Поділитись:

Відтепер лише українською – нові норми мовного закону

Понеділок, 12 липня 2021, 19:30
Відтепер лише українською – нові норми мовного закону

Нові норми мовного закону запрацюють із 16 липня. Вони упорядковуватимуть застосування державної мови у сфері культури та стосуватимуться обов'язкового дубляжу або озвучення фільмів українською, проведення мистецьких та видовищних заходів, а також екскурсійного обслуговування.

Таким чином, чинності набудуть частини друга-шоста та восьма статті 23 Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Ними передбачається, що мовою проведення культурно-мистецьких, розважальних та видовищних заходів має бути державна мова.

"Застосування інших мов під час таких заходів дозволяється, якщо це виправдано художнім, творчим задумом організатора заходу, а також у випадках, визначених законом щодо порядку реалізації прав корінних народів, національних меншин України", – йдеться в Законі.

Відтепер публічне виконання і показ театральних вистав не українською мовою, в державному чи комунальному театрі має супроводжуватися перекладом державною мовою за допомогою звукового перекладу, субтитрів, чи в будь-який інший спосіб.

Найсильніше зміни торкнуться українських телетрансляторів, оскільки, як йдеться в Законі, єдиною мовою поширення та демонстрування фільмів в Україні є державна мова, а дубляж фільмів або озвучування є обов'язковим.

"Сумарна тривалість субтитрованих реплік, виконаних іншими мовами у фільмі, не може перевищувати 10 відсотків сумарної тривалості всіх реплік у цьому фільмі", – написано в 6-му пункті Закону.

Виняток може бути зроблений для документальних стрічок – їх можна транслювати з україномовними субтитрами, якщо такий фільм набрав щонайменше 2 бали за культурними критеріями культурного тесту, встановленими Законом України "Про державну підтримку кінематографії в Україні", і отримав на це офіційний дозвіл.

Також згідно з Законом України "Про кінематографію" національні фільми можуть демонструватися кримськотатарською мовою або іншими мовами корінних народів

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
29 червня 2023
02 травня 2023
08 березня 2023
19 січня 2023
13 січня 2022
01 січня 2022
16 листопада 2021
25 жовтня 2021
11 жовтня 2021
08 вересня 2021