Поділитись:

За допомогою 3D-друку: вчені виростили людські вуха на спині миші

Неділя, 07 червня 2020, 02:54
За допомогою 3D-друку: вчені виростили людські вуха на спині миші

Фото ілюстративне

Вчені з Сичуаньського університету за допомогою 3D-друку змогли виростити без хірургічного втручання людське вухо на спині у миші.

Як повідомляє DT.UA з посиланням на "Популярную механику", імовірно, цю технологію можна використовувати для вирощування і інших частин тіла.

Нова технологія дозволяє використовувати 3D-друк всередині тіла. Спочатку вчені ввели біо-чорнила з частинок гідрогелю в спини мишей і потім за допомогою ближнього інфрачервоного випромінювання нанесли на них контури у формі вуха. Це випромінювання єднало частинки разом і відтворювало шарами структури у формі вух. Протягом наступного місяця, хрящові клітини росли навколо гідрогелевих структур, які нагадують хрящові структури вуха. При цьому у мишей не спостерігалося будь-яких побічних ефектів.

Провідний автор дослідження Малинг Гоу стверджує, що ця технологія може допомогти людям з патологією, яка перешкоджає правильному розвитку вух. На думку Дерека Розенгвейца з Університету Макгілла, технологія також може бути використана для відновлення пошкоджених хрящів пальців рук, ніг або ліктів. Але, наприклад, дефекти стегна, за його словами, виправити буде складніше, оскільки такий вид інфрачервоного випромінювання проникає в тіло лише на два сантиметри.

Гоу сподівається, що в майбутньому вдасться удосконалити технологію і вона дозволить вирощувати складні органи, наприклад, серце або легені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів