Поділитись:

Кожен десятий працівник харчоблоків у закладах освіти Волині є носієм стафілококу

Четвер, 21 жовтня 2021, 15:17

Фото ілюстративне

У 9,6 % протестованих працівників харчоблоків у закладах освіти Волині виявили стафілокок.

Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров'я України.

11 жовтня регіональні Центри контролю та профілактики хвороб МОЗ України розпочали раптові перевірки працівників харчоблоків у закладах освіти на носійство золотистого стафілокока. За 8 днів перевірок (станом на 19 жовтня) загалом обстежено 9117 осіб. Раптові перевірки відбулися в 3002 закладах. За результатами обстежень 940 осіб (10%) мають позитивний результат тесту на носійство стафілококу. 

Що стосується Волині, то на 19 жовтня було обстежено 270 осіб. За результатами обстежень 26 осіб мають позитивний результат тесту на носійство стафілококу.

Виявлені носії інфекцій будуть відсторонені від роботи на час лікування й до повного одужання. Ще 54 результати дослідження очікуються. Раптові перевірки відбулися у 80 закладах.

Перевірки здійснюються на виконання постанови головного державного санітарного лікаря України від 07.10.2021 № 15 «Щодо організації проведення позачергових обстежень працівників харчоблоків закладів освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, дитячих будинках-інтернатах у зв’язку погіршення епідемічної ситуації».

Довідково:
Золотистий стафілокок – це умовно-патогенний мікроорганізм, який викликає розвиток стафілококових інфекцій. Інфекції, переважно, мають вторинний характер і протікають у вигляді гнійно-запальних уражень.
Симптоми золотистого стафілокока різноманітні, він здатний вражати практично будь-які тканини організму людини.
Основні інфекційні захворювання, викликані стафілококом:
Стафілококова пневмонія
Стафілококова ангіна
Ранові інфекції
Бактеріємія
Ендокардити
Артрити
Остеомієліти
Перитоніти
Інфекції очей
Інфекції сечовивідної системи
Ячмінь
Гідраденіт
Гнійничкові запалення та інфекції (імпетиго, фурункульоз, фолікуліт, сикоз, карбункул)
Піодермія
Харчові токсикоінфекції тощо.
Золотистий стафілокок – це основний збудник інфекцій опорно-рухового апарату (артритів, остеомієліту та ін.). Він здатний викликати розвиток септичних артритів у підлітків. При цьому золотистий стафілокок, ознаки якого спостерігаються в гнійному ураженні шкіри та м'яких тканин, в кісткову тканину й в суглоби потрапляє з током крові.
Серед усіх патологій, викликаних дією золотистого стафілокока, особливе місце займають ураження, які виникають в результаті безпосередньої дії токсинів бактерії на організм.

Через проблеми з постачанням кисню 10 пацієнтів з луцького коронавірусного шпиталю перевели в обласний госпіталь у Боголюбах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів