Поділитись:

Бюджет участі у Луцьку: проєкти вражають креативом (огляд)

Середа, 03 листопада 2021, 15:10

У Луцьку 1 листопада розпочалося голосування за проєкти Бюджету участі. Загалом лучани подали 63 проєкти, однак, не всі вони дійшли до етапу голосування. Інформаційне агентство «Конкурент» провело огляд поданих проєктів, різноманітність яких вражає: від реконструкції мережі освітлення до інклюзивних ігрових майданчиків, від екологічних ініціатив й до народного фольклору. Одні проєкти вирвалися в лідери в перший день голосування, інші ж майже не отримали підтримки від жителів міста.   

Визначення переможців відбудеться 11 листопада. Загальний обсяг бюджету становить 4 мільйони гривень. Бюджет одного проєкту не може перевищувати 250 тисяч гривень. Проголосувати за проєкт можуть жителі Луцької міської територіальної громади, авторизувавшись на платформі budget.e-dem.ua. Кожен може проголосувати не більш як за 5 проєктів.

Етнографічні традиції та історія освіти: креативні культурно-освітні проєкти

 

Проєкт №1: Відеонариси етнографічних традицій давньої Волині

Авторка проєкту Олена Лукашевич зазначає, що вже давно має бажання робити доробки про українську культуру. Тож коли зявилася можливість податися на Бюджет участі – вирішила взяти у ньому участь.

«Згадати минуле та не забути його, що саме собою потягне ряд нових ідей на перспективу. Виховання молодшого покоління, зайнятість у патріотичному руслі», – коротко описує свій проєкт авторка.

Проект створюється для всіх мешканців, перегляди даних відео та фото буде доступне. Зйомки вестимуться на території Луцької міської територіальної громади.

Кошторис проєкту: 100 168 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 6 голосів.

Проєкт №11: Віртуальний 3D тур «Історія розвитку освіти міста Луцька»

Із метою популяризації освітніх закладів, культури та локальної історії серед широких верств населення, забезпечення вільного та безперешкодного доступу до інформації створити віртуальний 3D тур «Історія розвитку освіти міста Луцька» та розробити віртуальні екскурсійні маршрути освітніми закладами для учнів, учителів та інших верств населення.

«Віртуальний тур дасть можливість відтворити і презентувати історію розвитку освіти Луцька, позитивно впливати на туристичну привабливість міста, відкрити нові перспективи для навчально-пізнавального процесу в освітніх закладах»,  – зазначає авторка проєкту Валентина Плечук.

Передбачається, що проєкт буде цікавим для учнів, студентів, педагогів, освітян та інших прошарків населення міста.

Кошторис проєкту: 210 000 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 13 голосів.

Проєкт №12: Створення мистецького творчого простору в НВК №26

Мистецький творчий простір в умовах переходу до Нової української школи повинен бути не лише місцем, де демонструють глядачам вистави, концерти, а сучасним осередком розвитку дитячих обдарувань.

«Перетворимо актовий зал на місце, де учень зможе отримати навики саморозвитку, насолоджуватися творчою атмосферою театрального залу з сучасним технічним оснащенням та сценічними декораціями», – зазначає авторка проєкту Оксана Степанчук

Користь від реалізації проєкту отримають учні НВК №26, їхні батьки, адміністрація та працівники закладу. Загалом близько 7 000 жителів Луцька.

Кошторис проєкту: 250 000 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 1015 голосів.

 

Проєкт №13: Спортивно-ігровий майданчик для дітей з особливими освітніми потребами

Автор проєкту Ярослав Мицюк пропонує обладнати багатофункціональний спортивний майданчик, який забезпечить дітям із особливими освітніми потребами змістовне й цікаве дозвілля, сприятиме їхньому фізичному та розумову розвитку, а також соціальній адаптації. Учні будуть зацікавлені новими видами роботи на уроках фізичної культури, а нове покриття зменшить ризик травмування.

«Побудова сучасного багатофункціонального спортивного майданчика забезпечить необхідні умови для гармонійного фізичного розвитку школярів»,  – йдеться в описі проєкту.

Проєкт розрахований на дітей з особливими освітніми потребами міста, осіб з інвалідністю.

Кошторис проєкту: 221 940 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 201 голос.

Проєкт №18: Екологічна локація майбутнього «Eco-Green Клас» (територія ЗЗСО №7)

Із метою підвищення доступності ЗЗСО й організації заходів, тренінгів, курсів, семінарів, уроків, майстер-класів для пропагування культурного дозвілля молоді, здорового способу життя, прпонується створити екологічну локацію – «Eco-Green Клас» на території ЗЗСО № 7. Основна складова проєкту – інтеграція екологічних аспектів до системи освіти й виховання, спрямоване на різнобічну підготовку молодого покоління.

«Передумовою створення локації є небезпечна ситуація, пов’язана з пандемією COVID-19, можливістю впровадження дистанційного навчання, що передбачає проведення уроків на свіжому повітрі, пропагування здорового способу життя, системне формування екологічної культури», – зазначає авторка проєкту Людмила Савочка

Проєкт орієнтований на здобувачів освіти ЗЗСО № 7, педагогів Луцька та мешканців мікрорайону, батьківської громади.

Кошторис проєкту: 200 100 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 183 голоси.

Проєкт №22: «Новини культури» – інформаційний мультимедійний термінал для громадян

В епоху тотальної діджиталізації проєкт є актуальним і корисним, адже нові технології у всьому світі використовують в культурному просторі, що дозволяє відповідати глобальним тенденціям. Мультимедійний сенсорний термінал міститиме інформацію про культурні події Луцька, інтерактивну культурну мапу шляхом встановлення сенсорного інформаційного терміналу на Театральному майдані міста.

«У термінал можна включити різноманітну інформацію: про роботу бібліотек, будинків культури, художніх та музичних шкіл, галерей, театрів, музеїв, а також про культурно-мистецькі події в громадському просторі, використовуючи яскраві презентації з текстовою, фото- і відеоінформацією», – пояснює авторка проєкту Миослава Будчик

Проєкт реалізовуватиметься для мешканців та гостей Луцької міської територіальної громади.

Кошторис проєкту: 247 930 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 20 голосів.

 

Проєкт №23: Вуличний простір для молоді

Проєкт передбачає створення якісної вуличної інфраструктури довкола молодіжного простору на засадах сталості, екологічності та інклюзивності. Наявний простір уже активно використовується молодими людьми, проте необхідним є вдосконалення його структури та наповнення. Облаштування території допоможе створити й підтримувати належні умови для проведення навчальних, культурних, пізнавальних й розважальних заходів для молоді Луцька.

«Метою проєкту є створення належних умов та якісне забезпечення функціонування молодіжного простору, що є важливим для отримання молоддю практичного досвіду у різних сферах», – пояснює ідею авторка проєкту Наталія Павліха

Прямими беніфіціарами проєкту є жителі Луцької громади у віці 16-35 років, в тому числі учні старшого шкільного віку, студенти, громадські активісти та працююча молодь, які зацікавлені у розвитку власної діяльності у розрізі різних секторів, а також міжсекторальної співпраці.

Кошторис проєкту: 171 347 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 123 голоси.

Проєкт №43: Відкритий простір для людей з особливими потребами «Інклюзив»

Проєкт передбачає створення затишного доступного простору для людей з інвалідністю та жінок, що потрапили в складні життєві обставини.

«Ми вирішили створити комфортне місце, де могли б збиратись люди з інвалідністю, адже вони також потребують соціального спілкування та обміном інформації з приводу реалізації своїх потреб», – розповідає авторка проєкту Катерина Гримарович.  

Цільова аудиторія проєкту: люди з інвалідністю, жінки котрі потрапили в складні життєві обставини, група анонімних алкоголіків, люди старшого віку, котрим потрібно бюджетне місце для зібрань.

Кошторис проєкту: 208 000 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 22 голоси.

 

Проєкт №48: День 55-го мікрорайону. «Творчість та спорт єднає серця!»

Авторка проєкту Наталія Гунько зазначає, що йдеться про один з найбільших територіально і чисельно мікрорайонів Луцька – 55-й. Тож пропонує відзначити День кварталу.

«Подаруємо веселі розваги й цікаві заняття для дітей та дорослих. Присутні зможуть оцінити виступи музичних й танцювальних колективів, взяти участь у майстер-класах по виготовленню художніх виробів, анімаційно-розважальній програмі, конкурсі малюнків на асфальті. На спортивній арені відбуватимуться змагання з міні-футболу серед школярів мікрорайону та працюватиме зона дитячої легкої атлетики»,  – йдеться в описі проєкту.

Проєкт розрахований на усіх мешканців мікрорайону віком від 3 до 70 років. 

Кошторис проєкту: 249 500 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 456 голосів.

Проєкт №49: Створення території корисного дозвілля біля ПУМ

Проект передбачає створення актуального інклюзивного простору для реалізації потреб особливих людей у корисному творчому дозвіллі та розвиваючому продуктивному відпочинку з використанням можливостей природного ландшафту.

«Неповторна природна рекреація природнього парку біля Палацу учнівської молоді надає унікальні можливості раціонального поєднання оригінальної фізичної реабілітації, психологічної релаксації та сучасної арттерапії особливих людей, їх батьків, родичів, друзів та усіх бажаючих», – зазначає у детальному описі проєкту авторка Олена Мельник.

Проєкт спрямований на дітей та осіб з інвалідністю 18+ років, з інтелектуальними та фізичними порушеннями, їх батьки, опікуни, родичі. Діти та молодь, а також всі бажаючі мешканці Луцької міської територіальної громади.

Кошторис проєкту: 250 000 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 139 голосів.

 

Проєкт №50: Вулична вистава «ЛУЦЬКО. Дух міста» у мікрорайонах Луцька та приєднаних громадах

Вулична історична вистава «Луцько. Дух міста» була створена театром «Гармидер» на основі легенд та історичних фактів про різні періоди луцької історії. Показ цієї масштабної, видовищної та пізнавальної вистави для всієї сім’ї у різних мікрорайонах міста та на територіях приєднаних громад дає можливість аудиторії доторкнутися до давньої і славної історії міста, осмислити нові великі відкриті простори, як безпечні майданчики для публічних подій в умовах пандемії.

«Проектом передбачено 6 показів вистави та промоційна і просвітницька компанії з цим пов'язані у мікрорайонах Вересневе, Дубнівський, Кічкарівка, Гуща та у Прилуцькому і Жидичині. А також включена у захід мотиваційна бесіда-лекція про локальний культурний менеджмент у громадянському суспільстві та театр за межами театру, як схему для дозвілля за межами закладів культури», – зазначає авторка проєкту Руслана Порицька.

Результатами реалізації проекту можуть скористатися мешканці мікрорайонів міста Луцька та громад Жидичина і Прилуцького. Цільова аудиторія це діти шкільного віку, їх батьки та люди пенсійного віку. В тому числі й ті, які не мають можливості відвідувати культурні події в центрі міста. Очікується, що участь у заходах зможуть взяти близько 2 тисяч лучан.

Кошторис проєкту: 167 700 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 92 голоси.

Проєкт №54: Серія заходів «Українське лицарство»

«Українське лицарство» – це серія інтерактивних просвітницьких заходів, що сприятимуть заохоченню молоді до вивчення історії нашої держави, національній самоідентифікації, залученню до активного стилю життя. Заходи передбачають інтерактивні лекції та майстер-класи неолімпійського виду спорту середньовічного бою.

«Оскільки Луцьк – місто, яке славиться своєю давньою історією, й у сучасності є неолімпійський вид спорту середньовічний бій, який поєднує в собі історію і спорт, очевидно, що завдяки цьому напрямку можна заохотити юнацтво нашого міста до пізнання своєї історії й національної самоідентифікації. Мета нашого проєкту: розповісти про багату спадщину минувшини, залучити охочих до її вивчення через призму середньовічного бою, який також формує сильних особистостей, що здатні залишити не менш цікаву історію по собі»,  – зазначає автор проєкту  Сергій Ващук.

Серія заходів «Українське лицарство» орієнтується на різні соціальні та вікові групи, переважно це діти від 10 років без кінцевого вікового обмеження.

Кошторис проєкту: 249 500 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 127 голосів.

 

Проєкт №58: «Jazz wizArt» - серія арт-подій, що розкриють мистецький потенціал Луцька

Проєкт передбачає проведення 5 тематичних культурно-освітніх  подій.

«Лише 10% населення міста віком від 18 до 70 років є прихильниками джазу. «Jazz wizArt» є симбіозом джазу з п'ятьма різновидами мистецтва: театром, живописом, хореографією, дизайном і кіно. Кожна із 5 подій буде містити освітню, соціальну та конкурсну складову», – пояснює ідею авторка Руслана Моклиця.  

Цільова аудиторія проєкту: студентство, школярі, креативна молодь у пошуку можливостей самовираження і натхнення, педагоги та викладачі вишів, працююча молодь, пенсіонери, люди з особливими потребами, представники фешн-індустрії, сфери ІТ, малого та середнього бізнесу, політики, представники консульств та міжнародних представництв, меценати, інвестори.

Кошторис проєкту: 250 000 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 39 голоси.

Проєкт №59: Цвіт нації – арт платформа для дітей, молоді та інклюзивних груп

Арт проєкт метою якого є проведення мистецьких заходів під відкритим небом, де будуть відбуватись лекторії, виставки та навчання з живопису для дітей, молоді та інклюзивних груп.

«Проєкт спрямований на проведення заходів під відкритим небом. Зокрема, реалізація вказаного проєкту дозволить проводити виставки робіт та проведення мистецьких занять для дітей, молоді, інклюзивних груп, лекторії під відкритим небом, майстер класи та навчання», – зазначає авторка проєкту Наталія Грабовецька.

Вказаний проєкт спрямований на створення платформи, де будуть навчатися та здійснюватимуть виставку своїх робіт діти, молодь та інклюзивні групи Луцька та Волинської області.

Кошторис проєкту: 250 000 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 42 голоси.

 

Проєкт №61: Безпечний світ для дітей в ЗДО №41

Проект розраховано на забезпечення освітньо – виховної діяльності дітей дошкільного віку. Метою проекту є навчання культури безпечної поведінки на дорогах, знань правил дорожнього руху. Включає в себе дитячий майданчик з елементами розмітки, перехрестя, дорожніх знаків, світлофорів та спеціального дитячого транспорту.

«Чи цікавилися ви, наскільки ваша дитина знає правила дорожнього руху і безпечної поведінки на вулиці? Чи дотримується їх? Незабаром ваша дитина піде до школи, стане самостійним пішоходом і пасажиром. І до цього моменту в малюка слід сформувати свідому і безпечну поведінку. Від цього залежить здоров'я, а часом і життя дитини», – акцентує увагу на важливості проєкту авторка Ольга Ярош.  

Проект для дітей ЗДО №41, дітей сусідніх дитячих садків міста та дітей початкової ланки ЗССО №17.

Кошторис проєкту: 243 475 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 190 голоси.

Футзал, стрільба з лука та біатлон – види спорту, які активно хочуть розвивати лучани

 

Проєкт №2: Футбол об'єднує друзів

Автор проєкту Олександр Слабецький зазначає, що захід сприятиме популяризації здорового способу життя та залучення дітей до спортивних гуртків.

«Футбольні секції у нашому місті відвідує багато дітей, разом з тим не всі батьки мають можливість оплатити поїздку дитини на спортивні турніри в інші міста. Саме тому пропонується організувати даний захід в нашому місті, аби діти з футбольних клубів міста Луцьк та Луцької територіальної громади змогли поринути в атмосферу змагань, зіграти з однолітками з різних міст України, вдосконалити свої ігрові вміння та навики і провести час з користю», – йдеться в описі проєкту.

Кошторис проєкту: 248 940 гривень

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 116 голосів.

Проєкт №7: Фестиваль фізичної культури і спорту в Замку Любарта

Авторка проєкту Наталія Назарук зазначила, що у рамках програми відбудуться відкриті тренування від кращих тренерів України, змагання з різних видів спорту, V Міжнародний рейтинговий турнір з ММА «Воїни Любарта».

«Метою проведення таких змагань є пропаганда фізичної культури та спорту, залучення широких верств населення до занять спортом, виховання здорового молодого покоління, що є одним із основних пріоритетів діяльності влади», – йдеться в описі проєкту.

Проєкт охоплює дітей шкільного та дошкільного віку, сім’ї, ветеранів АТО та учасники бойових дій, члени їх сімей, осіб з інвалідністю, людей поважного віку Луцької міської територіальної громади та всіх новостворених територіальних громад Волинської області.

Кошторис проєкту: 250 000 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 240 голосів.

 

Проєкт №16: Спортивний майданчик для садочка №8 – запорука здоров’я дітей

Створення спортивного майданчика для дітей дошкільного віку з сучасним спортивно-ігровим обладнанням, що надасть можливість покращити організацію фізкультурно-оздоровчої роботи в ЗДО. Це створить повноцінне середовище для зміцнення здоров’я вихованців, підвищить рівень охоплення усіх учасників освітнього процесу фізичною культурою та спортом.

«З метою забезпечення належної рухової активності дітей є необхідним облаштування сучасного, спортивного простору. Адже існуючий міні спортивний майданчик є непридатним для використання за призначенням. Майже все обладнання було демонтовано з території через його аварійний стан», – зазначає авторка проєкту Анна Олех.

Втілення в життя даного проекту надасть можливість займатись фізичною культурою та спортом усім вихованцям ЗДО, їхнім батькам та працівникам ЗДО, котрі є учасниками освітнього процесу.

Кошторис проєкту: 249 300 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 130 голосів.

Проєкт №20: «Міжнародний фестиваль літньої сеньйоріади «Спорт для всіх заради здоров’я»

Фестиваль є спортивним заходом, в якому люди віком від 50 років і старші змагаються у різних видах спорту та отримують перемоги. Фестиваль є міжнародним, об’єднує учасників з України і закордону, популяризує здоровий спосіб життя, регулярну і системну роботу над своїм здоров’ям. Все це в комплексі збільшує тривалість життя людей, формуючи концепцію активного довголіття.

«Робота з людьми поважного віку потребує індивідуального підходу та відповідної методики. У більших містах така робота в певній мірі ведеться, в менших містах і селах не ведеться взагалі або не відбувається на належному рівні»,  – окреслює пролематику, яку повинен вирішити проєкт, авторка Оксана Степанюк.

У Фестивалі беруть участь і змагаються люди поважного віку 50 років і старші, які належать до Університетів третього віку України та закордону, Територіальних центрів соціального обслуговування, Громадських організацій тощо.

Кошторис проєкту: 245 550 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 67 голосів.

Проєкт №29: Підтримка та розвиток біатлону у місті Луцьку

Проєкт спрямований для забезпечення дітей, які займаються біатлоном у Луцьку, якісним спортивним інвентарем, завдяки якому наші діти зможуть демонструвати гарні результати та перемагати на змаганнях.

«Біатлонна команда Луцька вже третій рік тренує юних біатлоністів і представляє наше місто на чемпіонатах України. За цей короткий термін існування наші діти досягли високих результатів і неодноразово посідали місця на п’єдесталі переможців. Та, на жаль, у команди тотально не вистачає лиж, спортивних черевиків, гвинтівок тощо», – зазначає автор проєкту Василь Покотилець.

Проєкт розрахований для дітей вікових категорій від 2012 року народження, які займаються біатлоном.

Кошторис проєкту: 246 000 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 356 голосів.

 

Проєкт №30: Каякінг у Луцькій громаді

Проєкт передбачає встановлення понтонної пристані для розвитку водного туризму та каякінгу у Луцьку. Створення в Луцькій міській територіальній громаді локації, навколо якої буде розвиватися спортивний та прогулянковий каякінг, водний туризм. Місце на воді для дітей та дорослих.

«Наше місто має всі можливості для розвитку каякінгу навіть у рамках міста – власну річку, досить велику заплаву, хорошу матеріальну базу водних плавзасобів у комунальних установах різного рівня підпорядкування, що функціонують на території міста», – зазначає автор проєкту Богдан Бальбуза

Каякінг доступний всіх вікових груп населення, але основною цільовою аудиторією є діти та молодь.

Кошторис проєкту: 244 000 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 155 голосів.

Проєкт №31: Організація дитячого футзального табору «LutskFutsalCamp»

Організація літнього дитячого футзального табору дозволить залучити дітей віком від 7 до 15 років до занять спортом, забезпечить розвиток такого перспективного виду спорту як футзал, дасть можливість усім категоріям дітей (як із забезпечених так і з малозабезпечених сімей) спробувати себе у футзалі та ближче познайомитись із цим видом спорту.

«Організація літнього дитячого футзального табору буде важливим етапом розвитку футзалу у Луцьку та створить ще більші можливості для заняття дітей футзалом», – зазначив автор проєкту Андрій Новосад

Літній футзальний табір діятиме для хлопчиків та дівчаток віком від 7 до 15 років.

Кошторис проєкту: 249 800 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 68 голосів.

 

Проєкт №32: Облаштування безпечного, розвиваючого ігрового простору на території ЗДО №34

Помірно насичене та раціонально облаштоване предметно-ігрове та природнє розвивальне середовище є не лише фоном для розгортання вільної діяльності дітей, але й стимулом, спонукати до певних самостійних занять художньо-естетичного циклу.

«У розмаїтті засобів впливу на формування особистості дитини дошкільного віку важливе місце посідає театр. Це особливий вид мистецтва органічно поєднує в собі художнє слово, драматичну дію, поетику, живопис, музику та літератур», – пояснює концепцію проєкту авторка Олена Горбачук.

Проєкт створений для учасників освітнього процесу закладу дошкільної освіти № 34 «Марічка».

Кошторис проєкту: 235 765 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 110 голосів.

Проєкт №33: «Lutsk Archer - senior» - турнір зі стрільби з лука серед дорослих Луцької міської територіальної громади

Проєкт заповнить велику прогалину в шляху до спортивного розвитку дорослих – від першого заняття – до участі в професійному чемпіонаті.

«Перевагою реалізації проєкту буде також залучення до спорту нової цільової аудиторії – людей середнього та старшого віку. Так як дітьми займаються спортивні школи, людьми поважного віку – організації «Спорт для всіх», а доросле населення чи не найбільш пасивне в питаннях спорту, а цей проект стосується саме цієї аудиторії», – зазначає автор проєкту Олег Дучимінський

Проєкт розрахований на дорослих мешканців Луцької ОТГ віком від 30 років.

Кошторис проєкту: 245 000 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 412 голосів.

Проєкт №34: «Lutsk Archer-junior» - турнір зі стрільби з лука серед школярів Луцької міської територіальної громади

В рамках проєкту передбачається проведення 20-30 тренінгів зі стрільби з лука серед школярів Луцька. Після цього автори проведуть навчання зі стрільби з лука для 30 відібраних фіналістів. Опісля відбудеться фінальний турнір зі стрільби з лука «Lutsk Archer Junior» серед школярів луцької громади. В ньому візьмуть участь початківці, відібрані на проєкті, минулорічні учасники турніру, інші школярі, які займаються стрільбою.

«На сьогодні у нас є більш як 15 спортсменів що виконали спортивні розряди. Перспективними є участь і перемоги в чемпіонатах України»,  – повідомляє авторка проєкту Майя Москвич.

Проєкт розрахований на дітей віком від 12. Як тих, що вже займаються стрільбою із лука, так і тих, хто лише хоче долучитися до цього виду спорту.

Кошторис проєкту: 250 000 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 452 голоси.

 

Проєкт №35: Універсальний спортивний стадіон – крок у здорове майбутнє

Проєкт передбачає створення універсального стадіону на території села Озерце, що сприятиме покращенню умов відпочинку, змiцненню здоров'я та впровадженню здорового способу життя серед жителів села і прилеглих територій.

«У зв'язку з вiддаленiстю населеного пункту від міста та проблемою транспортного сполучення бiльшiсть дітей, молоді і людей середнього та старшого віку не мають змоги регулярно їздити до міста та відвідувати спортзали і спортивні гуртки», – пояснює проблематику авторка проєкту Лілія Прусик.  

Проєкт важливий для дітей, молоді, людей середнього віку, а також для всіх небайдужих до здорового способу життя.

Кошторис проєкту: 250 000 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 61 голосів.

Проєкт №38: Відкриті тренування з козацького бойового мистецтва

Проєкт має на меті об’єднати усіх бажаючих до занять козацьким бойовим мистецтвом та створити можливість тренуватися із дітьми та молоддю на свіжому повітрі, залучаючи усіх бажаючих до занять спорту.

«Завдяки проєкту до занять зможуть долучитися усі охочі жителі Луцька, незалежно від віку. Тренування будуть проходити під керівництвом ідейного засновника, керівника та головного тренера Романа Ковальчука, який нещодавно став лауреатом премії Кабінету Міністрів України за особливі досягнення молоді у розбудові України у 2021 році», – повідомляє авторка проєкту Катерина Ковальчук.

Проєкт розрахований для дітей та молоді віком від 4-х років.

Кошторис проєкту: 250 000 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 425 голосів.

 

Проєкт №42: Спортивне свято на 40-му кварталі «Весна, спорт, життя!»

Автори проєкту пропонують провести спортивне свято на 40 кварталі, на дворових полях та площадках. Усі бажаючі, дорослі та діти разом будуть змагатися у різних видах командної гри: волейбол, баскетбол, теніс, флорбол, баскетбол, естафета. Учасники по завершенню свята спорту отримають дипломи, призи та подарунки.

«Командні види спорту гуртують людей. Вже протягом десятка років в мікрорайоні існують та поповнюються молоддю дворові команди, тому свято планується як щорічне»,  –  зазначає автор проєкту Наталія Попова.

Проєкт розрахований для мешканців 40-го кварталу, віком від 6 до 70+ року. А також до участі можуть усі охочі мешканці Луцької громади.

Кошторис проєкту: 243 805 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 289 голосів.

Проєкт №56: Гран-прі Луцька з футзалу (міні-футболу) серед дитячих команд України сезону 2021/2022 років

«Гран-прі Луцька 2022 з міні-футболу серед дитячих команд України» збирає в Луцьку найсильніші команди провідних футбольних та футзальних шкіл України, серед яких переможці та призери чемпіонатів країни та престижних міжнародних турнірів, в п’яти вікових категоріях (2010, 2011, 2012, 2013 та 2014 років народження) будуть змагатись за головні призи змагань.

«Метою «Гран-прі Луцька 2022 з міні-футболу серед дитячих команд України» є організація змагання, що дозволить командам визначити переможців та призерів за підсумками трьох етапів, котрі будуть розведені у часі. Луцьк збиратиме найсильніші команди провідних футбольних та футзальних шкіл України, серед яких переможці та призери чемпіонатів країни та престижних міжнародних турнірів, в п’яти вікових категоріях - 2010, 2011, 2012, 2013 та 2014 років народження»,  – пояснює мету проєкту автор Дмиро Притулюк.

Проєкт розрахований на дітей у віці від 7 до 12 років та їх родин.

Кошторис проєкту: 249 990 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 135 голосів.

Проєкт №63: Спортивно-розвиваючий майданчик в парку «Дубки»

Створення сучасного спортивно-розвиваючого майданчику в парку «Дубовий гай» мікрорайону ЛПЗ для розвитку спортивних здібностей дітей та дорослих на свіжому повітрі.

«Безпечне та різноманітне фізкультурне обладнання має заохочувати дітей, школярів та дорослих своєю формою та кольором до занять фізичною культурою, зміцненню здоров’я дітей та сприяти здоровому способу життя, а також багатофункціональний спортивний майданчик дозволить проводити відкриті тренування та спортивні заходи для всіх категорій населення, а також сприятиме підвищенню рівня загальної фізичної підготовки для всіх категорій населення мікрорайону», – обгрунтовує потребу реалізації проєкту автор Євгеній Ткачук.  

Проєкт розрахований на мешканців мікрорайону, лучан, гостей міста.

Кошторис проєкту: 249 800 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 268 голосів.

Ремонт сходинок, освітлення та інклюзія – рідкісні напрямки

 

Проєкт №3: Освітлення пішохідної доріжки та автостоянки

У рамках проєкту планується встановити 8 енергозберігаючих ліхтарів та 2 ліхтарі на автостоянці вздовж пішохідної доріжки між будинками та ліцеєм №27 у Луцьку.

«Територія у темну пору доби не освітлюється. Для забезпечення громадського порядку та зручності для пішоходів пропонується встановити 8 опор з енергозберігаючими ліхтарями вздовж пішохідної доріжки та 2 аналогічних засоби освітлення суміжної автостоянки. Покращиться безпека для учнів, які відвідуватимуть ліцей»,  – зазначає авторка проєкту Ярина Стельмащук

Проєкт створений для мешканців прилеглих житлових будинків, учнів ліцею № 27.

Кошторис проєкту: 249 624 гривні

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 268 голосів.

Проєкт №4: Дитячий майданчик для дітей з інвалідністю

Галина Худолей пропонує встановити у Центральному парку культури і відпочинку імені Лесі Українки дитячий майданчик для дітей з інвалідністю.

«На даний момент, у місті Луцьку дуже мало дитячих майданчиків для дітей з інвалідністю, коли звичайні майданчики є в кожному районі міста. Вони не можуть повноцінно розважатися як інші діти, адже для них майже немає спеціально облаштованих місць», – наголошує авторка проєкту.

Проєкт розрахований для дітей з інвалідністю.

Кошторис проєкту: 24 9993

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 161 голос.

 

Проєкт №5: Доріжка з каскадними сходами з проспекта Волі до парку біля філармонії

Автор проєкту Дмитро Головенко зазначає, що доріжка забезпечить зручне пішохідне сполучення парку з лучанами, що проживають на прилеглій території. Зручний підйом гостей міста від стоянки приміських автобусів і стоянки особистого транспорту.

«Зменшиться кількість авто, що паркуються на проспекті Волі, вони лишаться на вулиці Глушець. Зменшиться загазованість центральної вулиці. Зручний спуск для глядачів і слухачів музичного дворика філармонії», – описує свій проєкт Дмитро Головенко.

Проєкт розрахований для лучан з центральної частини міста. А також для туристів і жителів приміських територій, глядачів і слухачів філармонійних концертів.

Кошорис проєкту: 245 432 гривні.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 32 голоси.

Зробити Луцьк привабливішим: лучани пропонують проєкти у сфері туризму

 

Проєкт №10: Активний сімейний вікенд – клуб оздоровчої верхової їзди

В рамках проєкту заплановані заходи рекреаційного та соціально-реабілітаційного характеру для конкретних цільових груп з обмеженими можливостями. Проєкт направлений на підвищення спортивної та туристичної активності мешканців Луцької міської територіальної громади.

«На сьогоднішній день існує гостра проблема браку правильного фізичного та психологічного відпочинку як конкретних категорій населення з обмеженими фізичними можливостями, членів їх сімей, так і звичайних мешканців та родин нашої міської територіальної громади», – пояснює автор проєкту Юрій Гордійчук

Проєкт розрахований на дітей віком від 6-років, підлітків та молодь, а також членів їхніх родин будь-якого віку.

Кошторис проєкту: 25 000 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 143 голоси.

Проєкт №39: Рекреаційно-туристична зона «Байрак», село Рокині

Рекреаційно-туристична зона «Байрак» – це мотузкова смуга перешкод, де діти та молодь матимуть змогу вдосконалювати свій фізичний розвиток, координацію рухів, зміцнювати м’язи та весь опорно-руховий апарат. Завдяки проходженню канатної смуги з колодами, мотузковими сходами та різноманітними переправами покращуватимуться навички балансування, нестандартного мислення, стресостійкість та настрій.

«Проєкт сприяє підвищенню інтересу до забутого парку «Байрак», залучатиме відвідувачів і у музей-скансен, люди більше проводитимуть часу на природі, а отже – ставатимуть здоровішими»,  – описує проєкт автор Роман Ковальчук.

Проєкт розрахований для дітей та молоді віком  від 6 років.

Кошторис проєкту: 250 000 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 418 голосів.

 

Проєкт №51: Облаштування інтерактивного музейного простору «Zhydychyn History Hall» у селі Жидичин

Проект передбачає формування інтерактивного музейного простору «Zhydychyn History Hall» на базі приміщення дзвіниці Свято-Миколаївського Жидичинського монастиря, як мультифункціональної локації для презентація історії Древнього Жидичина через історичні експонати та цікавий візуальний контент. Це дозволить краще зрозуміти особливості історичної та культурної спадщини території та спонукатиме відвідувачів до роздумів, дискусій, обговорень.

«Проект дозволить презентувати унікальність, своєрідний культурний, історичний код та самобутність Древнього Жидичина та його ідентичність широкому колу зацікавлених осіб у зручній та зрозумілій формі. Це стане основою і поштовхом для нових досліджень, підготовки цікавих експозицій для презентації культурної спадщини, проведення історичних пленерів для молоді, формування електронного архіву історичних матеріалів»,  – описує проєкт авторка Юлія Дащук.  

Проєкт розрахований на мешканців Луцької територіальної громади, людей, які цікавляться історією, студентів історичних факультетів, школярів, які в рамках вивчення уроків історії рідного краю зможуть проводити тут свої заняття, науковців, краєзнавців, музейних працівників, туристів, мандрівників.

Кошторис проєкту: 159 000 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 129 голосів.

Проєкт №57: Lutsk Art

Відтворення старих пам'яток архітектури міста Луцька, збудованих у минулі історичні періоди, в 3Д форматі.

«Цей проект дасть можливість мешканцям та гостям нашого міста краще пізнати Луцьк. За допомогою програми в телефоні, можна буде зісканувати. QR code та вiдтворити архітектурну пам'ятку в 3D форматі. Їі первинний вигляд та розташування»,  – розповідає ідею проєкту автор Дмитро Левчук.  

Проєкт розрахований на молодь, дітей, лучан та гостей міста.

Кошторис проєкту: 235 000 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 3 голоси.

Благоустрій і зелені зони: лучани прагнуть жити у затишному місті

 

Проєкт №15: Облаштування скверу по вулиці Шопена-Будівельників

Проєкт передбачене облаштування пішохідної доріжки, що починається від вулиці Шопена до площадки перед будинком по вулиці Будівельників, 11. Планується встановлення освітлювальних ліхтарів, лавочок та смітників.

«Територія, на якій пропонується реалізувати проєкт, має величезний потенціал для того, щоб стати міським затишним сквером. Тут на доволі компактній території росте багато дорослих здорових дерев. Поруч – берег річки Сапалаївка. Даний проєкт може стати початком облаштування ще одного місця для відпочинку лучан на свіжому повітрі», – зазначає автор проєкту Ярослав Мазурок.

Проєкт передбачений для всіх лучан та мешканців громади.

Кошторис проєкту: 249 900 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 12 голосів.

Проєкт №17: Освітлена територія – запорука безпеки мешканців мікрорайону ЛПЗ (територія Луцького НВК №24)

Територія Луцького НВК №24, а саме доріжки до школи та спортмайданчики вже багато років не освітлюються. Хоча це місце навчання, відпочинку, занять фізкультурою і спортом не лише школярів та вихованців ДЮСШа, але й більшості мешканців мікрорайону. Тож автори проєкту пропонують здійснити реконструкцію вуличного освітлення території НВК.

«Реалізація проєкту сприятиме попередженню різних нещасних випадків, а також створюватиме комфортні умови пересування учнів»,  – зазначає автор проєкту Вадим Губський.

Проєкт передбачений для учнів, вчителів, батьків учнів ЛНВК №24 та мешканців мікрорайону ЛПЗ.

Кошторис проєкту: 250 000 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 631 голос.

 

Проєкт №21: «Благоустрій прибудинкової території на вулиці Гетьмана Мазепи 4»

Проєкт передбачає благоустрій прибудинкової території завдяки облаштуванню місць для паркування автомобілів. Планується створити зелену зону та умови для безпечного пересування.

«Проблемою житлового будинку є відсутність місць паркування автомобілів, відсутність пішохідних доріжок, які ведуть до дитячих садків та шкіл», – зазначає авторка проєкту Наталія Щерблюк.

Проект спрямований для людей літнього віку, дітей, а також водіїв, пішоходів, мешканців будинку № 4 вулиці Гетьмана Мазепи, та мешканців навколишніх будинків.

Кошторис проєкту: 250 000 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 16 голосів.

Проєкт №40: Комфортні та сучасні умови перебування діток у холах та коридорах школи № 17 міста Луцьк

У рамках проєкту планують облаштувати холи пуфами, стільцями, кріслами та диванчиками, які створять затишок, дадуть можливість цікаво проводити деякі уроки в позакласному просторі та просто відпочивати.

«Ми створимо комфортні умови для усіх учасників навчально-виховного процесу з тематичними локаціями для цікавого навчання та відпочинку дітей. В результаті ми отримаємо сучасний освітній простір, в якому творчі та креативні педагоги будуть мати можливість проводити уроки у вигляді гри за межами класу»,  – розповідає ідею проєкту авторка Тетяна Мельник.

Проєкт важливий для учнів та їх батьків, вчителів, гостей освітнього закладу.

Кошторис проєкту: 250 000 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 173 голосів.

 

Проєкт №44: Ремонт дитячого майданчика на проспекті Грушевського, 1

Створення сучасного, зручного та безпечного дитячого майданчика на території спільного користування будинків, що знаходяться за адресою проспеект Грушевського, 1, вулиця Коновальця, 1-А, вулиця Коновальця, 1-Б для забезпечення цікавого та корисного дозвілля дітей, що мешкають у вищезазначених та сусідніх будинках, а також усіх охочих.

«Двір у нас дуже великий і зелений, але у ньому мало безпечних і корисних розваг для маленьких дітей. Це лише гірка та пісочниця. Раніше мали ще дитячий майданчик, але зроблений він був дуже неякісно, а на теперішній час ще й дуже постраждав від погоди, часу та недобрих людей», – зазначає авторка проєкту Соломія Бутейка.  

Результатами реалізації проєкту зможуть користуватись діти Луцької територіальної громади.

Кошторис проєкту: 249 800 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 121 голосів.

Проєкт №52: «Клумбам треба багаторічні рослини!»

Цей проєкт створює альтернативу бездумному використанню бюджетних коштів і гнітючим голим клумбам узимку. Європейські країни давно озеленюють міста багаторічними рослинами. В Україні ця практика лише починає поширюватися.

«Мало хто запитує, скільки коштує тимчасова краса клумб з однорічними квітковими рослинами. А коштує вона недешево. Адже у вартість сезонного озеленення входить пошук, закупівля, зберігання, посадка, догляд і утилізація рослин. Це сотні робочих годин і мільйонні витрати на одне і те саме щороку», – пояснює ідею проєкту автор Андрій Кузьма.

Проєкт принесе користь для лучан, які проживають, відпочивають або проходять через проспект Волі. Для представників міської влади як приклад, який можна масштабувати на всю територію Луцька та територіальної громади. Для туристів, які відвідують центральний проспект Луцька.

Кошторис проєкту: 247 749 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 22 голосів.

 

Проєкт №53: Ремонт дитячого майданчика на Київському майдані

Проект розрахований на організацію дозвілля дітей, що мешкають в багатоквартирному будинку за адресою: Київський Майдан 1,3,5,7, розвиток фізичних якостей та особистостей дітей загалом. Створення умов для прояву індивідуальності дітей дошкільного віку, особистого зростання дітей молодшого шкільного віку та формування активної життєвої позиції усіх вікових груп населення.

«Проект запропонований у зв’язку з відсутністю необхідних умов для збалансованого розвитку та безпечного дозвілля дітей мешканців даного мікрорайону», – зазначає авторка проєкту Ірина Мотовило.

Проект розрахований для дітей різних вікових категорій, а також усіх мешканців багатоквартирного будинку. Він дасть змогу проводити дозвілля із користю.

Кошторис проєкту: 240 830 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 128 голосів.

Вигул собак та «розумні» зупинки: питання, які теж болять лучанам

 

Проєкт №19: Облаштування майданчика для вигулу та дресирування собак в 55-му мікрорайоні

Автори проєкту пропонують облаштувати належний майданчик для вигулу та дресирування собак, що дозволить безпечно і корисно проводити час зі своїми улюбленцями та забезпечить їх соціалізованість і мінімізацію конфліктів. Майданчик має стати центром об’єднання власників тварин, обміну новою інформацією та досвідом, місцем для можливих занять, змагань і семінарів задля підвищення рівня культури та відповідальності власників.

«Досить гострою проблемою нашого міста є відсутність відповідно обладнаних майданчиків для виховування та вигулу домашніх улюбленців, що спричиняє виникнення непорозумінь та конфліктних ситуацій між мешканцями і власниками собак, оскільки вигул та дресирування здійснюється в неналежних місцях», – зазначає авторка проєкту Наталія Назаровська

Цільова аудиторія проєкту: власники тварин, а також потенційні власники, особливо діти та підлітки, які відтепер стануть із задоволенням проводити корисно час на майданчику, займаючись спортом з улюбленцем.

Кошторис проєкту: 250 000 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 162 голосів.

Проєкт №45: «Розумні» табло на зупинках громадського транспорту в селі Княгининок та селищі Рокині

Проєкт передбачає придбання та встановлення двох інформаційних табло для облаштування зупинок громадського транспорту.

«Проєкт варто реалізувати, оскільки «Розумне» табло як автоматизований пристрій показуватиме дані прогнозування часу та прибуття громадського транспорту на зупинку, на екрані відображатиметься орієнтовний час, через який маршрутне таксі прибуде на зупинку, де знаходиться пасажир, який може користуватися новітніми технологіями для мобільних пристроїв», – розповідає авторка проєкту Віта Ковальчук.

Основна група мешканців, яка зможе користуватися сучасними технологіями «розумних» інформаційних табло, охоплює вікову категорію від 6 років і вище.

Кошторис проєкту: 250 000 гривень.

Впродовж першого дня голосування, 1 листопада, проєкт набрав 17 голосів.

Нагадаємо, окремим положенням передбачений бюджет участі сіл Луцької міської територіальної громади. Прийом проєктів бюджету участі для прилеглих населених пунктів розпочався 1 жовтня. Для жителів сіл, які мали намір сформувати та подати свої проєкти, у Луцькій міській раді проводили відповідне навчання.   

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів