Поділитись:

Перша осіння сесія Луцькради. Репортаж

Четвер, 29 вересня 2016, 21:00
Перша осіння сесія Луцькради. Репортаж

Теплої осінньої днини зал засідань Луцькради із старими жалюзі на вікнах, але з новим вазоном і картиною, був повністю готовий до того, щоб в ньому провели 13 пленарне засідання сесії.

Вереснева сесія Луцькради була насичена питаннями, подіями й емоціями: зламані мікрофони, депутат, на дзвінки якого не відповідає міський голова Микола Романюк, "радикальні" вила в сесійній залі, лучани з незаконними гаражами та багато іншого. Отож, все по порядку!

АТОшні питання

Коли половина учасників АТО у військових формах кавували біля МАФу навпроти Луцькради, що на зупинці громадського транспорту, то інша половина їхніх бойових побратимів і членів Луцької міської організації спілки воїнів АТО пішла до сесійної зали. Якраз мали заслухати питання про хід виконання програми підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей. Втім, як виявилося, регламент не дозволяв розглянути це питання саме на цій сесії. Тому в заступника луцького міського голови Сергія Григоренка є аж місяць щоб на наступну сесії підготувати цей звіт.

Де ще можна зловити депутатів, як не в сесійній заліДе ще можна зловити депутатів, як не в сесійній залі

Депутат від фракції Депутат від фракції "УКРОП" Микита Рабан

Секретар Луцькради Юлія Вусенко вітає депутата Сергія Балицького з іменинамиСекретар Луцькради Юлія Вусенко вітає депутата Сергія Балицького з іменинами

Депутатка Юлія Дацюк задумаласьДепутатка Юлія Дацюк задумалась

Депутат від фракції Депутат від фракції "УКРОП" Петро Бойко

Варто зауважити, що вереснева сесія була насичена питаннями, які стосувались учасників АТО та членів їх сімей. Найобговорюванішою темою тижня було розширення пам'ятного фотостенду загиблим учасникам АТО.

Читайте також: РОДИНИ ЗАГИБЛИХ В АТО ЛУЧАН НЕ ПРОТИ РОЗШИРЕННЯ ФОТОСТЕНДА

Читайте також:У ЛУЦЬКУ ПРОСЯТЬ НЕ ПОСПІШАТИ З ОНОВЛЕННЯМ ПАМ'ЯТНОГО ФОТОСТЕНДА ЗАГИБЛИМ В АТО

Не оминуло це питання й сесійної зали. Проте коли дружина загиблого в АТО і депутат Луцькради Майя Шостак, якій це питання є чи ненайближчим, захотіла висловитися, то став фонити мікрофон й працівники міськради, які відповідають за технічний стан системи для голосування, заметушилися і стрімко кинулися вирішувати проблему.

Заступник Луцького міського голови Юрій Моклиця в роботі Заступник Луцького міського голови Юрій Моклиця в роботі

Микита Рабан ознайомлюється із проектами рішень  по-сучасному, за допомогою планшетаМикита Рабан ознайомлюється із проектами рішень по-сучасному, за допомогою планшета

Депутат Андрій АвраменкоДепутат Андрій Авраменко

Радикальний Костянтин ПетрочукРадикальний Костянтин Петрочук

Начальник департаменту фінансів та бюджету  Лілія Єлова вкотре пояснює депутатам, що скільки, звідки і куди перекидають бюджетних коштівНачальник департаменту фінансів та бюджету Лілія Єлова вкотре пояснює депутатам, що скільки, звідки і куди перекидають бюджетних коштів

Сесії Луцькради завжди піднімають настрій депутату Павлу  Данильчуку Сесії Луцькради завжди піднімають настрій депутату Павлу Данильчуку

"Можна було б до сесії це питання вирішити!" - зауважив депутат Павло Данильчук.

Заступник начальника управління розвитку підприємництва та реклами Наталія Рибай повідомила, що фотостенд розширять, і до світлин загиблих луцьких учасників АТО додадуть фото загиблих учасників АТО з Волинської області.

Данильчук запропонував оголосити конкурс й разом із громадськими організаціями подумати, як можна було б "меморіалізувати" пам'ять про загиблих учасників АТО на "намоленому місці", де зараз стоїть фотостенд.

Проте перший заступник Луцького міського голови Тарас Яковлев не зрозумів, про які конкурси говорить Данильчук.сказав.

Микола Романюк побачивши, що нависає суперечка, яка може затягнутись надовго, втихомирив свого заступника

"Кожен депутат має право на висловлення думки", - заступився за Данильчука Романюк.

"Свободівці"

"Радикал" Сергій Була

Коли Майї Шостак налагодили мікрофон, вона озвучила своє звернення до Уряду щодо забезпечення пільгами родин загиблих учасників АТО.

На чиї телефонні дзвінки не відповідає міський голова

Варто зауважити, що цього разу сесія відрізнялася від попередніх тим, що депутатський корпус вирішив, що варто запити розглянути першими, після нагальних питань, а не як вже традиційно склалося, після "земельних" проектів рішень.

Позафракційний депутат Микола Яручик, передав міському голові побажання мешканців ДПЗ, які просили покронувати дерева.

Депутат Микола Яручик, як завжди прийшов з вітаннями від мешканців ДПЗДепутат Микола Яручик, як завжди прийшов з вітаннями від мешканців ДПЗ

Міський голова сказав, що це звісно ж зроблять, якщо мешканці не перев'яжуть ті дерева похоронними стрічками, як зробили на вулиці Лесі Українки.

Павло Данильчук, у продовження теми учасників АТО поцікавився у Миколи Романюка, як він буде працювати з забудовниками, що будують в місті щодо виділення квартир для учасників АТО чи їх сімей. Також він поцікавився, що досі робить на виконкомі екс-начальник Луцької поліції Ігор Муковоз.

Луцький міський голова Микола Романюк слухає запитання від  депутатівЛуцький міський голова Микола Романюк слухає запитання від депутатів

Депутат від фракції Депутат від фракції "БПП "Солідарність" Петро Нестерук

Директор ДКП Директор ДКП "Луцьктепло" Валентина Малютіна

Депутат Ігор ПоліщукДепутат Ігор Поліщук

Міський голова Микола Романюк просить депутатів не чекати місяць щоб задати  запитання, а подзвонити йому на мобільнийМіський голова Микола Романюк просить депутатів не чекати місяць щоб задати запитання, а подзвонити йому на мобільний

Депутати один за одним задавали свої запити та запитання. Депутат Борис Смаль сказав, що хоче, щоб пояснити дії муніципалів, які зносять гаражі людей в мікрорайоні Вересневого, котрі самі виявили бажання узаконити їх.

Також він поцікавився чи працівники відповідних департаментів відчувають якийсь дискомфорт, коли готують якісь документи і не виконують обіцянок щодо ремонту прибудинкових територій та доріг.

"Це депутатське запитання? Треба було чекати на сесію місяць щоб на камеру попрацювати?", - зробив зауваження Романюк і заспокоїв депутата запевнивши, якщо згадані ним прибудинкові території в планах, то їх обов'язково зроблять.

Було помітно, що Микола Романюк був сердитий на депутатів, які місяць чекають щоб задати йому питання. Він вкотре їх просив: маєте мій телефон, подзвоніть, я кожному відзвонюсь й відповім.

"Я до вас дзвонив два рази і ви не відповідали!", - сказав йому депутат – "укропівець" Юрій Безп'ятко.

"Бути такого неможе", - заперечив йому Романюк.

Однак колега Безп'ятка по фракції, депутат Олександр Волинець теж вирішив задати свої депутатські запитання, прочекавши цілий місяць. Можливо і його телефонні дзвінки ігнорує міський голова

Після гострої суперечки хто кому дзвонив, і хто кому не відповідав на телефонні дзвінки ,після розгляду інших запитів та запитань депутати подались на одногодинну перерву.

Подвійне фіаско "Свободи"

Здавалося б за годину часу можна і пообідати, і кави випити, і ще багато чого. Однак депутати, як завжди радували своєю "пунктуальністю". Ті ж, що дійсно прийшли вчасно зазирнувши в залу і побачивши самотні крісла сесійної зали, виходили й собі.

Депутатка Тетяна ЯнчукДепутатка Тетяна Янчук

Депутат Волиньради Сергій Леонтьєв - частий  гість сесій ЛуцькрадиДепутат Волиньради Сергій Леонтьєв - частий гість сесій Луцькради

Пунктуальний депутат Богдан Богонос чекаючи коли ж збереться кворум, спілкувався із журналістами розповідаючи, які телеканали любить дивитися.

"Тихонівна, де депутати?" - звернулась секретар Луцькради Юлія Вусенко до начальника відділу секретаріату Тетяни Касьянової.

"Риторичне запитання", - відповіла незворушна Тетяна Тихонівна, яку вже давно не дивують запізнення депутатів.

Нарешті неквапливо депутати почали сходитись і продовжували своє спілкування вже в стінах сесійної зали, чекаючи поки їх попросять вгомонитись, сісти на місця і продовжити роботу.

Депутат Євгеній ТкачукДепутат Євгеній Ткачук

Сесія в самому розпаліСесія в самому розпалі

"Ідіть сядьте, чого будете стояти в дверях, як запорожець?" - запросив до сесійної зали свою підлеглу Наталію Рибай начальник управління розвитку підприємництва та реклами й депутат Олександр Козлюк.

Депутати нарешті зібрались, зареєструвались, втихомирились і взялись до праці та оперативно проголосували за звернення до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова щодо криміногенної ситуації в місті.Перша осіння сесія Луцькради. Репортаж

Депутат Тарас ШляхтичДепутат Тарас Шляхтич

Однак проект рішення про розміщення тимчасових споруд на території міста, яке зачитав Сергій Григоренко, депутати не підтримали, хоча Григоренко наводив тисячу і один аргумент, навіщо це треба. Депутат Григорій Пустовіт не знайшовши в проекті рішення помилок, знайшов інші порушення, які стосуються букви закону.

Заступник Луцького міського голови  Сергій Григоренко переконаний: засилля МАФів - це зло і Заступник Луцького міського голови Сергій Григоренко переконаний: засилля МАФів - це зло і "привіт з 90-х"

Депутат Григорій Пустовіт Депутат Григорій Пустовіт

Розчарований, перекинувшись поглядом з Олександром Козлюком, Григоренко покинув сесійну залу готувати до наступної сесії звіт про виконання програми підтримки учасників АТО.

Якщо звернення до генерального прокурора України обранці народу підтримали не роздумуючи, то звернення до Президента України стосовно рішення польського Сейму щодо визнання подій 1943-1945 років на Волині геноцидом не підтримали вже вдруге. Депутат Микола Федік намагався достукатись до патріотичних сердець своїх колег по депутатському корпусу. Однак його почули не всі.

Депутат Олександр Кравченко замість військової форми одягнув білу сорочку та жакетДепутат Олександр Кравченко замість військової форми одягнув білу сорочку та жакет

"Давайте проголосуємо і не будемо виглядати хохлами меншовартісними", - закликав підтримати проект рішення депутат Данильчук. Але спроба № 2 знову зазнала повного фіаско, що помітно розгнівало завжди врівноваженого і спокійного Федіка.

А от Миколу Романюка розсердив тон депутата Сергія Були, який вкотре підняв питання заміни труб на ДКП "Луцьктепло".

"Я вам в батьки годжусь!", - сказав він Булі і попросив його змінити тон.

"Радикальні" вила в сесійній залі

Після невеличкої перерви "радикал" Сергій Була заніс в сесійну залу вила, які є символом їхньої Радикальної партії. На щастя це зовсім не було пов'язано із суперечкою з міським головою, а навпаки - це був такий собі епатажний презент в стилі "радикалів депутату- "укропівцю" Сергію Балицькому, який, судячи із всього, був щасливий отримати такого подарунка.

"Радикали" йдуть на сесію Луцькради. (Фото із facebook депутата Павла Данильчука)

Сергій Балицький був щасливий отримати  в подарунок Сергій Балицький був щасливий отримати в подарунок "радикальні" вила

Зрозумівши, що до шостої години не встигнуть розглянути всіх питань, депутати вирішили знову трохи перепочити і набратись сил перед "земельними" питаннями, які, доречі, розглянули на диво швидко. Але потрапити додому ще за видна їм всеодно не вдалось. На першому поверсі, в холі їх чекала делегація людей, які прийшли до міської ради щоб розібратись із питанням їхніх гаражів, які вони незаконно встановили ще в ті далекі і радянські часи, коли окремі депутати були дітьми, чи то й взагалі немовлятами.

Бабусі оточили високого чоловіка і почали обговорювати всю тактику дій: хто піде до депутатів, хто лишиться чекати внизу, хто піде, як група підтримки, і що казатиме делегований від них представник. Узгодивши всі "за" і "проти", лучани відправили свого гінця до обранців поговорити.

"Не переживайте, міський голова сказав, що вислухає всіх", - запевнив жінок їхній делегат Сергій Мисковець, який і взяв на себе місію виступити в сесійній залі.

Міжфракційні розмови під час сесіїМіжфракційні розмови під час сесії

Сергій Мисковець виступаючи перед депутатами та міським головою розповів все про історичну появу гаражів на вулицях Гірна та Рогова ще у 80-х роках. Вислухавши його Микола Романюк сказав, що гаражний кооператив, який люди хочуть створити, можливий за умовою, якщо вони дійсно проживають в оселях, на вулицях Гірна та Рогова.

Читайте також: ЛУЧАНИ БОЯТЬСЯ, ЩО НА МІСЦІ ДЕМОНТОВАНИХ ГАРАЖІВ РОЗПОЧНУТЬ БУДІВНИЦТВО

Як і обіцяв міський голова - вислухали всіх і почули кожного. Щоправда, не кожного депутата підтримали голосуванням за ті чи інші проекти рішень. Однак до восьмої години розглянули всі питання порядку денного і з чистою совістю, а Балицький ще й з новенькими "радикальними" вилами, порозходились по домівках.

* * *

Текст: Юлія Остапович

Фото: Руслан Пилипчук

Надрукувати
мітки:
коментарів
19 березня 2024
16:00
05 березня 2024
10:13
21 лютого 2024
18 січня 2024
12:50
18 грудня 2023
09:00
31 жовтня 2023
20 жовтня 2023
12:12
11 вересня 2023
11:32
01 вересня 2023
27 липня 2023