Поділитись:

Грошей може не вистачити, – луцький депутат про виплати вакцинованим

Вівторок, 16 листопада 2021, 13:25
Грошей може не вистачити, – луцький депутат про виплати вакцинованим

Сьогодні, аби виплатити по тисячі гривень усім двічі вакцинованим українцям, потрібно понад 8 мільярдів гривень, натомість поки на ці витрати заплановано лише 6 мільярдів. А кількість вакцинованих буде зростати, тож і коштів треба більше.

Про це у фейсбуці написав голова фракції «Громадянський Рух «СВІДОМІ» у Луцькій міській раді Тарас Шкітер.

Володимир Зеленський пообіцяв вакцинованим двома дозами українцям по тисячі гривень, які будуть нараховані через додаток «Дія». Для цих витрат у 2021 році виділять 3 мільярди гривень, ще таку ж суму – у наступному році. Гроші можна буде витратити на походи у кіно, спортзал чи на купівлю квитків для туризму в середині країни. 

Проте вже зараз на всіх вакцинованих проти коронавірусу не вистачить виділених грошей.

«Сьогодні в Україні 8 887 415 вакцинованих двома дозами людей, тобто потрібно виплатити понад 8 мільярдів гривень, поки заплановано лише 6 мільярдів. Кількість вакцинованих вже не збігається з виділеним бюджетом – різниця понад 2 мільярди. І вона буде зростати щодня. Відкрите питання: що з цим будуть робити далі та чи отримають всі вакциновані по одній тисячі гривень», – зауважив Тарас Шкітер.

Тарас ШкітерТарас Шкітер
 

Проте сама ідея стимулювати людей до вакцинації, на думку депутата, ефективна. 

«Можна багато говорити, що це популізм і робиться для того, щоб підняти рейтинг, але сама ідея стимулювати людей до вакцинації від держави ефективна!» – зазначив він.

Бонуси за вакцинацію, додає обранець громади, – це поширена практика у світі. Тарас Шкітер наводить кілька прикладів, які підтверджують це:

  • у США влаштовують державні лотереї з виграшем до 5 мільйонів доларів;
  • у Монголії після проходження повного курсу вакцинації громадяни отримують до 50 тисяч тугриків;
  • Гонконг для вакцинованих проводить лотерею: можна виграти електрокар Tesla, квартиру, годинник Rolex, золоті злитки або 100 тисяч доларів;
  • «оригінальний підхід» у філіппінського президента: замість бонусів Родріго Дутерте пригрозив в’язницею тим, хто відмовляється від вакцинації.

В Україні нагороду за вакцинацію першим впровадив саме бізнес. Так, власник мережі магазинів із продажу медичного обладнання «Медтехніка» Олексій Давиденко ще в середині літа почав виплачувати гроші своїм працівникам за повну вакцинацію. Додатково людина після кожного щеплення отримувала вихідні та 10 % надбавки до кожної зарплати.

Згодом заохочення бонусами поширилося й іншими містами. Так, у Дніпрі пропонують безплатний проїзд в громадському транспорті, а в Києві дарують квитки на футбол.

«А Ви плануєте забирати тисячу гривень?» – цікавиться Тарас Шкітер.

Нагадаємо: колишній міністр охорони здоров’я Максим Степанов розкритикував обіцянку президента Володимира Зеленського роздати двічі вакцинованим проти коронавірусу українцям по 1000 гривень, оскільки таким рішенням абсолютно не враховує потреби пенсіонерів, які найбільш вразливі до вірусу.

А у Мережі тим часом з'явилися десятки мемів на цю тему.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів