Поділитись:

Новий винахід для пошуку методів лікування хвороби Альцгеймера

Неділя, 21 листопада 2021, 03:24
Новий винахід для пошуку методів лікування хвороби Альцгеймера

Дослідники з Університету Квінсленду почали використовувати крихітні живі моделі мозку для пошуку потенційних методів лікування.

Про це пише сайт волинських новин Конкурент з посиланням на Technology.org.

Хвороба Альцгеймера – це вікове нейродегенеративне захворювання, яке вражає мільйони людей у світі. Воно характеризується накопиченням бета-амілоїдних бляшок у мозку, які порушують зв’язок між нейронами й в результаті погіршують роботу мозку, спричиняючи значне зниження когнітивних функцій.

Новий винахід для пошуку методів лікування хвороби Альцгеймера 

Вивчення хвороби Альцгеймера – доволі важкий процес. Багато людей погодилися пожертвувати своє тіло науці, надавши дозвіл на проведення дослідів. Однак вивчати хворобу на живих моделях досить складно, саме тому створення мініатюрного мозку може стати в пригоді, особливо для тестування нових молекул. Вчені розробили органоїди, тобто міні-моделі, які точно імітують людський мозок. В наслідок їхнього використання, було виявлено клітинні механізми, які можуть прискорювати або сповільнювати руйнування клітин мозку.

Вчені використовували ці органоїди, і виявили, що ДНК прискорює процес старіння при рідкісному нейродегенеративному захворюванні – Атаксії-Телеангіектазії (АТ). Подальші експерименти показали, що клото білок (KL), знижує перебіг погіршення стану клітин мозку, пов’язаний з віком і деменцією, на 89%. Вчені вважають, що підвищення кількості KL в клітинах мозку людини потенційно може зупинити або принаймні сповільнити хворобу Альцгеймера.

Професор Ернст Вольветанг, один з авторів дослідження, стверджує: «Ми виявили, що органоїди можна використовувати для вивчення молекулярних механізмів, які керують процесами старіння мозку. Це відкриває шлях до тестування багатьох молекул, які потенційно можуть стати препаратами від багатьох нейродегенеративних захворювань».

Ці мініатюрні моделі мозку також дозволяють досліджувати Атаксію-Телеангіектазію(АТ). Дітям з даною хворобою не вистачає білка, важливого для відновлення ДНК, тому вони мають ознаки передчасного старіння. Нині АТ є невиліковним захворюванням, але вчені сподіваються, що органоїди допоможуть їм знайти розв'язання цієї проблеми. Загалом, такий підхід може бути надзвичайно корисним для вивчення старіння та нейродегенеративних хвороб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів