Поділитись:

Дадуть не всім: пояснили, хто і як зможе отримати тисячу від Зеленського

Вівторок, 16 листопада 2021, 17:24
Дадуть не всім: пояснили, хто і як зможе отримати тисячу від Зеленського

До Дня Святого Миколая в Україні має запрацювати нова програма підтримки та заохочення для повністю вакцинованих осіб, у рамках якої громадяни, які щепились двома дозами, отримають 1000 гривень.

Використати ці кошти можна буде не всюди. Їх можна витратити лише на певні категорії послуг, які визначить Кабінет міністрів.

Про це Володимир Зеленський заявив у своєму відеозверненні.

Чимало практичних аспектів цього плану поки не врегульовано остаточно.

«Це погана технологія, коли таким чином намагаються впровадити "Дію", зробити її більш поширеною для того, щоб потім впровадити електронне голосування... Людям тисяча точно була б не зайва. Але для багатьох піти в кіно, піти в спортзал або піти в музей – це недозволена розкіш. Людям дуже часто не вистачає на елементарні потреби і цю тисячу вони б могли туди», – прокоментував ініціативу ТРК «Україна» народний депутат Дмитро Разумков.

Коли почнуться виплати?

Точна дата початку виплат невідома, орієнтовно – з 19 грудня 2021 року.

Початок виплат – неможливий без внесення змін до держбюджету. Для цього Кабінет Міністрів спочатку подасть цю ініціативу до парламенту, де її мають затвердити депутати.

Зазначається, що до кінця року на впровадження ініціативі виділять близько 3 мільярдів гривень. Приблизно таку ж суму планують виділити й на початку 2022 року.

Тобто станом на 16 листопада відомо про 6 млрд гривень. На цю ж дату кількість українців, яких щеплено двома дозами вакцини складає 8 887 415 людей. Отже, навіть зараз грошей на виплати всім не вистачить.

Хто зможе отримати обіцяну тисячу гривень?

«Її отримають усі українці, які пройшли повний курс вакцинації. Однією дозою у випадку “Джонсон&Джонсон” чи двома – в усіх інших. До 19 грудня і після», – заявив прессекретар Зеленського Сергій Нікіфоров.

За словами Зеленського, тисячу гривень можна буде отримати «швидко і зручно – тобто через додаток "Дія"».

Отримати цю суму готівкою на руки буде неможливо, пояснив Сергій Нікіфоров. За його словами, ці гроші будуть своєрідним «ваучером, сертифікатом або депозитом», який можна витратити лише на певний перелік послуг.

Він конкретизував, що механізм виділення грошей ще опрацьовують, проте вже на теперішньому етапі можна сказати, що це не буде виплата готівки «на руки».

Спікер пише що, процес отримання виплати громадянами, які мають додаток «Дія» і тими, хто його не має, відрізнятиметься.

Нагадаємо, що сайт волинських новин «Конкурент» зробив підбірку мемів про обіцяну Президентом України тисячу гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів