Поділитись:

Стартувала реєстрація на іспит з української для майбутніх чиновників

П'ятниця, 16 липня 2021, 13:10
Стартувала реєстрація на іспит з української для майбутніх чиновників

У п'ятницю, 16 липня, в Україні почалася реєстрація всіх охочих скласти іспит на рівень знання української мови. Перші іспити складатимуть в понеділок, 19 липня.

Про це, в інтерв'ю інформагенції "Інтерфакс-Україна", розповіла голова Національної комісії стандартів державної мови Орися Демська.

За її словами, наразі іспитові майданчики облаштовані в 11 українських містах – Києві, Вінниці, Житомирі, Черкасах, Чернігові, Полтаві, Луцьку, Івано-Франківську, Чернівцях, Миколаєві та Рубіжному. Загалом, комісія планує створити можливість складати іспит щонайменше в кожній області України.

Максимальна кількість осіб, з якими зараз може впоратися екзаменаційна система, за словами Демської, становить 900 осіб на добу. Це зумовлено кількістю екзаменаторів, які можуть перевірити певну кількість робіт, зазначила голова нацкомісії.

Згідно з Законом України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", засвідчити свої знання муситимуть особи, які набуватимуть громадянства України. Також іспит складатимуть претенденти на державні посади: майбутні прокурори, судді, кандидати на посади президента, прем'єра, міністрів, керівників облдержадміністрацій, СБУ, НАБУ, Нацполіції, майбутні директори закладів освіти всіх форм власності.

Іспит буде складатись із чотирьох частин та різних тестових завдань. Час на виконання – 120 хвилин. Для громадян України та іноземців тест відрізнятиметься. За даними нацкомісії, іспит насамперед перевірятиме вміння претендентів розуміти загальний зміст і деталі прочитаного тексту, застосовувати знання усної мови. Подібно до низки інших міжнародних тестів, іспит складатиметься з таких розділів, як "Культура мови" (для іноземців - "Слухання"), "Читання", "Письмо", "Говоріння".

Результатом іспиту стане отримання сертифікату: початковий (А), середній (В) або рівень вільного володіння мовою (С). Державний сертифікат діятиме безстроково. Для кандидатів на держслужбу іспит буде безкоштовним, а для претендентів на українське громадянство він коштуватиме 492 гривні.

Як пояснила Орися Думська, перебіг іспиту буде автоматизовано: система випадково обиратиме завдання з 1800, серед тих, які є у банку. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
29 січня 2024
03 січня 2024
25 листопада 2023
01 листопада 2023
17 жовтня 2023
28 вересня 2023
11 липня 2023
29 червня 2023
09 червня 2023
07 травня 2023