Поділитись:

Знесення будинку на Ярощука в Луцьку: чому так сталося і як зберегти інші

Середа, 02 червня 2021, 12:30

За будинок на вулиці Ярощука, 12, який знесли наприкінці квітня 2021 року, дослідники й краєзнавці боролися давно. 

Олександр Котис, очільник управління охорони культурної спадщини, пояснив, що споруда навіть потрапила в перелік пам'яток місцевого значення, але через певні обставини все ж зазнала руйнації.

"Я підготував документацію на 27 об'єктів. Цю пропозицію ми виносили в обласну культуру, щоб вони видали розпорядження про занесення цих 27 будинків в перелік пам'яток. Так сталося, що поки ми подали, наше управління архітектури Луцької міської ради захотіло обговорити цей список. Хоча процедурно вони не беруть участь у занесенні до переліку пам'яток... Вони сказали зняти це питання і запропонували обговорити. На їхнє прохання ми зняли питання з порядку денного комісії, яка мала розглядати наші пропозиції. І поки це тягнулося, той будинок знесли", – розповів він в інтерв'ю ІА "Конкурент". 

Зараз Олександр Котис знову подає цей список. Там 27 об'єктів, бо замість Ярощука, 12 він подає пропозицію про будинок колишнього луцького адвоката Черевка, що на Сенаторки Левчанівської.

"Там (у переліку, – К.) є три чи чотири будинки авторства українського архітектора Сергія Тимошенка. Це дуже відомий архітектор, він входить у всі архітектурні енциклопедії, працював міністром УНР, був сенатором у Польщі, активний громадський діяч Луцька у міжвоєнний період... Це маловідомі будинки на загал. Такі будинки є на Червоної Калини, на Потапова, на Кривому Валу. Вони дуже класні і репрезентативні стосовно свого стилю. Тому ми пропонуємо їх занести до числа пам'яток.  До речі, це теж дуже важливо. Ми не відповідальні за занесення, ми відповідальні за подання пропозицій. А процедура така, що скликається консультативна рада при обласній культурі, обговорює ці пропозиції і може проголосувати за всі або за частину", – пояснив він. 

Також Олександр Котис пояснив, що внесення до такого переліку накладає на власників цих будівель обов'язок поводитися з ними як з об'єктами культурної спадщини. Не можна без погодження органу охорони культурної спадщини його добудовувати, перебудовувати, змінювати фасад, утеплювати, викидати вікна, двері. У фізичному плані будинок має зберігатися. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів