Щоб риба не задихнулася: у луцькому парку на річці прорубали лунки (фото)

Середа, 17 лютого 2021, 08:17

У центральному парку Луцька тривають заходи для покращення умов зимівлі риби.

Про це повідомляє пресслужба Волинського рибоохоронного патруля.

16 лютого з метою попередження явищ задухи риби у центральному парку Луцька повторно відібрали проби води з меліоративних каналів на визначення вмісту розчиненого у воді кисню та здійснили заміри температури води.

Працівники міськради та ДСНС прорубали окремі лунки, що дозволить надходити кисню у воду. За результатами дослідження буде встановлено наявність або відсутність факту задухи водних біоресурсів на даних водних об’єктах.

Волинський рибоохоронний патруль протягом усього зимового періоду проводить моніторинг умов зимівлі водних біоресурсів. На водоймах, найбільш схильних до виникнення явищ задухи, спільно з громадськими інспекторами проводяться роботи з їх попередження, регулярно відбираються зразки води задля контролю рівня кисню з різних ділянок водойм.

Рибалок закликають до самостійного проведення робіт з попередженню загибелі риб. У разі виявлення передумов виникнення задухи – прохання повідомляти на телефон "гарячої лінії" відомства: (067) 360-78-40.

Довідково:

Для нормальної життєдіяльності риб повинні бути сприятливі природні умови, особливо у зимовий період. Шукаючи найбільш сприятливі місця для зимівлі, риба мігрує до зимувальних ям. Зимувальна яма – поглиблена ділянка дна водного об'єкта, де скупчуються водні біоресурси в зимовий період.Коли вони вкриваються кригою, виникає загроза задухи риби.

Таке явище трапляється через утворення великої товщі льоду та снігу на ньому. Через це різко зменшується кількість води й не відбувається її насичення киснем. Коли такий процес не відбувається – виникають процеси задухи, які загрожують водним біоресурсам.

При виникненні явищ задухи першими в ополонках з’являються водні комахи, а за ними підпливають найбільш вимогливі до вмісту розчиненого у воді кисню риби: судаки, окуні, йоржі, далі – плітки, лящі, коропи, останніми – карасі та лини. В цей час потрібно негайно проводити аерацію води. Найпоширенішим та найпростішим методом попередження явищ задухи є прорубування ополонок та встановлення в них гілля і очерету для забезпечення проходження у водойму атмосферного кисню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: