Поділитись:

Лучанка пропонувала безкоштовно стерилізувати домашніх тварин: їй відмовили

Понеділок, 01 листопада 2021, 17:00
Лучанка пропонувала безкоштовно стерилізувати домашніх тварин: їй відмовили

Лучанка Ніна Абрам подала на бюджет участі проект з безкоштовної стерилізації домашніх тварин мешканців громади. Таким чином, на її переконання, місту вдасться суттєво скоротити число безпритульних котів і собак. Однак, комісія бюджету участі не допустила проект лучанки до голосування. 

Журналісти ІА «Конкурент» розбиралися, в чому полягала суть проекту, та чому місто його не підтримало. 

Ніна Абрам – волонтерка, яка переймається долею тисяч тварин, що населяють вулиці Луцька. Саме тому, каже вона, вирішила якимось чином вплинути на цю проблему, і зменшити кількість котів і собак без власників. Причина поповнення числа безпритульних, впевнена жінка, – в тому, що лучани не стерилізують своїх домашніх улюбленців. 

«Люди не мають, за що стерилізувати, і тому викидають домашні приплоди на вулиці нашого міста. Потім ними займаються волонтери, або вони гинуть від голоду, холоду, машин та всього іншого. У цьому проекті були б зацікавлені як ті, хто любить тварин, так і ті, хто їх не любить. Безпритульних тварин однозначно має стати менше», – каже жінка. 

Бюджет проекту складав 250 тисяч гривень. На ці гроші можна стерилізувати в середньому 500 домашніх тварин. За словами лучанки, за рік одна собака чи кішка приводить до 10 тварин, тому в перспективі це мінус 5 тисяч потенційно безпритульних тварин. 

Стерилізація мала би проходити на базі КП «Ласка». Директорка підприємства Оксана Богданюк каже, що в них один із найкращих стерилізаційних пунктів у Луцьку. 

«Якість стерилізації на нашому підприємстві, мабуть, одна з найкращих у місті. Наші стерилізації відбуваються за європейськими протоколами, шиємо внутрішніми швами, використовуємо нитки, які розсмоктуються. Ніяких попонок не потрібно, обробляти і знімати шви не потрібно. Це дуже хороший високотехнологічний протокол стерилізації, і тому до нас дуже часто звертаються власники з проханням простерилізувати своїх домашніх тварин. Кількість дзвінків з проханням записатись на стерилізацію у нас останнім часом зросла», – розповідає вона.

Оксана Богданюк підтримує ініціативу Ніни Абрам та переконує, що це дійсно могло би суттєво вплинути на кількість тварин без власників у місті. За її словами, кількість тварин на вулицях Луцька, порівняно з минулим роком, залишилася сталою. Однак, за даними аналітики AnimalID, змінилося число стерилізованих тварин. Якщо у минулому році стерилізованих собак було 34%, то цього року їх 55%. До того ж, минулого року був певний відсоток лактуючих самок і цуценят, а в цьому році волонтери, які рахували тварин, їх не бачили. 

«Собаки не народжуються на вулиці. Поповнення популяції відбувається не за рахунок розмноження безпритульних, тому що з приплоду безпритульної собаки виживе в крайньому разі одне цуценя. Це відбувається за рахунок нереалізованих і викинутих на вулицю власницьких приплодів. І це наша з вами відповідальність. Вони наші жертви. Я часто чую від різних людей «ой, у нашому районі безпритульні собаки гавкають». То давайте, почнемо ліквідовувати цю проблему з причини. Бо «гавкають» – це наслідок, а причина в тому, що люди не стерилізують власницьких самок», – впевнена очільниця комунального підприємства.

У департаменті економічної політики Луцькради нашим журналістам пояснили: проект був відхилений комісією з бюджету участі минулого тижня у зв'язку з тим, що безкоштовна стерилізація безпритульних тварин передбачена програмою регулювання безпритульних тварин у місті, яка реалізовується через КП «Ласка» теж безкоштовно. І вдруге виділяти кошти на той самий напрямок є неправомірним. 

Ніна Абрам зізнається, що для неї, як волонтерки, зоозахисниці та організаторки маршу за права тварин у місті, ця тема дуже важлива, однак жінка ще не знає, яким чином залучити кошти для свого проекту. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів