Поділитись:

"Сусід приватизував мою ділянку", або Чому Залаззівська селищна рада виділила одну земельну ділянку на двох

Четвер, 18 березня 2021, 09:00
«Сусід приватизував мою ділянку», або Чому Залаззівська селищна рада виділила одну земельну ділянку на двох
фото ілюстративне

Уявіть: вам виділили земельну ділянку, на ній ви десять років будуєте будинок, живете, і одного прекрасного дня вам заявляють, що оця земля – не ваша.

Саме така шокуюча історія трапилася з читачем ІА «Конкурент» Валерієм Федчиком, який мешкає у селі Залаззя Любешівського району. Усе, як у страшному кіно: твоя земля – не твоя, бо згодом виявилося, що ділянка належить не лише йому, а й сусіду. В обох є рішення сесії про виділення землі і обидва претендують на неї.

Але про все попорядку. Отож, йдемо у реєстр судових рішень.

Там йдеться про те, що рішенням Залаззівської сільської ради Любешівського району Волинської області 28 червня 2004 року Валерієві Федчику виділили земельну ділянку площею 0,25 га під будівництво індивідуального житлового будинку. У 2005 році розроблена проєктно-кошторисна документація на будівництво, виготовлено будівельний паспорт. Від 6 квітня того ж року погоджено акт про виніс в натуру меж земельної ділянки під будівництво індивідуального жилого будинку. І з 2006 по 2016 рік Валерій з сім’єю цеглина за цеглиною зводив власний будинок.

Здавалося б, звичайні земельні «процедури». Але Залаззівська сільська рада вирішила розробити містобудівну документацію – «Детальний план території» – цієї земельної ділянки. Рішенням від 1 квітня 2015 року затвердили містобудівну документацію «Генеральний план с. Залаззя Любешівського району Волинської області». Відповідно до цього плану, на земельній ділянці, раніше виділеній Валерію, заплановано, як виявилося, інший об`єкт – магазин.

Згодом рішенням сілької ради скасували попереднє рішення про виділення земельної ділянки Валерію Федчику. А мотивували це тим, що нібито було порушення з боку сільської ради.

"Мені виділили землю. Але ця ділянка вважалася за межами населеного пункту, тому її не можна було приватизовувати, а коли зробили план села, то виявилося, що право на ту ділянку маю не тільки я. І сусід, до речі, вже приватизував мою ділянку", –  розповідає Валерій Федчик.

Він звернувся до місцевої влади, аби ті все ж внесли зміни до генерального плану забудови села. Намагався пояснити, що на тому місці уже збудований його будинок та інші господарські споруди. Проте у сількій раді, зі слів Валерія, відмовилися розглядати його заяву.

"Я не один такий в селі. Напевно, четверо людей добиваються справедливості. Скажіть: ну як так, що одну земельну ділянку виділяють двом людям? Це ж махінації, у мене є всі документи, які це підтверджують. До речі, проти сільського голови було вже відкрито ціле кримінальне провадження через подібні махінації", – розповідає чоловік.

Валерій та його дружина –  вчителі. Два роки вони вже мешкають в будинку, але ні світла, ні опалення у ньому досі немає, адже не можуть зробити відповідні документи на це.

"Перебиваємось, як можемо. Світло у нас від сусідів", –  каже Валерій.

Аби добитися справедливсті, чоловікові довелося звернутися не в одну судову інстанцію. Сьогодні маємо 2021 рік, але справа так і не дійшла до логічного кінця. Хоча судові тяганини тривають уже чотири роки.

Зокрема, Восьмий апеляційний суд від 19 листопада 2020 року постановив скасувати рішення Залаззівської сільської ради про затвердження нового генерального плану. Проте, зі слів Валерія, ніяких дій з боку місцевої влади й досі немає.

"Ціна питання –  приблизно 300 тисяч гривень. Тому, можливо, вони не поспішають нічого робити? Хоча обіцяють. Але коли я звернуся в Єропейський суд з прав людини, тоді місцевій владі доведеться сплатити свій річний бюджет. Невже у них грошей так багато?" –  обурюється Валерій.

У відділі земельних ресурсів Залаззівської селищної ради журналістам відмовилися давати будь-які коментарі, попросивши надіслати офіційни запит.

Отож, скільки чекати на відновлення справедливості Валерію Федчику, невідомо. Але уся сім'я вже втомилася від невизначенності та неправди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів