«Матір костелів на Русі»: у Луцьку знайшли залишки давнього храму (фото, відео)

Четвер, 04 листопада 2021, 16:35

В обласному центрі Волині археологи виявили та попередньо дослідили унікальну споруду – Кафедральний Собор Святої Трійці – «Матір костелів на Русі».

Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомив начальник Волинської археологічної експедиції Інституту археології НАН України Віктор Баюк.

Науковець повідомив, що археологічна експедиція при здійсненні робіт з благоустрою території Луцької дієцезії Римсько-Католицької Церкви виявила та попередньо дослідила унікальну споруду – Кафедральний Собор Святої Трійці – «Матір костелів на Русі».

За словами спеціаліста першу дерев'яну святиню в якості кафедрального собору звів на цьому місці князь Вітовт у 1427 році, а вже мурований храм був збудований Луцьким єпископом Юрієм Фальчевським у 1545 році.

Археологи прослідували фундамент північно-західної круглої башти, мури північної частини храму з архітектурними елементами, а також анфіладу невідомих до сьогодні підземель під його вівтарною частиною.

«На робочих фото – фундамент північної фасадної башти Собору Святої Трійці, фундаменти мурів із контрфорсами, підземелля вівтарної частини храму.
Нині знахідку буде законсервовано зі збереженням можливості подальших масштабних археологічних досліджень», – додав Віктор Баюк.

Нагадаємо, днями Волинський окружний адміністративний суд задоволив позов до ПАТ «Укртелеком» та зобов’язав підприємство укласти охоронний договір на об’єкт культурної спадщини – адміністративний будинок 1937 року побудови авторства польського архітектора Вітольда Марцинківського у Луцьку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: