Поділитись:

На Горохівщині руйнується школа: не виключають обвалу

Вівторок, 27 квітня 2021, 23:45

У селі Журавники Горохівської міської громади руйнується школа, у якій навчається 134 учні. У будь-який момент будівля може обвалитись.

Про це інформує пресслужба Луцької районної ради.

Будівельники, які 12 років тому проводили укріплення будівлі та фундаменту, дали гарантію на десять років – і цей термін уже минув.

Як розповів начальник відділу освіти, науки, культури, молоді, спорту та медицини Луцької районної ради Віктор Білик, будівля школи постійно осідає, попри укріплення, і тріщини продовжують з’являтися.

"Будівельники кажуть, що будівля стоїть або на плавуні (болотиста місцевість), або є думка, що вона розташоване над підземеллям, яке вело від церкви до цвинтаря", – повідав Віктор Білик.

За словами директорки, ця будівля із самого початку не передбачалася під школу.

"Школа розташовується у цьому приміщенні із 1972 року, але це пристосована будівля. Вона зводилася як колгоспна їдальня, кафе і була одноповерховою", – розповіла Світлана Шеремета.

Минулого року на цю школу Кабінет Міністрів виділив 1 мільйон 80 тисяч гривень для облаштування внутрішніх санвузлів, бо ж школярі ще досі користуються вуличним туалетом, що через дорогу від школи.

"Ці гроші є на рахунку Горохівської міської територіальної громади, зроблена проектно-кошторисна документація, її державна експертиза. Треба оголошувати тендер на підрядника для будівництва санвузлів", – каже Віктор Білик.

Радник голови райради Юрій Ройко зауважив, що уся проблема у тому, що ця колгоспна будівля швидше за все будувалася господарським способом без дотримання будівельних вимог, а після добудови ще другого поверху, пішла тріщинами та осіла.

Голова Луцької районної ради Олександр Омельчук, оглянувши приміщення школи, наголосив, що навіть неозброєним оком видно, що школа має нахил.

"Спеціалісти мають подивитися приміщення школи. Якщо вона осідає і тріщини стають більшими, то чи є доцільність добудовувати вбиральні і витрачати більше мільйона гривень державних коштів", – наголосив Олександр Омельчук.

До слова, через дорогу від діючої аварійної школи у 2013 році почали будівництво нового освітнього закладу. Вже сьогодні – це місцевий довгобуд.

"На мою думку, доцільно вкладати гроші у нову школу. Якщо вдасться, то включити її до Фонду регіонального розвитку та добудувати сучасну школу у Журавниках із спортивним, актовим залом, внутрішніми санвузлами. Демографічна ситуація у селі свідчить про збільшення кількості дітей, тому треба проводити переговори із народними депутатами, обласною радою, територіальною громадою і домовитися про спільний план дій, бо так, як є зараз, бути не може, адже мова йде про безпеку дітей", – наголосив голова Луцької районної ради Олександр Омельчук.

Депутат Луцької районної ради, голова депутатської група "За розвиток Горохівщини" Лариса Понєдєльник запропонувала вивчити доцільність будівництва санітарних вузлів у діючій школі та ситуацію із будівництвом нового навчального закладу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів