Поділитись:

Цукор може допомогти відновити зношені штучні суглоби

Субота, 27 листопада 2021, 05:32
Цукор може допомогти відновити зношені штучні суглоби

Рухливі штучні об’єкти з часом зношуються – це неминуча правда життя. Ми звикли лагодити зношені механізми та речі, але як бути з тими, які є в людських тілах? Міжнародна команда вчених з університетів Йорка і Дарема та університету Цінхуа створила спосіб досить легко ремонтувати поверхні з низьким тертям у штучних суглобах. 

Про це пише сайт волинських новин «Конкурент», посилаючись на Technology Org.

Природні суглоби мають перевагу в тому, що вони можуть використовувати зцілюючу силу організму. Хрящова тканина може бути пошкоджена з часом, і вона не заживає швидко, але принаймні є шанс, що вона відновиться сама. Створені людиною суглоби не мають цих лікувальних властивостей, а це означає, що з часом штучні суглоби починають зазнавати все більшого тертя, і, можливо, їх навіть потрібно буде знову замінити.

Вчені черпали натхнення з природної хрящової тканини і того, як вона змащує суглоби у людей. Вони виявили, що кільця цукру можуть допомогти полімеру закріпитися на поверхнях, усунути пошкодження та зменшити тертя. Дослідники створили спеціальне покриття з низьким тертям для штучних суглобів. Коли вони стираються під час нормального використання, цукрове кільце дозволяє полімеру зафіксуватися на місці. По суті, відновлюючи поверхню з низьким тертям в штучному суглобі.

Натуральний хрящ використовує воду для створення гладкої поверхні, що забезпечує плавні рухи та низький ризик зносу. Нове штучне покриття також використовує воду подібним чином, щоб створити слизьку поверхню. Полімер розчиняється у воді і повертається на поверхню, коли він пошкоджений або зношений. Хоча нове покриття за складом не схоже на натуральні тканини, його механізм дії має бути однаково ефективним. Вчені кажуть, що ця технологія в майбутньому може мати ширшу область застосування.

«Компоненти наших покриттів є біосумісними, що робить їх гладкими. Це є успішними перспективами для використання в медицині. Ми також можемо уявити собі розробку цілого ряду цих матеріалів, які працюють у дуже різних середовищах. Уникнення та відновлення пошкоджень, викликані тертям, не менш важливі для того, щоб автомобілі та інша техніка прослужили тривалий час», – каже доктор Пол Макгонігал, старший автор дослідження

Звичайно, попереду ще довгий шлях до того, як цю технологію можна буде використовувати в клінічних умовах. Однією з головних проблем є те, що у воді має бути розчинена значна кількість полімеру. Проте вчені сподіваються, що в майбутньому вони вирішать це питання і додатковий матеріал не знадобиться. Це допоможе старшому поколінню довше мати більш комфортні та гладкі штучні суглоби.

Нагадаємо, що 40-річний житель Лондона Стів Варз отримає перший у світі протез ока надрукований на 3D-принтері.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів