, безпечної платформи для даних про стан здоров’я.

Виявлення стресу

Під час дослідження, яке тривало близько восьми місяців у 2020 та 2021 роках, 2155 учасників одягли розумний годинник, який відстежував психічні та фізичні «стресові події» за допомогою пульсу. Отримавши сповіщення про стресову подію, учасники записували, що вони робили, через сповіщення, поєднане з програмою на телефоні. Щоб викликати сповіщення, їх частоту серцевих скорочень потрібно було підвищити більше ніж на кілька годин, тому швидка пробіжка навколо кварталу або раптовий гучний шум не викликали цього.

«Що чудово, люди можуть контекстуалізувати свої сповіщення. Якщо ви подорожуєте авіакомпанією і отримуєте сповіщення, ви знаєте, що винуватцем є авіаперевезення», – каже Снайдер.

Однак якщо ви сидите на дивані з чашкою ромашкового чаю і отримуєте сповіщення, це може бути ознакою того, що назріває щось інше – можливо, інфекція. Снайдер сподівається, що користувачі зможуть розрізнити, коли попередження означає, що їм слід розглянути можливість пройти тест.

З 84 людей, у яких під час дослідження було діагностовано COVID-19, алгоритм відмітив 67. Більшість сповіщень потрапили до інших категорій, як-от подорожі, вживання великої кількості їжі, менструація, психічний стрес, інтоксикація або інфекції, не пов’язані з COVID-19. Алгоритм також позначив період стресу після того, як багато учасників отримали вакцину проти COVID-19, що відображало посилення імунної відповіді, викликане уколом.

Уточнення алгоритму

Оскільки Снайдер та команда залучають до дослідження більше учасників, вони планують відточити специфічність сповіщень, додаючи дані, включаючи кількість кроків, режим сну та температуру тіла, в надії, що моделі даних можуть відповідати і позначати чіткий стрес під час подій. Крім того, дослідники планують провести клінічне випробування, щоб визначити, чи можуть сповіщення надійно виявити інфекцію COVID-19 і використовувати їх для вибору лікаря.

Нагадаємо, що майже половина хворих на COVID-19 на Волині, що госпіталізовані, потребує кисню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів