Поділитись:

«Поїхала на змагання, аби його засадити», – вихованки тренера з Горохова, звинуваченого у домаганні

Середа, 28 квітня 2021, 17:42

Волинського тренера дитячо-юнацької спортивної школи з Горохова 56-річного Набіжана Артикова звинуватили в домаганнях до 14-річної вихованки у готельному номері під час змагань в Ужгороді.

Поліцейські з’ясували, що потерпіла проживала у номері ще з трьома дівчатами. Всі вони розповіли, що того дня в кімнату зайшов тренер, побачив дівчинку в халаті та став чіплятися до неї. Зі слів свідків, на їхні крики він не реагував. 

Згодом у ЗМІ з’явився ймовірний запис розмови Набіжана Артикова та потерпілої. В аудіозаписі скандалу можна почути, як, ймовірно, Набіжан Артиков кричить на дівчину та вживає нецензурну лексику. Вихованці тренера, які були під час змагань в Ужгороді, запевняють, що 14-річна спортсменка оббрехала тренера.

Олександр Зелінський та ІА Волинські Новини відвідали Горохівську ДЮСШ, де поспілкувалося з вихованками Набіжана Артикова, представниками батьківського комітету та з мером Горохова.

Вихованки Набіжана Артикова розповідають, що на чемпіонат України в Ужгород він взяв із собою одинадцять спортсменок віком від 11 до 16 років. Протягом тижня змагань потерпіла порушувала режим, заходячи до хлопців у номер після відбою та вживаючи алкогольні напої. Ситуація з нібито домаганнями тренера трапилася в передостанній день змагань. Водночас спортсменки кажуть, що тренер узяв дівчину на змагання, оскільки сподівався, що в її ваговій категорії буде мало учасниць і вона зможе вибороти призове місце, однак жодного бою спортсменка так і не провела. 

«Дівчата домовилися казати одне і те ж» 

14-річна Вікторія Захарчук, яка була учасницею змагань, розповіла, що вони з потерпілою однокласниці: «Раніше вона кілька разів відвідувала тренування в Набіжана, але це було нечасто, оскільки вона далеко живе від Горохова. А перед змаганнями Оксана (ім’я змінено) тренувалася два тижні. Ми спілкувалися дуже близько, а зараз вона не ходить до школи (розмова відбулася 16 квітня, – О.З.). Після цього випадку ми спілкувалися з нею, і вона каже, що це все правда:він цілував її, чіплявся, лежав на ній. Але інші дівчата, які були з нею в кімнаті, зізналися, що такого взагалі не було».

На думку дівчинки, у цій ситуації «половина неправди»: «Деякі дівчата, які були з нею в кімнаті, зізналися, що вони домовилися казати одне і те ж. Я знаю, що Оксана ходила о 22 годині до хлопців, з якими познайомилися в ліфті. Набіжан прийшов до нас перед останнім моїм боєм. Він зробив мені масаж, бо в мене боліла спина. У кімнаті зі мною була ще одна дівчина. Тоді він побажав нам на добраніч і пішов до інших дівчат. Ті сказали йому не заходити в номер, бо Оксана переодягалася. Вона вдягнула халат, і він зайшов. Тренер насварив на неї через те, що Оксана ходила до хлопців. Це він так розповідав нам».

Вікторія Захарчук зазначила, що її однокласниця порушувала дисципліну і на попередніх змаганнях.

«Мені казали, що вона спеціально поїхала на змагання, аби його засадити. У Львові на змаганнях вона теж ходила до хлопців та порушувала дисципліну, але тренер про це дізнався вже після них. Він думав, що якщо візьме Оксану в Ужгород, а в її категорії було кілька дівчат, то та здобуде призове місце, але вона не боксувала. Вона писала в нашу групу, що поїхала на змагання, бо хотіла його засадити. Він купив їй кросівки. Про нас всіх він піклувався, купував капи, бинти. Я не знаю, для чого вона його звинувачує», – каже спортсменка. 

«Тренер лежав на ній, але домагань не було» 

Натомість Інна Нагайчук, яка є подругою Оксани, розповіла, що під час змагань жила з нею в одній кімнаті. З її слів, тренер повалив дівчину на ліжко та лежав на ній, однак домагань не було. 

«Коли тренер зайшов, вона сиділа на бильці. Він підійшов, повалив її на ліжко і лежав на ній. Дівчата казали, що він пхав їй руки під халат, але я не можу в це повірити, думаю, що це неправда, – каже вона. – Сама я цього не бачила. Але Оксана казала, що було саме так. Я не знаю, чи її подружки говорили так само».

Дівчина підтвердила, що Оксана ходила до хлопців після відбою, однак також не змогла сказати, для чого їй звинувачувати тренера в домаганнях, якщо це неправда.

«Вона ходила до хлопців. О другій годині ночі тренер зустрів її в коридорі, коли вона йшла назад від них. Він з нею дуже сильно сварився, адже був знервований, оскільки відповідає за нас всіх. Потім він нас закрив, щоб ми нікуди не виходили. Все це трапилося в передостанній день. Я не знаю, для чого вона таке говорить на тренера», – знизує плечима дівчина.

Окрім того, Інна Нагайчук зазначила, що Оксана не мала боїв не змаганнях. 

«Підставила тренера, щоб він матюкався, і зробила запис» 

Оксана Міцевська, хоч і жила в іншому номері, але також не вірить, що тренер міг домагатися до дівчинки.

«Ця дівчина могла трохи прикрасити історію, – вважає вона. – Цього не могло бути, адже я ходжу на тренування пів року, до мене він ніколи не чіплявся. В кімнаті, окрім Оксани, було кілька дівчат, він просто не міг до неї чіплятися. Він дуже хороша людина і просто не міг такого зробити. На мою думку, це брехня. Коли приїхала поліція і почала його забирати, Оксана дала свій телефон тренеру, і її сестра погрожувала Набіжану, що посадить його, почала матюкати. Сама я ситуацію в кімнаті не бачила».

Як і інші спортсменки, Оксана зазначила, що потерпіла ходила до хлопців, однак розповіла нові подробиці:

«Її шукали в готелі о другій годині ночі. Хоча Набіжан просив, щоб вона не ходила до них. Проте вона втекла від нього, тому він попросив в однієї дівчини, щоб простежила за нею, аби та не втекла до хлопців, однак Оксана все ж пішла до них. Ми сказали тренеру, оскільки не хотіли робити штраф (віджимання), в якому вона в номері. Набіжан пішов шукати її. Ця дівчина набрала до Оксани і попередила, що йде Набіжан. Тренер зустрів її та повів у номер, якраз в цей момент вона і записувала розмову на диктофон. Вона підставила його, адже фільтрувала те, що говорить, а він не стримувався, розмовляючи нецензурною лексикою».

Також дівчина розповіла, що раніше в боксерок була група в інстаграмі, в яку Оксана скидала голосове повідомлення, розповідаючи, чому вона поїхала на змагання в Ужгород:

«Вона казала, що поїхала спеціально, аби засадити Набіжана. Для чого? Можливо, він її чимось образив. Вона могла зробити таке через образу. На мою думку, вона занадто все прикрасила, могла сказати поліції брехню».

Зі слів Оксани Міцевської, поліція чіплялася до неї та допитувала неповнолітнх дівчат без дозволу батьків.

«Коли поліція приїхала в готель, я виходила з однією дівчиною від Набіжана, і вони почали до мене чіплятися, питаючи, чого я була в нього, – пригадує. – Мені казали, що мене потрібно вести до гінеколога, тобто почали до мене чіплятися. Поліцейська взяла мене за комір, запитавши, що я тут роблю. Поліція допитувала нас, але без дозволу батьків. Нас запитували, чи ми щось знаємо. Всі дівчата сиділи в одній кімнаті».

До редакції Волинських Новин потрапило два відео, зокрема на одному з них потерпіла перебуваєу кімнаті з хлопцями, а на іншому говорить, що поїхала на змагання, аби «показати всім, записати розмови та викрити тренера».

Для мене це неприпустимо, – матір потерпілої 

У коментарі телеканалу «Аверс» мама потерпілої Оксана Олейник розповіла, що свідками були дівчата, які все бачили.

«Свідками були дівчата, вони все бачили… На слідчому експерименті одразу ж там вони давали покази, що і як там відбувалося. Дівчата давали покази, як він лягав на неї, як цілував. Це є неприпустимо для мене як для матері, що він до чотирнадцятирічної дитини… Таке собі дозволяв», – наголосила мама потерпілої.

Водночас жінка зазначила, що можливо сприйняла слова своєї доньки як мати:«Якщо було перебільшення від моєї дитини… Добре, можливо, я як мама її сприйняла неправильно, але невже в Ужгороді, де було багато поліції, інспектор по службі у справах дітей, де були психологи, чотирнадцятирічна дівчинка могла всіх обвести? Це професіонали. Я мама, може, мене дитина могла обвести, але невже всі, хто спілкувався з нею там, повірили, а лише я не повірила б».

Вона також підтвердила те, що її донька разом з іншої дівчинкою ходили до хлопців, але, на її думку, ця ситуація не має жодного відношення до ситуації з тренером.

Також Оксана Олейник стверджує, що четверо дівчаток, які були в кімнаті, давали покази, але зараз, на жаль, батьки надавили на дітей, оскільки не хочуть розголосу. 

Члени батьківського комітету виступають на захист тренера та не вірять, що така ситуація могла трапитися  

Батько двох синів Віталій Гладун, який є членом батьківського комітету, розповів, що старший його син тренувався у Набіжана Артикова протягом дев’яти років, молодший ходить на тренування вже другий рік. Натомість сам він знає тренера протягом одинадцяти років і жодних скарг за цей період на нього не було.

«Про цю ситуацію мені відомо все, адже ми спілкуємося з Набіжаном, спілкуємося з дітьми. Але ні я, ні батьки не знаємо, чим мотивувалася Оксана і чого вона хотіла цим домогтися. Ми думаємо, що вини Набіжана немає взагалі. З ним розпочинав, коли в нього не було ні грошей, ні спортзалу. Ми допомагали фінансово, возили дітей на бої, адже він казав, що один спаринг замінює два місяці тренувань. Протягом одинадцяти років я жодного разу не чув від батьків нарікань на Набіжана. Діти їдуть на змагання, вони там чудять, мій неодноразово був битий. Тут вина не лише тих дівчат (які звинувачували тренера, – О.З.), а й батьків. Якщо відправляєте свою дитину кудись, навчіть її правильно поводитися в соціумі. Коли Набіжан телефонував мені й казав, що мій Богдан чудить, то Богдан потім і отримував. Думка всіх батьків, що такої ситуації апріорі не могло бути. За 11 років не було жодного такого випадку. Я навіть не знаю, як назвати те, що начудили дівчатка. Можливо, він чимось образив їх. Я не чув про батьків, які підтримували б цю дівчинку у цій ситуації», – зауважив Віталій Гладун.

Міський голова Горохова Віктор Годик розповів, що спортивні успіхи Набіжана Артикова – це позитивний імідж для Горохова, але у самій ситуації має розібратися слідство.

«Коли тренер має серед вихованців боксерів світового та європейського рівня, я думаю, можна говорити про певний тренерський феномен, – вважає міський голова. – Для нашого містечка це імідж. Коли людина живе своєю справою, то вона не рахує гроші, вона вкладає, на першому місці у неї результат. Діти тягнулися до нього, я бачив, що вони його люблять, вони йшли і відповідально тренувалися».

Про ситуацію, яка трапилася між Набіжаном Артиковим та його вихованкою, Віктор Годик дізнався від директорки спортивної школи.

«Я спокійно відреагував, але мав певні сумніви, чи так воно було насправді, – зауважив він. – Коли не знаєш всіх нюансів, то не потрібно робити поспішних висновків. Зараз йде слідство. Поки не буде встановлено всіх обставин, годі робити висновки. Правда має бути одна. Це дуже серйозні звинувачення, рішення має бути справедливе. Але найбільше про це все можуть розповісти вихованці, які тренувалися раніше і тренуються зараз. Наразі Набіжана Артикова відсторонено від роботи».

«Жодних скарг від батьків на Набіжана Артикова за 11 років роботи не було», – директорка ДЮСШ 

Директорка Горохівської комплексної дитячо-юнацької спортивної школи Галина Прик розповіла, що подібних ситуацій за одинадцять років роботи Набіжана Артикова в спортшколі не було, водночас вона спростувала частину сюжету одного з телеканалів про те, що батьки скаржилися їй на тренера через подібні ситуації.

«Як тренер і людина він дуже хороший, відповідальний, ніколи не попускав тренування. У своїй справі він був як риба у воді. Можливо, міг прикрикнути, але не більше. У цій справі має розібратися поліція. Дівчинка тренувалася у нас недовго. Вона не брала участі в змаганнях. У протоколах змагань вона не записана», – відзначила директорка спортшколи.

Директор Горохівського ліцею №1 ім. І. Я. Франка Віктор Савчук у коментарі Волинським Новинам повідомив, що на тренування до Набіжана Артикова ходило шість його учнів. Дівчинка ніколи не скаржилася вчителям на домагання з боку тренера.

«Зараз вона відвідує уроки. З дитиною працює шкільний психолог, і мама приходить до школи. В неї є трошки травма. Ми нічого не питаємо у неї на цю тему», – розповів керівник навчального закладу.

Наразі Набіжан Артиков за рішенням суду перебуває під домашнім арештом. Адвокатка тренера Наталія Караман від коментарів відмовилася, мотивуючи це тим, що зараз відбувається слідство. Юристка лише зазначила, що все обвинувачення ґрунтується на показах потерпілої. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
03 лютого 2024
27 грудня 2023
26 грудня 2023
06 грудня 2023
26 листопада 2023
25 листопада 2023
17 листопада 2023
15 листопада 2023
10 жовтня 2023
21 вересня 2023