Верховна Рада посилила покарання за сексуальне насильство над дітьми та дитячу порнографію

П'ятниця, 19 лютого 2021, 06:58

Верховна Рада вчора, 18 лютого,  посилила покарання за сексуальне насильство та сексуальну експлуатацію дитини. 

Про це пише "Українська правда.Життя"

У закон додали кілька нових статей, які передбачають покарання за домагання дитини, розповсюдження дитячої порнографії та захист дитини, яка постраждала від сексуального насильства.

У 2010 році Україна увійшла в 5 країн-виробників дитячої порнографії та в 10 лідерів з її поширення, такі результати були зафіксовані у дослідженні ЮНІСЕФ. 

Згідно із законом з доданими правками, дії сексуального характеру з дитиною, яка не досягла 16 років, караються обмеженням або позбавленням волі на строк до 5 років.

Якщо сексуально насильство над дитиною вчинене за винагороду або обіцянку винагороди потерпілій особі чи третій особі – це карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Що нового передбачає цей закон?

Домагання дитини

  •  Відтепер каратиметься пропозиція зустрічі, зроблена повнолітньою особою дитині, якщо доросла людина має на меті дії сексуального характеру стосовно неповнолітнього.
  • Покарання передбачене, якщо після такої пропозиції було вчинено дії, спрямовані на те, щоб така зустріч відбулася.
  • Покарання передбачає обмеження або позбавлення волі на строк до 3 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.
  •  Аналогічно каратиметься пропозиція зустрічі, з метою втягнення дитини у виготовлення дитячої порнографії – від 2 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.
  •  Якщо такі дії вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб – це передбачає позбавлення волі на строк від 3 до 6 років.

Дитяча порнографія

  • Придбання та володіння дитячою порнографією з метою використання в сексуальних цілях караються арештом на строк від 3 до 6 місяців або обмеженням волі на строк до 3 років.
  •  Ввезення в Україну дитячої порнографії з метою збуту чи розповсюдження або зберігання караються позбавленням волі на строк від 7 до 10 років.
  •  Виготовлення, розповсюдження, збут дитячої порнографії, або примушування неповнолітньої особи до участі в створенні дитячої порнографії передбачають обмеження волі від 8 до 12 років. 
  •  Повторні дії караються позбавленням волі на строк від 9 до 15 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Публічний показ продукції сексуального характеру:

  • Проведення видовищного заходу сексуального характеру, зокрема з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, у якому задіяно неповнолітню особу, карається позбавленням волі на строк від 5 до 7 років.
  •  Відвідування такого заходу з метою його перегляду – від 3 до 6 років.
  •  Втягнення або примушування дитини до участі у такому заході з використанням обману, шантажу, уразливого стану особи або застосування чи погрозою застосування насильства карається позбавленням волі на строк від 7 до 10 років.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: