Поділитись:

У Луцьку прорубали ополонки й взяли проби води, аби не задихнулася риба (фото)

Вівторок, 09 лютого 2021, 17:30
У Луцьку прорубали ополонки й взяли проби води, аби не задихнулася риба (фото)

У зимовий період, коли водойми вкриваються кригою, виникає загроза задухи риби. Таке явище трапляється через утворення великої товщі льоду та снігу на ньому. Через це різко зменшується кількість води й не відбувається її насичення киснем.

Кисень потрібен для життя мікроскопічних водоростей, які в процесі фотосинтезу поглинають вуглекислий газ і виділяють кисень. Коли ж такий процес не відбувається – виникають процеси задухи, які загрожують водним біоресурсам. Тому 9 лютого державні інспектори Волинського рибоохоронного патруля провели у центральному парку Луцька спільні заходи із працівниками відділу екології Луцької міської ради, – повідомили на сторінці рибпатруля у фейсбуці. 

Так, було відібрано проби води з каналів на визначення вмісту розчиненого у воді кисню та здійснено заміри температури води. Працівники міськради прорубали окремі лунки, що дозволить надходити кисню у воду. За результатами дослідження буде встановлено наявність або відсутність факту задухи водних біоресурсів на даних водних об’єктах.

У Луцьку прорубали ополонки й взяли проби води, аби не задихнулася риба (фото)У Луцьку прорубали ополонки й взяли проби води, аби не задихнулася риба (фото)У Луцьку прорубали ополонки й взяли проби води, аби не задихнулася риба (фото)У Луцьку прорубали ополонки й взяли проби води, аби не задихнулася риба (фото)У Луцьку прорубали ополонки й взяли проби води, аби не задихнулася риба (фото)У Луцьку прорубали ополонки й взяли проби води, аби не задихнулася риба (фото)

Волинським рибоохоронним патрулем протягом усього зимового періоду постійно проводиться моніторинг умов зимівлі водних біоресурсів. На водоймах, найбільш схильних до виникнення явищ задухи, спільно з громадськими інспекторами проводяться роботи по їх попередженню, регулярно відбираються зразки води задля контролю рівня кисню з різних ділянок водойм. Риболовів закликають до самостійного проведення робіт по попередженню загибелі риб. У разі виявлення передумов виникнення задухи – прохання повідомляти на телефон "гарячої лінії" відомства: (067) 360-78-40.

Довідково: 

При виникненні явищ задухи першими в ополонках з’являються водні комахи, а за ними підпливають найбільш вимогливі до вмісту розчиненого у воді кисню риби: судаки, окуні, йоржі, далі – плітки, лящі, коропи, останніми – карасі та лини. В цей час потрібно негайно проводити аерацію води. Для цього використовують підвісні мотори. Перемішування води з повітрям збагачує її киснем. Аерацію води проводять також за допомогою мотопомп, відкачуючи її на лід з метою подальшого стоку в ополонку.

Найпоширенішим та найпростішим методом попередження явищ задухи є прорубування ополонок та встановлення в них гілля і очерету для забезпечення проходження у водойму атмосферного кисню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів