Поділитись:

В Іспанії винайшли біосенсор, що відстежує частинки коронавірусу в повітрі

Понеділок, 04 січня 2021, 00:05
В Іспанії винайшли біосенсор, що відстежує частинки коронавірусу в повітрі

В Іспанії створили систему, що зможе виявляти вірус SARS-CoV-2 в повітрі.

Про це повідомляє сайт асоціації університетів Валенсії, - пише "Громадське".

За словами професора Політехнічного університету Валенсії Анхеля Маквейри, нова система заснована на високочутливому масовому біосенсорі. Вона використовує специфічні антитіла, здатні виявляти вірус SARS-CoV-2 у повітрі.

При тестуванні пристрою в лабораторії дослідники використовували власноруч розроблені вірусоподібні частинки. Вони імітують вірус, але не містять його геному, тобто не є інфекційними. Біосенсор здатний розпізнавати їх як коронавірус за допомогою антитіл, тому що вірусоподібні частинки SARS-CoV-2 включають його чотири структурних білка.

«Біосенсор оцінювали в лабораторних умовах. Він виявляє вірусоподібні частинки в повітрі в середовищі, яке імітує високий вірусний заряд, подаючи сигнал, пов'язаний з вірусним зарядом, присутнім в атмосфері. Таким чином, виявивши вірусний заряд на рівні, який може зашкодити здоров’ю людей, він видасть попереджувальний сигнал», — розповів науковець з Політехнічного університету Валенсії Аугусто Юсте.

Коли і як біосенсор почнуть застосовувати?

Наразі прототип біосенсора перебуває на етапі тестування в лікарні. Після випробувань науковці зможуть визначити ефективність пристрою та надати рекомендації щодо його використання.

Такий пристрій допоможе відстежувати поширення вірусу в ресторанах, шкільних класах, кінотеатрах та інших приміщеннях. Крім того, біосенсор планують використовувати у центрах вторинної медичної допомоги — щоб запобігти подальшому поширенню вірусу.

«Цей спосіб розповсюдження набуває важливого значення, тому стратегії превентивного контролю повинні враховувати розповсюдження вірусу за допомогою аерозолів для ефективного зменшення SARS-CoV-2», — зазначив Маквейра.

На думку дослідників, така розробка є дуже перспективною, адже її можна використовувати як систему попередження зараженню COVID-19 без необхідності проводити ПЛР-тести.

«Станом на сьогодні не існує альтернативних технологій, таких, як ми розробили на рівні прототипу, і найближчим часом вона може стати "вимірювачем вірусів"», — сказав викладач Політехнічного університету Валенсії Девід Гіменес-Ромеро.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів