Поділитись:

Не тільки 36,6°С: чому норма температури тіла людини коливається

Четвер, 11 лютого 2021, 19:35
Не тільки 36,6°С: чому норма температури тіла людини коливається

Науковці Стенфордського університету США заявили, що за останні два століття температура тіла поступово знизилася на пів градуса. Виявилося, що півтора століття тому температура 37°С була звичайною. Але нині, наголошують фахівці, показник у 35°С не означає знесилення, а 37°С – не завжди симптом хвороби. 

Про це інформує ТСН. 

Українка Мирослава Проців, яка увійшла до групи науковців Стенфордського університету США, виявила, що за останні майже двісті років люди охололи на півградуса. Це сталося поступово і закономірно. 

Киянка пані Мирослава у студентські роки переїхала до Стокгольма. На час дослідження була в декретній відпустці. Але це не завадило їй поїхати до Америки і разом з колегами проаналізувати 700 тисяч показників температури за різні періоди. Найдавніші дані за 1862 рік.

"Ми вже не так важко працюємо. Наше життя стало кращим. Це хороші новини. Ми стали здоровіші. Ми не хворіємо так часто на інфекційні захворювання", – каже науковиця Мирослава Проців. 

Як зауважує науковець Віктор Досенко, нижча температура тіла – це навіть вигідніше для людства. Норма ж експерта не більше 36°С . Почувається, каже, абсолютно нормально. І така температура не є проблемою.

"Інтенсивність організму зменшується. Людині не потрібен такий інтенсивний організм за нашого сучасного життя. Менше витрачаєш енергії на обігрів, менше потрібно їсти", – зазначає Віктор Досенко, науковець Інституту фізіології ім. Богомольця.

Уперше температурі тіла надав значення німецький фізіолог Карл Вундерліх в середині XIX століття. Він обстежив 25 тисяч людей. І у більшості було 37 °С. Звідси і середнє значення, якому півтори сотні років. 

Звідки взялася червона поділка на температурі на позначці 37 °С, розповіли в музеї медицини. 

"Ви можете побачити ртутні термометри на початку XX століття. Вони дуже схожі на сучасні. І, до речі, ці термометри не калібруються. Бо вони найбільш точні", – кажуть фахівці.

Є в музеї і медична картка з Клініки святого Володимира, якій 130 років. У ній видно, що температура коливалась від 36,2°С до 37,8°С . Причина, як пояснюють, у туберкульозі легень. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів