Поділитись:

Вчені досягнули значного прориву в розробці вакцини від анкілостом

Неділя, 14 листопада 2021, 03:19
Вчені досягнули значного прориву в розробці вакцини від анкілостом

З точки зору біології, анкілостомоз – незвичайна істота. Однак для людини це небезпечний паразит, що викликає десятки мільйонів інфекцій щороку. Анкілостоми використовують кров господаря як джерело живлення.

Про це пише сайт волинських новин «Конкурент», посилаючись на Technology Org.

Зараз вчені з університету Квінсленда досягнули значного прориву в розробці вакцини для запобігання зараження анкілостомідом.

Анкілостоми поширюються через забруднену воду, погані санітарні умови та гігієну. Тому це частіше зустрічається в слаборозвинених країнах світу. Підраховано, що анкілостоміми зараз вражають близько півмільярда людей у світі. Більше страждають діти – анкілостомікоз впливає на фізичний і розумовий розвиток дітей. Більше того, анкілостоми також викликають викидні і значно підвищують рівень смертності. Це проблема, яка стосується мільйонів людей, і вона потребує вирішення.

Таким рішенням може бути ефективна пероральна вакцина, яка вводиться у вигляді таблеток, рідини або порошку. Оральні препарати є більш доступні у віддалених місцях світу, тому що для розповсюдження цієї вакцини не потрібні кваліфіковані медичні працівники – людям просто потрібно приймати її перорально, і це повинно захистити їх від інфекції анкілостомідозу. Але як це працює?

Як було сказано вище, анкілостоми вживають кров господаря для харчування. Вони перетравлюють кров за допомогою спеціального набору ферментів. Вчені вирішили націлитись на один із цих ферментів під назвою APR 1. В основному, якщо функція APR 1 заблокована, паразит не може отримати жодного живлення, голодує і вмирає. Цього можна досягти за допомогою пероральної вакцини – кров людини може отримати необхідні компоненти для блокування цього ферменту APR 1.

Вчені провели дослідження на тваринах з мишами і виявили, що новий препарат може зменшити кількість глистів у мишей на 94 %. Це значно більше зниження, ніж могли б досягти інші ліки. 

«Нашу вакцину можна вводити самостійно, без потреби у підготовленому медичному персоналі, і це означає, що не потрібно спеціального зберігання, що дає змогу охопити великі ізольовані групи населення. Вакцинація може бути проведена за значно зниженою ціною, що не тільки покращує здоров’я постраждалих і груп високого ризику, але й сприяє покращенню економічного зростання в ендемічних за захворюваннями районах», – каже один із авторів дослідження, професор Іштван Тот.

Звісно, попереду ще багато роботи. Вчені все ще повинні переконатися, що нова вакцина безпечна і виконує те, що потрібно. Клінічні випробування на людях будуть проводитися до тих пір, поки не буде розроблена версія масового виробництва. Але такі прориви дають надію, що з неприємною проблемою, як анкілостоми, можна впоратися.

Нагадаємо, доцент біології університету Рочестера Енн С. Майєр спільно з Делфтським технічним університетом нещодавно розробили техніку 3D-друку для створення та вивчення біоплівок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
16 квітня 2024
11 квітня 2024
10 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
19 березня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024