Поділитись:

COVID-19 у дітей: симптоми, на які варто звернути увагу

Вівторок, 02 лютого 2021, 20:02

Маски, соціальна дистанція і миття рук стали нашим повсякденням. Більшість із нас вже навіть перестали на цьому акцентувати увагу. Але запитайте у будь-якого батька чи матері, як важко втримати дистанцію з дітьми: майже неможливо. Так само з маскою: дітям важко стежити за тим, чи правильно вона одягнута. 

Про це пише "Українська правда. Життя".

Дослідження показують, що діти рідше хворіють на COVID-19 і значно рідше переносять його у важкій формі.

Минулого року дослідження Лондонського університету підтвердило, що підлітки у віці з 12 до 14 років "значно рідше" заражаються COVID-19 від інфікованої людини, ніж дорослі.  За даними Гарвардської медичної школи, у багатьох дітей, якщо вони справді підхоплять вірус, навіть не буде ніяких симптомів. Також вірогідність легкого перебігу значно вища, ніж в дорослих. 

Хоча випадки серйозного захворювання дітей стаються нечасто, все ж не можна сказати, що вірус абсолютно безпечний для дітей. 

За даними міністра охорони здоров'я Максима Степанова, станом на початок 2021 року за весь час пандемії в Україні захворіли 62 333 дитини. 

"В листопаді цей показник становив 3,1% від загальної кількості тих, хто захворів.  А от у грудні відсоток дітей, які захворіли на коронавірус, підскочив аж до 5,9 % від загальної кількості.  Це тенденція, яка спостерігається у всьому світі.  Тобто коронавірус почав частіше уражати дітей, вони стали частіше хворіти", – сказав Степанов. 

За цей час в Украіні померли шестеро дітей у віці до 9 років, ще 18 – в віці від 10 до 19 років.

The Independent називає основні дитячі симптоми COVID-19, до яких варто бути уважними. 

Три класичні симптоми COVID-19 

Як і дорослі, діти можуть мати три найбільш поширених симптоми коронавірусу: високу температуру, постійний кашель та втрату смаку і нюху. 

Основні рекомендації Міністерства охорони здоров'я та міжнародних медичних інституцій – якщо у ваших дітей є якийсь із цих симптомів, вам варто пройти тестування, а всім контактним особам залишатися вдома до негативних результатів тесту. 

Однак дослідження, яке проводилося додатком Covid Symptom Study, показує, що кашель, втрата смаку і нюху у дітей трапляються дуже рідко. Натомість частіше діти мають лихоманку, і саме це майже у половини дітей фіксували як симптом. 

Втома

Відповідно до даних з додатку Covid Symptom Study, втома є найчастішим симптомом у дітей, які підхоплюють коронавірус. 

Додаток зібрав дані про симптоми у 16 тисяч людей, з них 198 були діти. Втому як симптом коронавірусу відчували 55 відсотків дітей, хворих на коронавірус. 

Професор з Королівського коледжу Лондона, керівник дослідження Тім Спектор пояснює: 

"Нам слід розповідати людям про те, які бувають ключові симптоми в людей різного віку, а не цю єдину версію про температуру, кашель і відсутність нюху". 

Головний біль

Згідно з даними з додатку Covid Symptom Study, головний біль мали 54 відсотків із 198 дітей. Це був другий за частотою симптом серед дітей. 

У дорослих коронавірус викликає проблеми з центральною нервовою системою, тому і в них COVID-19 часто супроводжується головним болем.

Розлад шлунку

Те ж дослідження серед дітей медиків, опубліковане в BMJ, показує, що шлунково-кишкові симптоми, такі як діарея, блювота та спазми в животі, були поширені серед дітей з COVID-19. 

Із 68 дітей з позитивним результатом тесту на коронавірус, 21 (31 %) мали розлад шлунку. 

Додаток, який вивчав симптоми COVID-19, також пов'язує діарею з вірусом у дітей. 13% із 198 дітей, зареєстрованих в додатку, повідомляли про це. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
25 березня 2024
23 березня 2024
22 березня 2024
14 березня 2024
09 березня 2024
04 березня 2024
01 березня 2024
24 лютого 2024
20 лютого 2024