Поділитись:

Вчені вдосконалюють нову техніку 3D-друку для створення біоплівок

П'ятниця, 12 листопада 2021, 05:30
Вчені вдосконалюють нову техніку 3D-друку для створення біоплівок

Доцент біології університету Рочестера Енн С. Майєр спільно з Делфтським технічним університетом нещодавно розробили техніку 3D-друку для створення та вивчення біоплівок – складний шар мікроорганізмів, що характеризується виділенням позаклітинної матриці, яка утримує мікроорганізми разом, виконує захисні функції та допомагає прикріплятися до поверхонь.

Про це пише сайт волинських новин «Конкурент», посилаючись на Technology Org.

Дослідження надають важливу інформацію для створення синтетичних матеріалів і розробки ліків для боротьби з негативним впливом цього явища.

Біоплівка корисна тим, що може покривати поверхні матеріалів і предметів, у тому числі й медичних приладів, але водночас викликати інфекції, яких важко позбутись, адже вона стійка до багатьох ліків і дезінфекційних засобів. Однак, біоплівка відрізняється тим, що здатна руйнувати токсичні хімічні речовини, що натомість робить її придатною до використання у сфері очищення стічних вод.

У своєму останньому дослідженні, опублікованому в журналі ACS Synthetic Biology, Майєр та її колеги продемонстрували, що штучні біоплівки нічим не відрізняються від природних. Дослідники розробили техніку 3D-друку, яка дозволяє штучно створювати та вивчати Escherichia coli (кишкова паличка). Цей процес дозволить вченим краще довідатись про властивості біоплівки, та використовувати її корисні якості одночасно борючись зі шкідливими наслідками.

«Цей експеримент показує, що штучно створені біоплівки ідентичні природним, оскільки мають той же самий прояв резистентності до ліків, що робить їх зразковими моделями для виготовлення панацеї проти утворення біоплівки» – говорить Майєр.

Ця робота є останньою у доробку наукових досліджень проведених лабораторією Майєр у сфері розробки синтетичних матеріалів, які відтворюють природні речовини. Сфера застосування цих матеріалів різноманітна – починаючи від енергетики та медицини, закінчуючи сучасними технологіями та фешн-індустрією. Команда Майєр використовувала мікроорганізми для розробки штучного перламутру та графену, та додатково розробила інші методи 3D-друку, які дозволяють використовувати нову техніку для біодруку водоростей здатних до фотосинтезу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів