Поділитись:

Чому літнім людям, можливо, доведеться світити червоним світлом в очі?

Неділя, 28 листопада 2021, 00:18
Чому літнім людям, можливо, доведеться світити червоним світлом в очі?

Коли ви стаєте старші, ваш зір погіршується. І це природно і навряд цього можна уникнути. Це простий факт біології – ваші очі з часом починають погано бачити. 

Про це пише сайт волинських новин «Конкурент», посилаючись на Technology.org.

Проте вчені з UCL вважають, що ви могли б уповільнити цей процес, використовуючи насичене червоне світлодіодне освітлення час від часу. Вам потрібно було б світити його прямо в очі.

Існує кілька основних причин, чому ваш зір погіршується з часом. Є деякі вікові зміни, але ми не будемо про них говорити. Нормальне зниження зору зазвичай пов’язане з мітохондріями  у клітинах сітківки. Мітохондрії, які, як ви знаєте зі школі, є силовою установкою клітин, виробляють клітинне паливо, яке називається АТФ. З віком мітохондрії не здатні виробляти таку ж кількість АТФ, що позначається на стані всієї клітини або навіть тканини. Мітохондрії особливо важливі для сітківки, тому вона старіє швидше, ніж будь-який інший орган у вашому тілі. Нерідко протягом життя людина втрачає 70% зору лише від цього процесу.

Було кілька досліджень, які показали, що сітківка є особливо чутлива до світла 650-900 нанометрів. Вчені пояснюють, що вид насиченого червоного світла здатний покращити роботу мітохондрій для збільшення виробництва енергії. Дослідники порівнюють цей процес із зарядкою акумулятора. Але, звичайно, світити червоним світлом в око здається трохи дивним, тому вчені випробували процедуру, щоб побачити, як довго тривають покращення.

20 учасників (13 жінок і 7 чоловіків), віком від 34 до 70 років, використовували світлодіодний пристрій, щоб піддати свої очі трихвилинному 670 нм глибокому червоному світлу з 8 до 9 ранку. Потім через деякий час їх зір було оцінено за допомогою тесту, який дозволяє дізнатися, наскільки добре люди бачать кольори. Цей експеримент показав, що в середньому учасники бачили на 17% краще. Крім того, деякі старші учасники побачили кольори на 20% краще. І це ще не всі хороші новини – дослідники виявили, що цей ефект тривав близько тижня, а це означає, що зарядка мітохондрій сітківки навіть не буде такою великою роботою.

«Технологія проста і дуже безпечна; енергія, що виділяється світлом довжиною 670 нм, не набагато більша, ніж у природному світлі навколишнього середовища. У найближчому майбутньому трихвилинний вплив яскравого червоного світла можна було б робити один раз на тиждень під час приготування кави або в дорозі, слухаючи подкаст. Така проста процедура може змінити стан зору та бачення світу», – каже професор Глен Джеффрі, провідний автор дослідження. 

Звичайно, це дослідження було досить невеликим, і слід сприймати ці результати з недовірою. Однак зараз є надія, що незабаром ми зможемо відновити силу власних очей і хоча б трохи відкласти старіння у цьому аспекті.

Нагадаємо, що раніше вчені створили пристрій для відслідковування стану легень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів