Поділитись:

Фаріон звільнили з «Львівської Політехніки»

Середа, 15 листопада 2023, 21:40
Фаріон звільнили з «Львівської Політехніки»

Національний університет «Львівська Політехніка» звільнив Ірину Фаріон з посади професорки кафедри української мови на тлі її звинувачень у бік військових в тому, що вони спілкуються російською мовою. 

Про це повідомив міністр освіти Оксен Лісовий у Facebook та джерела УП у правоохоронних органах 

«Позиція міністерства незмінна – людям, які не розділяють цінності гідності та не відчувають поваги до воїнів, немає місця в системі освіти.Сподіваюсь, СБУ у межах відкритого кримінального провадження дасть справедливу оцінку висловам та діям вже колишньої викладачки Львівської політехніки», – йдеться в повідомленні.

Джерела УП в правоохоронних органах підтвердили УП, що привід для звільнення екснардепки – порушення 41 статті Кодексу законів про працю: вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, не сумісного з продовженням даної роботи.

Нагадаємо, в інтерв'ю Фаріон звинуватила військових, зокрема бійців «Азову» та 3-ї ОШБр, в тому, що вони спілкуються російською мовою. Вона заявила, що «не може назвати» їх українцями. ЇЇ висловлювання викликали хвилю обурення в суспільстві. 

Крім того, пізніше Фаріон опублікувала допис у своїх соцмережах, в якому заявила, що «воювати за Україну – це не заслуга, а обов'язок», а також назвала російськомовних захисників «москворотими».

Омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до відповідних органів після висловлювання мовознавиці та ексдепутатки «щодо перевірки зазначеної інформації та вжиття відповідних заходів реагування». Пізніше Фаріон опублікувала в своїх соцмережах лист проукраїнського студента з окупованого Криму, в якому він висловлював їй підтримку. Незабаром до студента прийшли російські спецслужби, адже Фаріон не приховала його ім'я, прізвище, місто проживання та місце навчання. Вона відмовилася приховати його дані, навіть коли про це просили її читачі. Коли студента схопили окупанти, мовознавиця не вибачилася, а сказала, що "не може знати, звідки ці люди", хоча місце проживання студента було зазначено в його листі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
16 квітня 2024
30 березня 2024
27 березня 2024
07 березня 2024
15:50
05 березня 2024
15:02
10:13
12 лютого 2024
06 лютого 2024
29 січня 2024