Поділитись:

Очільником Марсіанської дослідницької станції в США став українець

Вівторок, 21 листопада 2023, 01:30
Очільником Марсіанської дослідницької станції в США став українець

Український інженер Сергій Якимов очолив Марсіанську дослідницьку станцію, на якій проводять експерименти і дослідження, симулюючи перебування людини на поверхні Марса.

Про це інформує Українська правда. Життя.

Марсіанська дослідницька станція розташована у пустелі Сан-Рафаель, що в штаті Юта, повідомляє «Голос Америки». Вона оточена численними долинами, каньйонами, ущелинами, височинами з глинистих сланців, вапняку та піску, які сформувались тут багато мільйонів років тому. Все це створює у цій місцевості пейзажі, схожі на неземні.

На Марсіанській пустельній дослідницькій станції проводять геологічні та соціальні дослідження в умовах, максимально наближених до тих, що є на поверхні Марса.

«Ми приймаємо різні групи з усього світу, які проводять експерименти або тестують обладнання. І ця марсіанська станція класифікується як геологічний аналог, тому що геологія навколишньої пустелі близька до геології Марса наскільки це можливо», – розповідає Сергій Якимов.

Ротація дослідницьких груп триває від двох тижнів. Вони живуть у спеціальних модулях. Харчуються овочами і фруктами з «марсіанської» теплиці. Назовні виходять лише у скафандрах.

Сергій також був учасником кількох таких експедицій. Він мріє стати астронавтом і потрапити на Марс.

Чоловік закінчив Київський політехнічний інститут за спеціальністю «системи керування літальними апаратами». Вісім років тому його відібрали у сотню претендентів для майбутнього польоту на Червону планету, який організовувала компанія з Нідерландів Mars One. Зрештою, вона збанкрутувала.

«Я все життя йду до цієї мрії. Але треба робити якісь кроки. Можна, звичайно, просто сидіти на дивані і казати, що я хочу стати астронавтом. Проживаючи в Америці вже декілька років, я працював інженером в маленькій компанії, але працювати там у сфері польотів людини в космос я все ще не міг. І тут з’явилася можливість долучитися до цієї справи на станції», – розповідає Якимов.

Політ на Марс наразі далека перспектива, каже український інженер. Наступним етапом у своїй кар'єрі він бачить роботу в NASA – у Космічному центрі в Г'юстоні. Там готують астронавтів. Щоправда, для цього Сергієві Якимову спершу потрібно отримати громадянство США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів