Поділитись:

Науковці винайшли найменший летючий мікрочип в історії людства

П'ятниця, 12 листопада 2021, 04:30
Науковці винайшли найменший летючий мікрочип в історії людства

Американські інженери із Північно-Західного університету в Іллінойсі розробили крилаті мікрочипи розміром з піщинку.

Про це пише сайт волинських новин «Конкурент», посилаючись на Technology Org.

Новий летючий мікрочип (або мікропроцесор) не має мотора або двигуна. Замість цього він ловить вітер, так само як насіння кленового дерева, і обертається, як гелікоптер, рухаючись із повітрям до землі.

Вивчаючи кленові дерева та інші види насіння, що розпилюються за допомогою вітру, інженери оптимізували аеродинаміку мікрочипа, щоб гарантувати, що при падінні з великої висоти він буде повільно спускатись та буде під контролем. Така поведінка стабілізує його політ, забезпечує пересування на великі території та збільшує кількість часу, протягом якого чип взаємодіє з повітрям. Це робить його ідеальним для моніторингу забруднення повітря та захворювань, що передаються повітрям.

При цьому мікрочипи можуть бути забезпечені різними технологіями: сенсорами, джерелами енергії, антенами для бездротового зв'язку і навіть пристроями зберігання інформації.

Дослідження за підтримки Національного наукового фонду США опубліковані в журналі Nature.

«Еволюція, ймовірно, була рушійною силою для складних аеродинамічних властивостей, які демонструють багато класів насіння», – каже Джон Роджерс, інженер із Північно-Західного університету в Іллінойсі (США), який керував розробкою пристрою. 

«Ці біологічні структури розроблені падати повільно та контрольовано, тому вони можуть взаємодіяти з вітром упродовж довгого періоду. Ця функція максимізує поперечний розподіл за допомогою чисто пасивних повітряних механізмів», – додає інженер.

Щоб створити ці мікрочипи, команда вивчила аеродинаміку насіння кількох рослин, черпаючи своє безпосереднє натхнення з рослини Tristellateia, квітучої ліани з насінням у формі зірки. Її насіння має крила форми лопатей, за допомогою яких вони рухаються у повітрі та повільно обертаються.

Наразі інженери експериментують з різними варіантами дизайну чипів. Повномасштабні атмосферні випробування нової технології ще не проводилися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів