Поділитись:

Фізичні вправи як спосіб уповільнити хворобу Альцгеймера

Середа, 24 листопада 2021, 03:31
Фізичні вправи як спосіб уповільнити хворобу Альцгеймера

Фізичні вправи корисні в будь-якому віці, але більшість людей не займаються достатньою фізичною активністю. У малорухомому світі структуровані програми вправ виглядають гідною терапією, тому що ці вправи виправляють шкідливий дефіцит у роботі обміну речовин. 

Про це пише сайт волинських новин «Конкурент» з посиланням на Technology.org.

Дослідження свідчать про зниження смертності людей похилого віку внаслідок фізичних вправ. Фізичне навантаження покращує мітохондріальну функцію, серед інших змін, і слід очікувати, що ці зміни трохи сповільнять розвиток багатьох вікових захворювань.

Нейрони є високоспеціалізованими пост-мітотичними клітинами, які спочатку залежать від мітохондрій через їх більш високий біоенергетичний попит. Мітохондріальна дисфункція тісно споріднена з цілим рядом пов'язаних зі старінням неврологічних розладів, таких як хвороба Альцгеймера, натомість накопичення надлишкових мітохондрій, як повідомляється, значно полегшує прогресування хвороби Альцгеймера. Пошкодження мітохондрій спричиняє біоенергетичний дефіцит, внутрішньоклітинний кальцієвий дисбаланс і окислювальний стрес, тим самим посилюючи накопичення бета-амілоїдного білка та гіперфосфорилювання білка тау (білки, які спричиняють хворобу Альцгеймера), а також призводить до когнітивного занепаду та втрати пам'яті.

Хоча існує складний паралельний зв’язок між мітохондріальною дисфункцією та хворобою Альцгеймера, їх тригерні фактори, такі як агрегація бета-амілоїдного білка та гіперфосфорилювання білка тау, досі не з’ясовані. Більше того, багато досліджень підтвердили, що аномальний біосинтез, динаміка та функції мітохондрій з’являться після порушення контролю якості мітохондрій, що призведе до посилення патологічних змін хвороби Альцгеймера. Накопичені дані свідчать про сприятливий вплив відповідних фізичних вправ на покращення мітофагії та функції мітохондрій, щоб підвищити пластичність мітохондрій, зменшити окислювальний стрес, підвищити когнітивні можливості та зменшити ризики когнітивних порушень та деменції в подальшому житті. Таким чином, стимуляція мітофагії та оптимізація функції мітохондрій за допомогою фізичних вправ може попередити нейродегенеративний процес хвороби Альцгеймера.

Нагадаємо, що часте прослуховування улюбленої мелодії позитивно впливає на пацієнтів з ранньою стадією Альцгеймера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів