Поділитись:

Луцька нутриціологиня розповіла, чим загрожує їжа з McDonald's

Четвер, 09 вересня 2021, 08:10
Луцька нутриціологиня розповіла, чим загрожує їжа з McDonald's

Луцька нутриціологиня Тетяна Ярмощук розповіла, чим загрожує нашому організму харчування в McDonald's та інших аналогічних закладах. 

У коментарі журналістам ІА "Конкурент" жінка пояснила, що коли мова йде про меню ресторанів фаст-фуду, про користь від спожитої їжі говорити взагалі не доводиться. 

"Звичайно, що така їжа негативно впливає на людський організм. За складом це, грубо кажучи, "мертві" рафіновані продукти, не мають жодних корисних складових, що можуть якось живити наш організм. Тобто, це зовсім "пусті" калорії. Зате в такій їжі дуже багато трансжирів, цукру, солі, інших речей, які впливають на смакові рецептори і спонукають нас їсти більше і більше. Така їжа не несе абсолютно ніякої користі. Тільки негативні наслідки", – каже Тетяна Ярмощук. 

Вона пояснює: щоб засвоїти велику кількість цукру, організму потрібно витратити на це ресурси – в тому числі вітаміни і мінерали.

"Наприклад, щоб засвоїти 1 грам цукру, організм витрачає 56 молекул магнію. Таким чином, коли ми їмо велику кількість фаст-фуду, з організму виходять ті необхідні вітаміни і мінерали. А коли вони ще й не потрапляють в організм, людина отримує дефіцитний стан. Дітям, якщо говорити про магній, це загрожує гіперактивністю, неможливістю сконцентруватися, поганою пам'яттю. А це дуже необхідні речі, особливо в шкільному віці. Батьки самі такою їжею провокують відповідні стани дітей. Діти не можуть ефективно навчатися, і навіть заспокоїтися, тому що не вистачає магнію", –  пояснює вона. 

За словами жінки, це не означає, що варто повністю відмовитися від некорисної їжі, яку нам хочеться. В сучасних умовах, впевнена вона, це майже неможливо. Її рецепт простий: шкідлива їжа у нашому раціоні має не перевищувати одну п'яту всього, що ми споживаємо.

"80% харчування повинно бути збалансованим і хорошим, і 20% може бути того умовно забороненого, що хочеться. Тому що ідеально відмовитися від усіх цих спокус не вийде. А якщо і вийде, то термін буде дуже короткостроковим. Якщо ми говоримо про харчові звички на все життя, то варто сконцентруватися на хорошому фундаменті 80% правильного харчування, сну і фізичної активності, і 20% бажаних, але не дуже корисних речей. Тому, якщо ми говоримо про відвідування умовного McDonald's раз в тиждень, це не несе загрозу в тому випадку, якщо раціон вибудуваний правильно. Та якщо це в один день McDonald's , в інший – "Фелічіта" і так далі, це погано", – каже вона. 

Фахівчиня коротко аналізує типове меню закладів, які пропонують фаст-фуд.

"Якщо брати картоплю фрі, вона ж просто зварена в олії. Ми не знаємо якості тієї олії, але навряд чи на такі об'єми приготування будуть брати якусь якісну олію. Це найдешевша і найпростіша олія, яка використовується безліч разів. За правилами, її мають після кожної партії замінювати, але навряд чи так хтось робить. Тому олія щодалі токсичніша.

Та сама історія відносно чізбургерів. Перше – це олія, друге – м'ясо, яке після смаження набуває такої хімічної формули, яку наш організм засвоїти не може. Буває, навіть вдома купили хороший стейк м'яса чи риби, посмажили – і все, організм засвоїв з того хіба 10-15% корисних речовин. А може, і взагалі нічого. Тому такі речі краще запікати в духовці завжди. 

І біла булка – це просто пустий вуглевод, який взагалі нічого корисного організму не дає. Просто багато цукру і нуль користі. Соуси, сіль, перець, підсолоджувачі – тут, якщо розібрати просто на логічні складові, про користь мови нема", – коротко підсумовує вона. 

Нагадаємо, вже незабаром у Луцьку запрацює перший заклад всесвітньовідомої мережі McDonald's. Його відкриють на території ТРЦ «ПортCity». Він буде доволі великим – площею приблизно 675 квадратних метрів та більш як на 200 посадкових місць. Окрім того, матиме літню терасу і «МакДрайв» (можливість замовити і отримати замовлення, не виходячи з автомобіля).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
17:45
14:40
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024