Поділитись:

Суд повернув у колонію експоліцейського з Нововолинська, винного у «п’яній» смертельній ДТП (фото)

Неділя, 17 жовтня 2021, 10:16

Київський апеляційний суд скасував рішення, яким умовно-достроково звільнили з колонії експрацівника поліції Нововолинська, який не відбув 1 рік і 7 місяців тюремного покарання. 

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на ухвалу від 5 жовтня.

У листопаді 2017 року у вечірній час у місті Нововолинську п'яний працівник поліції у позаробочий скоїв ДТП, в якій загинув другий водій.

 

 

 

Обвинувачений працював оперуповноваженим поліції. З його слів, звільнившись після нічного чергування, він мав вихідний і лагодив у гаражі свій автомобіль. Оскільки полагодити машину не вдавалося, то він випив 300-400 грамів горілки, сів за кермо та поїхав вулицею. Дорогою поліцейський помітив біля магазину двох своїх колег, запропонував підвезти, на що вони погодилися.

Наближаючись до перехрестя, нетверезий водій побачив, що на світлофорі загорілося зелене світло і пришвидшив рух автомобіля, щоб «проскочити» на дозволений сигнал. Але перед світлофором були ще кілька автомобілів, тож поліцейський вирішив їх об’їхати зустрічною смугою. Але нею рухався інший автомобіль, тож відбулося зіткнення. У результаті численних травм водій, який їхав своєю смугою, помер на місці. Поліцейські, які були пасажирами обвинуваченого, також отримали тілесні ушкодження.

 

 

Поліцейський перевищив максимальну швидкість на ділянці дороги, де є дорожній знак, який забороняє рухатися зі швидкістю понад 40 км/год. Перед початком обгону водій не переконався, що смуга зустрічного руху вільна і що це не створить небезпеки.

Іваничівський райсуд Волинської області засудив водія до 3 років і 6 місяців ув‘язнення. Рідним загиблого присудили 440 тисяч гривень моральної компенсації.

Колишній правоохоронець провів неповні 2 роки в Кагарлицькій виправній колонії. Коли він відбув більш ніж половину призначеного покарання, суддя Кагарлицького райсуду Тетяна Іванюта за зверненням начальника колонії звільнив засудженого умовно-достроково. Зазначається, що повний текст цього рішення від 10 серпня 2021 року досі не оприлюднено.

Відомо, що суддя мотивував своє рішення тим, що засуджений відбув більшу частину покарання та сумлінною поведінкою і ставленням до праці довів своє виправлення. Взяли до уваги дані особової справи, що засуджений характеризується позитивно, вимог режиму не порушував, ввічливо спілкувався з персоналом. До праці ставився сумлінно, чесно виконував трудові обов’язки, за що 5 разів заохочувався адміністрацією колонії, дисциплінарних стягнень не мав, у скоєному злочині розкаявся тощо.

Прокурор оскаржив це рішення, вказуючи, що визнання засудженим вини має формальний характер, і в період відбування покарання він ніяк не відшкодовував 440 тисяч гривень збитків. Засуджений же пояснював, що, відбуваючи покарання, обмежений у працевлаштуванні, а звільнившись міг би заробляти більше і компенсувати шкоду.

Апеляційний суд з'ясував, що засуджений працював робітником ПрАТ «Вентиляційні системи». За період перебування в колонії мав позитивні характеристики і заохочення за роботу, підтримував рівні стосунки з іншими засудженими, адекватно реагував на критику, дбайливо ставився до майна колонії та ін. Суд вважає, що така поведінка свідчить лише про виконання засудженим своїх обов'язків.

За період утримання в колонії із заробітку засудженого відраховується по 20 % на користь кожному із двох потерпілих. Але відшкодовано тільки 19 тисяч гривень із 440 тисяч, присудженої потерпілим компенсації. Це відбувається в примусовому порядку і сума є незначною. Добровільно збитків засуджений не відшкодовував.

Суд вважає, що такі обставини не свідчать про виправлення засудженого і підстав для умовно-дострокового звільнення нема.

Тож попереднє судове рішення скасували й колишній поліцейський має повернутися в колонію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів