Поділитись:

У Волинському військовому госпіталі зробили інноваційну операцію (фото)

Вівторок, 02 березня 2021, 14:50

Інноваційну операцію із заміни тазостегнових суглобів зробили в обласному госпіталі ветеранів війни.

27 лютого хірурги госпіталю замінили 31-річному пацієнту обидва тазостегнових суглоби, які були зруйновані асептичним некрозом. Чоловіку загрожувала важка інвалідність. Операцію зробили, застосовуючи технологію мінідоступів, яка дає можливість уникнути травматизації м’язів, значно зменшити крововтрату та встановити ендопротези через невеликі розрізи менше 10 см. Про це повідомили на сторінці закладу у фейсбуці. 

Хірург ортопед-травматолог, завідувач хірургічного відділення госпіталю Олександр Кругляк, розповів, що своїм завданням команда лікарів бачила збереження працездатності пацієнта: 

«Зважаючи на молодий вік чоловіка, ми вирішили застосувати методику SuperPATH. Це – мінідоступ з мінімальною травматизацією м’яких тканин. Тобто розсікається тільки шкіра та підшкірна клітковина, а м’язи розшаровуються і надсікається верхня частина капсули кульшового суглоба. Це, по-перше, маленький розріз (5 см), невелика крововтрата. По-друге, не травмуються м’язи, і хлопець вже в перший день зміг вставати і самостійно йти. На третій день після операції об’єм рухів у нього практично такий, як у здорової людини. Він самостійно встає, ходить. Дякуємо фахівцеві відділення ортопедичної артрології та ендопротезування Інституту патології хребта і суглобів ім. проф. Ситенка з Харкова, який знайшов можливість приїхати та поділитися з нами своїм досвідом». 

Сам пацієнт, Ігор Сухецький, житель села Штунь Любомльського району, розповів, що пов’язує своє захворювання із службою у війську: у 2014-му році був мобілізований, у складі 51-ї Володимир-Волинської бригади (нині – 14-ї) потрапив до Іловайська. Однак групи інвалідності, пов’язаної з військовою службою, чоловік не має.

«Дуже боліла спина, лікував, але ефекту не було. Поболить – перестане, однак не надто звертав на це увагу. І так протягом 3-3,5 років, аж поки майже не перестав ходити. Зробив знімки СКТ, і лікарі повідомили, що мені потрібна операція з ендопротезування. Кошти на операцію довелося збирати, звертаючись до різних людей за фінансовою допомогою: до волонтерів, односельчан, колег по роботі. Дуже допомогли мої односельці. 2 ендопротези коштували 5 тисяч доларів, фірма-дистриб’ютор зробила знижку 200 доларів. Отже, 4800. Якби не люди, я б не назбирав цих грошей. Для моєї родини це дуже велика сума. Після операції почуваюся добре, нічого не болить. Сам встаю, потроху можу ходити. Лікарі кажуть, що моя реабілітація триватиме близько трьох місяців»,  – розповів він. 

Чоловік працює оператором автозаправної станції у Любомлі, також обробляє поля. У бійця – восьмимісячний син. 

Лікар Олександр Кругляк підтверджує, що асептичний некроз голівок стегнових кісток, який і діагностували Ігореві Сухецькому, могло спричинити надмірне навантаження:

«Асептичний некроз голівок стегнових кісток може бути однобічним, але в цього пацієнта, на жаль, двобічний. Це захворювання виникає, коли тромбуються судини, які харчують кістку і частину голівки. Поступово ця частина голівки відмирає, стає рухлива, що завдає хворому болю і людина стає, фактично, інвалідом. Враховуючи молодий вік і участь в АТО, то це може бути пов’язано. Якщо взяти розвантаження, бронежилет і зброю, яку він носив, це виходить доволі значна вага. Тим більше, що її не просто треба носити, а й стрибати з БТРа, наприклад. Усе це надлишок навантаження, який може призвести до захворювання. Однак захворювання може виникнути навіть і після грипу, після гнійно-запального чи просто запального захворювання, наприклад, ангіни, яке призводить до згортання крові, а цей фактор може в подальшому спровокувати асептичний некроз».

Як зазначила директорка госпіталю Тетяна Масікова, на жаль, безплатним ендопротезуванням учасники АТО/ООС не забезпечуються. Державної чи обласної програми дороговартісного лікування учасників АТО не затверджено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів